Cumhurbaşkanı, çözüm için yol haritasını gösterdi

Milletvekillerini yemin etmeye davet eden Cumhurbaşkanı Gül, yeni Anayasa çalışmaları sırasında Kürt meselesinin geciktirilmeden ele alınması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP ve BDP'li milletvekillerinin yemin etmemesi ile ilgili olarak "Maksat dikkat çekmekse hasıl olmuştur. Daha fazla gecikmeden yarından itibaren milletvekillerinin yemin edip siyasi sorumluluklarını üstlenip mecliste aktif faaliyete geçmeleri gerekir" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, yeni Anayasa çalışmaları sırasında Kürt meselesinin geciktirilmeden ve realist şekilde ele alınması gerektiğini belirterek, "Yol haritası da şudur; hepimiz aynı ülkenin çocukları olduğumuza göre ortak çok büyük bir anlayış var ve demokratik, hukuk ve evrensel değerler. Bunları yan yana getirdiğimizde bu işin içinden çıkılır" dedi.

Milletvekillerine çağrısını yineledi

Gül, resmi ziyaret için geldiği Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da temaslarını izleyen gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, CHP ve BDP'li milletvekillerinin henüz yemin etmedikleri anımsatılarak sorunun yarın aşılabileceği yönünde işaretler bulunduğunun belirtilmesi üzerine 12 Haziran'daki genel seçimde halkın bütün önemli siyasi akımları Meclise gönderme iradesi ortaya koyduğunu söyledi. "Şimdi işe koyulma zamanı" diyen Gül, CHP ve BDP'lilerin yemin etmemesi ve Meclis faaliyetlerine katılmamasının görülmek istenen manzara olmadığını ifade etti.

Tutuklu yargılanan milletvekillerinin Meclise nasıl geleceği sorununun hukuk yoluyla çözüleceğini vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

"Maksat dikkat çekmekse hasıl olmuştur. Bu konuda görüşmeler yapıldı ve görüşmelerde iyi niyetler ortaya konuldu. Daha fazla gecikmeden yarından itibaren milletvekillerinin yemin edip siyasi sorumluluklarını üstlenip Mecliste aktif faaliyete geçmeleri gerekir. İşler geciktikçe komplike hale gelir, esir alır. Bu davranış, siyasi partileri esir alır. Maksat hasıl olmuştur. Milletvekillerinin, yeminlerini edip görevlerini layıkıyla yapmalarının doğru olduğu kanaatindeyim ve bu yöndeki çağrımı yineliyorum."

Komşularla iyi ilişkiler hareketlilik kazandırır

Türkiye'nin bütün komşularıyla iyi ilişki içinde olmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Gül, "Eğer iyi komşuluğunuz yoksa, o zaman çıkmaz sokakta bir ev gibi olursunuz" dedi. Komşularla iyi ilişkilerin çok büyük ekonomik, siyasi ve sosyal hareketlilik kazandıracağının altını çizen Gül, bu şekilde ülkelerin büyük bir bölge oluşturabileceğini kaydetti.

Bulgaristan'da 1.5 milyon soydaşın yaşadığına dikkati çeken Gül, bu ülke ile Türkiye arasında çok sayıda vatandaşın aile bağlarından dolayı özel bir ilişki bulunduğunu dile getirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin komşuluğun da ötesinde olduğunu vurgulayan Gül, "Acı-tatlı bir çok şeyler olabilir. Önemli olan, her iki tarafın da olgunlukla çıkarını görmesi, 'çıkar iyi komşuluktan geçer' deyip, varsa sorunları iyi niyetle ele alıp, çözüp, çıkarını yaşatması" dedi.

Gül, Bulgaristan ile enerji alanındaki ilişkilere de önem verdiklerini belirterek, Nabucco projesinin iki ülkeyi de ilgilendirdiğini, doğalgaz boru hatlarını birbirine bağlı hale getirmeyi istediklerini söyledi.

"Hepimiz aynı ülkenin çocuklarıyız"

Gül, "yeni Anayasa çalışmalarında Kürt meselesiyle ilgili kırmızı çizginin nereye kadar olması gerektiği" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Türkiye'nin en önemli sorunu bu. Bu sorunlar 10 sene önce, 20 sene önce daha kolay, daha az maliyetle çözülürdü. Bugün daha sıkıntılı. O kadar şehit, o kadar hayatını kaybeden insanlar... Şehitlerimiz hepimizi büyük eleme sevk ediyor. Psikolojik eşikler aşılıyor bazen. Hiç geciktirmeden, realist şekilde ele alınması gerekir. Yol haritası da şudur; hepimiz aynı ülkenin çocukları olduğumuza göre ortak çok büyük bir anlayış var ve demokratik, hukuk ve evrensel değerler... Bunları yan yana getirdiğimizde bu işlerin içinden çıkılır."

Gül, "Bu dönem çözüleceğine inanıyor musunuz" sorusunu da "Bana göre hem kolay hem zor" diye yanıtladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir