Çözüm süreci enerji yatırımlarını hızlandırdı
Çözüm süreci Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da rafa kaldırılan projelere de umut oldu. Bölgede terör nedeniyle yaklaşık 30 yıldır hayata geçirilemeyen projeler, çözüm süreciyle hız kazandı.
Meltem GÜNDÜZ
ANKARA - Çözüm süreci bölgedeki enerji yatırımlarını da hızlandırdı. Güneydoğu’da enerjide potansiyel olmasına rağmen terör nedeniyle yaklaşık 30 yıldır hayata geçirilemeyen projeler çözüm süreciyle birlikte gerçekleşmeye başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bölgedeki yatırımları yerinde incelemek üzere önümüzdeki günlerde Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Şırnak’a gidecek. Bakan Yıldız, ilk durağı olan Diyarbakır’da ilk kez Ankara dışında gerçekleştirilecek bir devir töreni olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’nin özel sektöre hisse devir törenine katılacak. Kayıp kaçak oranının yüzde 72’ler civarında olduğu Dicle’nin özel sektöre devriyle birlikte her yıl bu oranın yüzde 10 azaltılması durumunda her yıl devletin kasasına 350 milyon TL girmiş olacak.
‘Enerji Hanım’ proje toplantısı Hakkari'de
Güneydoğu turunun ikinci durağında Mardin’de vatandaşlarla iftar yemeğinde bir araya gelecek olan Bakan Yıldız’ın 3. ayağı Hakkari olacak. Enerji Bakanlığı’nın enerji verimliliği konusunda geçen yıl başlattığı “Enerji Hanım” projesinin 17. Toplantısı Hakkari’de gerçekleşecek. Toplantıda ev hanımlarına enerji tasarrufu konusunda alınabilecek önlemler anlatılacak. Bakan Yıldız, son olarak Başbakan Erdoğan’ın katımıyla gerçekleştirilecek açılışlar için Şırnak’a gidecek.
Petrol arama yatırımları artıyor
Taner Yıldız, son 10 yılda 4 ile 805 milyon lira enerji yatırımının gerçekleştirildiğini belirterek, bu yıl içerisinde sadece elektrik altyapısının güçlendirilmesi için 276 milyon TL’lik iletim yatırımı yapacaklarını söyledi. Kömürden elektrik üretimine yapılacak yatırımların hızlandığına dikkat çeken Yıldız, "Petrol arama yatırımlarımızı da artırıyoruz. Ülkemizin ilk kaya gazi sondajını Diyarbakır’da açtık ve devam ediyoruz. Ancak, elektrikte kaçak kullanım bölgede çok yüksek. Temaslarımızda özellikle bu konu üzerinde duracağız. Hakkarili hanim kardeşlerimizle israftan kaçınma ve tasarruf etmeyi konuşurken, aynı zamanda kaçak kullanımın önüne geçme konusunda da bir araya gelmiş olacağız. Bölgedeki kaçak oranını azaltmada hanim kardeşlerimizin desteği olacaktır” diye konuştu.
4 ildeki enerji yatırımları
Son 10 yılda Diyarbakır’a 479, Mardin’e 166, Şırnak’a 100, Hakkari’ye ise 60 milyon TL olmak üzere toplamda 805 milyon lira enerji yatırımı gerçekleştirildi.
Dört ilin elektrik altyapısını güçlendirmek için bu yıl içinde gerçekleştirilecek elektrik iletim projelerinin yatırım tutarı 276 milyon TL. (Mardin 100 milyon TL, Şırnak 87 milyon TL, Diyarbakır 59 milyon TL, Hakkari 30 milyon TL). Dünyanın en büyük su projelerinden olan GAP’ın temel barajlarından biri konumunda olan Ilısu Barajı, bin 200 MW’lık kurulu gücü bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarının ardından Türkiye’nin dördüncü büyük barajı konumunda olacak.
Şırnak’ın Harbul, Üçkardaşler ve Sereder mevkilerinde toplam 80 milyon tonluk asfaltit rezervi elektrik üretimine dönüştürülecek. Özel sektör tarafından yapımına başlanan ve bu yıl içerisinde temeli atılacak olan santrallerin toplam kurulu gücü 810 MW ve elektrik üretimi yılda 6 milyar kWh olacak. Üç santral için toplam 1,8 milyar dolar yatırım yapılacak, 2 bin 500 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlanacak.
Doğalgaz ve petrol yatırımları
Diyarbakır 2007'de doğalgazla tanışırken, Mardin Doğalgaz Boru Hattı projesinin tamamlanmasının ardından gelecek yıl Mardin’e doğalgaz götürülmesi planlanıyor. Şırnak ve Hakkari’ye doğalgaz götürülmesi için çalışmalar devam ediyor.
Diyarbakır, Mardin ve Şırnak’a son 10 yılda petrol arama ve üretimine toplam 360 milyon liralık yatırım yapıldı. Son 10 yılda açılan bin 274 arama kuyusunun 593’u Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde. Türkiye’nin günlük petrol üretimi olan 45 bin varilin 35 bini Güneydoğu Anadolu’da gerçekleştiriliyor. Diyarbakır Saribuğday-1 kuyusunda TPAO-Shell ortaklığında başlatılan ülkemizin ilk kaya gazı sondajında 3 bin 850 metrede çalışma devam ediyor. 4 bin 500 metrede sondajın tamamlanması ve bulgulara göre yeni kuyu açılıp açılmamasına karar verilecek.