Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 2025'te seri üretime başlıyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırtına obüslerinin sayısını önümüzdeki dönemde yeni teslimatlarla toplamda 140'a kadar çıkaracaklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi'nde düzenlenen "Yeni Nesil Fırtına Obüsleri Teslimat Töreni"ndeki konuşmasında, teslimatı gerçekleşecek olan 6 adet yeni nesil Fırtına obüslerinin millette ve orduya hayırlı olmasını diledi.
"Bu sayıyı önümüzdeki dönemde yeni teslimatlarla toplamda 140'a kadar çıkaracağız" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Yeni nesil Fırtına obüsleri, şu an envanterde olan modellere kıyasla pek çok avantaja sahip. Yürütülen çalışmalar neticesinde obüslerimizin hem beka kabiliyeti hem de ateş gücü arttırılmıştır. Kazandırılan ilave yetenekler arasında yeni nesil atış kontrol, otomatik mühimmat yükleme, sürücü görüş, otomatik yangın söndürme, iklimlendirme, uzaktan kumandalı silah, yenileştirilmiş palet askı donanımı, yeni nesil yardımcı güç grubu gibi pek çok kritik unsur bulunuyor. Fırtına obüslerimizin gücüne güç katan tüm bu sistemlerle aynı zamanda dışa bağımlılığımızı da azaltmış oluyoruz. Motor ve transmisyon konusunda bir süredir yürüttüğümüz yerlileştirme faaliyetlerini inşallah iki sene içerisinde tamamlayacağız."
Erdoğan, Fırtına obüslerinde 2025'ten itibaren BMC Power tarafından geliştirilen motor ve transmisyonun kullanılacağını ifade ederek, böylece savunma ürünleri ihracatında zaman zaman karşılarına çıkan lisans meselesini de kökten çözüme kavuşturacaklarını vurguladı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin caydırıcılığını ve hareket kabiliyetlerini ileri taşıyan bu projenin icrasında görev alanlara teşekkür eden Erdoğan, "Obüslerin imalatını yapan mühendislerimizi, teknisyenlerimizi ve işçilerimizi tebrik ediyor, başarılarından dolayı kendilerini kutluyorum. Burada yakaladığımız ivmeyi Altay tankı başta olmak üzere fabrikamızda yürütülen diğer stratejik projelere de teşmil ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mayıs ayında 2 adet yeni Altay tankımızı testlerini gerçekleştirmek üzere ordumuza ve güç grubunu yapacak firmaya teslim ediyoruz. Yeni Altayların testlerini tamamladıktan sonra inşallah 2025 yılından itibaren proje ortaklarımızla birlikte seri üretime başlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fırtına obüsleri ve Altay tanklarımıza ilave olarak Arifiye tesisimizde Altuğ 8x8 zırhlı personel taşıyıcıların üretimi ve ihracatı, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterindeki Leopard 2A4 tanklarının modernizasyonu, 400 beygirden 1500 beygire kadar farklı motor ve transmisyonların proje, araçlara entegre ve üretim çalışmaları da devam ediyor." şeklinde konuştu.
"Milletimize olan özür borçlarını ifa etmeleri gerektiğine inanıyorum"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi'nde düzenlenen Yeni Nesil Fırtına Obüsleri Teslimat Töreni'nde yaptığı konuşmada, ciddi emek, sabır, bilgi birikimi ve irade gerektiren tüm projeleri adım adım hizmete aldıklarını söyledi.
Birilerinin "Ona, buna satıldı" diyerek, iftiralarına hedef olan Arifiye Ana Bakım Fabrikası'nın, farklı alanlarda ordunun ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürdüğünü dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Sermaye düşmanlığı yapanlar bugün Amerika'dan İngiltere'ye, oradan Almanya'ya kapı kapı dolaşarak, benzin istasyonlarındaki affedersiniz restoranlarda, oralarda bir şeyler yemeğe gayret edenler, yabancı ekonomi komiserlerinden yardım dileniyor. Biz ise yerli ve milli olarak kendi mühendislerimizle, kendi işçilerimizle işte bu dev eserleri ortaya koyuyoruz. Aynı şekilde 'İşten atılacak' diyerek galeyana getirmek istedikleri fabrika personelimiz de hiçbir hak kaybına uğramadan, tam bir gönül huzuruyla fabrikamızda çalışıyor, üretiyor, ülkemiz ekonomisine katkı sağlıyor. Hal böyleyken fabrikayla ilgili hiçbir iddiaları tutmayanlar, şimdiye kadar ne buradaki işçi kardeşlerimizden, ne işletmecilerimizden, ne de milletimizden yarım ağızda da olsa bir özür dileme erdemi göstermediler."
Bir Sakarya milletvekiline açtığı tazminat davasından 50 bin lira aldığına değinen Erdoğan, "Onu da inşallah vakıflarımızdan bir tanesine verdik, hiç olmazsa bir hayırları dokunsun. Bu hazin tabloyu da ayrı bir pişkinlik, ayrı bir yüzsüzlük örneği olarak milletimizin takdirine bırakıyoruz. Bugünkü teslimat sonrasında işin aslını bildikleri halde ısrarla yalan söyleyenlerin, milletimize olan özür borçlarını ifa etmeleri gerektiğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Sakarya'nın ve Sakaryalıların gereken dersi gerektiği zaman söz konusu kişilere vereceğine inandığını vurgulayan Erdoğan, "Grup kürsülerini iftira ve çarpıtma kürsülerine çevirenleri buradan bir kez daha, özellikle doğrudan ülkemizin çıkarlarını ilgilendiren milli meselelerde yalan siyasetini terk etmeye davet ediyorum. Bunu yapanlarsa ne ala, şayet yapmazlarsa biz milletimize saygımızın bir gereği olarak onların yalanlarını, iftiralarını, çarpıtmalarını deşifre etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye'nin savunma hamlelerinin geçmişte defalarca yaşandığı gibi türlü ayak oyunlarıyla engellenmesine asla müsaade etmeyeceğiz." dedi.
"Savunma sanayi alanında tam bağımsızlığı ilan edene kadar durmayacağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayisi alanında tam bağımsızlığı ilan edene kadar durmayacaklarını, dinlenmeyeceklerini ve en küçük bir geri gidişe rıza göstermeyeceklerini, kamu ve özel sektör işbirliğiyle Türkiye'yi başarıdan başarıya koşturacaklarını dile getirdi.
Türkiye'nin zincirlerini kırdığı alanların başında savunma sanayisinin geldiğinin altını çizen Erdoğan, göreve geldiklerinde savunma sanayisi alanındaki üretimlerin yüzde 20'sinin milli olduğunu, bugün bu oranın yüzde 80'e ulaştığını ifade etti.
Erdoğan, ana yükleniciler, KOBİ'ler, araştırma kuruluşları ve teknoloji merkezleriyle son 20 yılda bu alanda hayal dahi edilemeyen başarılara imza attıklarına işaret etti.
Savunma sanayisinde başarı hikayesi yazmakla kalmadıklarını, aynı zamanda büyük bir zihniyet devrimi gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, Türkiye'de daha önce başlatılan birçok projenin sekteye uğradığını, son 20 yılda projelerin hayata geçebilme başarısının ispatlandığını aktardı.
Savunma sanayisinde faaliyet gösteren firma sayısı 2 bini aştı
"Yapılamaz" ve "hayal mahsulü" olarak nitelenen birçok kritik projeyi tek tek gerçeğe dönüştürdüklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Elbette bu seviyeye öyle bir anda gelmedik. Başbakanlığımızın ilk gününden itibaren ülkemizin güçlenmesi, savunma sanayinde dışa bağımlılığını kırması adına yürütülen tüm çalışmalara sahip çıktık, destek verdik. Başkalarından hazır ürün satın almak yerine ortak üretim dahil, farklı usul ve yöntemlerle kendi savunma sektörümüzü geliştirmeye gayret ettik. Nice direnişlere, nice sabotajlara, nice ihanetlere maruz kalmamıza rağmen bu yoldan asla dönmedik. Hamdolsun, elde ettiğimiz somut neticelerle gurur duyduğumuz bugünlere geldik.
Savunma ihtiyaçlarımızın karşılanması süreçlerinde yaşanan bu zihniyet değişikliğinin faydasını pek çok başlıkta kısa sürede bizzat tecrübe ettik. Örneğin 2002'de savunma sanayi sektöründe sadece 56 firma faaliyet gösterirken, bugün bu sayı 2 bini aştı. 62 olan proje sayısı 750'yi geçti. Toplam 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken, bugün bu rakam 60 milyar doların üzerine çıktı. İhale sürecinde olan projeleri dahil ettiğimizde bütçe büyüklüğümüz 75 milyar doları buluyor. Savunma sanayinde araştırma geliştirmeye ayrılan bütçenin yıllık 49 milyon dolardan, 1,5 milyar dolara yükseldiğini gördüğümüz günlere kavuştuk. Allah'a hamdolsun."
Özellikle ihracat alanında gurur verici bir tabloya şahit olduklarını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bundan 20 yıl önce sadece 248 milyon dolar olan savunma ihracatımız geçen sene ne oldu biliyor musunuz? 4 milyar 400 milyon dolarla rekor kırdık. Bundan 5-6 yıl öncesine kadar dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesinde 2 firmamız varken bugün aynı listede 7 firma ile temsil ediliyoruz. İHA, SİHA ve taarruzi insansız hava araçlarının üretiminde ise dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer alıyoruz. İçimizdeki teknoloji özürlü, kimi gafillerin karalama gayretlerine rağmen, silahlı-silahsız taarruzi insansız hava araçlarımız tüm dünyada gıptayla takip ediliyor.
Karabağ zaferinden Libya'ya, terörle mücadeleden nokta operasyonlarına kadar geniş bir alanda Türk SİHA'ları, elde ettikleri başarılarla, savaş yöntemlerini de dünyada değiştiriyor. Bugün silahlı ve taarruzi insansız hava araçlarımız, fırtına obüslerimizle birlikte, özellikle sınırlarımız dışından ülkemizi hedef alan terör örgütlerinin kabusu haline gelmişlerdir. Suriye harekatlarımız sırasında bu iki kabiliyetimizin ne kadar önemli ve kritik rol üstlendiğini bizzat müşahede ettik. Yeni nesil fırtına obüslerimizin de envantere girmesiyle, bu dev eserlerimizle inşallah bu gücümüzü perçinliyor daha da sağlamlaştırıyoruz."
"Milli muharip uçağımızı hangardan çıkartıp tüm dünyaya göstereceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi'nde düzenlenen Yeni Nesil Fırtına Obüsleri Teslimat Töreni'nde yaptığı konuşmada, son 20 yılda elde edilen tüm başarıları, Türkiye Yüzyılı vizyonunun bir girizgahı olarak gördüklerini söyledi.
Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'ü diğer alanlarla birlikte savunma sanayinde de bir dönüm noktası haline getirmekte kararlı olduklarını belirten Erdoğan, 2023 yılının yediden yetmişe herkesi gururlandıracak çok mühim gelişmelerin yaşandığı müjdelerle dolu bir sene olacağını ifade etti.
Erdoğan, "Milli muharip uçağımızı hangardan çıkartıp tüm dünyaya göstereceğiz. Jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağımız HÜRJET ilk uçuşunu yapacak. Muharip insansız savaş uçağımız Bayraktar KIZILELMA'nın uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonları gerçekleştirilecek. Dünyanın ilk SİHA gemisi olacak ANADOLU'yu da bu yıl hizmete alıyoruz. ANADOLU Gemisi'ne konuşlandıracağımız Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu icra edecek. Özgün helikopterimiz GÖKBEY'i Jandarma Genel Komutanlığımız kullanmaya başlayacak. Ağırlığı 11 tonu bulan ATAK-2 helikopterimiz ilk uçuşunu gerçekleştirecek. İMECE Yer Gözlem Uydusu ile gemilerin konum ve rota bilgilerini toplayacak KILIÇSAT Küp Uydusu'nu uzaya fırlatacağız. Denizde ikmal destek muharebe gemisi DERYA, İ sınıfı fırkateynlerimizin ilki olan İstanbul ve yeni denizaltılarımızın ilki Piri Reis de inşallah bu sene envantere girecek." diye konuştu.
Aynı şekilde hava savunma ve füze sistemlerinde artık belli bir aşamaya gelindiğinin görüleceği bir yılın olacağını kaydeden Erdoğan, uzun menzilli hava savunma ve füze sistemi SİPER'in hizmete gireceğini söyledi.
BOZDOĞAN görüş içi ve GÖKDOĞAN görüş ötesi füzelerinin ilk teslimatlarının yapılacağını hatırlatan Erdoğan, GÖKDENİZ yakın hava savunma sisteminin, gemilere entegre edilmeye başlanılacağını ifade etti.
"Erken ihbar radar sistemi ERALP'in teslimatını yapacağız"
Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
"SOM ve ATMACA Füzeleri için geliştirilen turbo jet motoru kullanıcılarına teslim edilecektir. Seyir füzesine dönüştürülmüş haliyle Şimşek Hedef Uçağı'nı kullanıma alacağız. Yerli-milli elektronik harp ve elektronik destek kodlarının F-16'lara entegrasyonunu tamamlayacağız. Erken ihbar radar sistemi ERALP'in teslimatını yapacağız. AESA, bunun radarını AKINCI TİHA ve F-16'lara entegre edeceğiz. Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA ve yerli motorlu Vuran zırhlı araçlarının teslimatına başlayacağız. Tüm bunlarla beraber irili ufaklı daha pek çok projemizin başlama, tamamlanma ve teslimat işlemlerini gerçekleştireceğiz.
Yeni nesil fırtına obüsü teslimat töreniyle başladığımız 2023 senesini, milletimize savunma alanında vereceğimiz yeni müjdelerle sürdüreceğiz. Rabb'im yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum ve yeni nesil fırtınalarla inşallah atışlarınız yüzde 100 isabet kaydetsin. Ve düşmanlara korku, dostlara da güven versin diyorum. 6 adet yeni nesil fırtına obüsümüzün kahraman silahlı kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm engelleme girişimlerine rağmen aşkla, samimiyetle, azimle çalışarak bu teslimatları gerçekleştiren siz kardeşlerime tekrar şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum."
Törene, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, BMC CEO'su Murat Yalçıntaş ile bölge milletvekilleri de katıldı.
Yeni Nesil Fırtına Obüsleri TSK'ya teslim edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi'nde gerçekleştirilen Yeni Nesil Fırtına Obüsleri Teslimat Töreni'nde konuşan Tosyalı, böyle milli bir meselenin parçası olmak, ülke ve millete böyle önemli bir alanda katkı sağlayabilmenin kendileri için büyük bir onur olduğunu söyledi.
Tosyalı grubu olarak BMC'nin çoğunluk hissesini alırken bunu ticari faaliyet değil, öncelikli olarak bir vatan ve millet meselesi olarak gördüklerini belirten Tosyalı, "70 yıllık sanayicilik kültürümüz ve tecrübemizle bu alana nasıl katkı sağlayabiliriz diye yola çıktık. BMC, bu fabrikadaki faaliyetlerini 21 Ağustos 2019'dan beri Milli Savunma Bakanlığımız kontrolünde ve denetiminde sürdürüyor. O tarihten bu yana burada bazı çalışmalar yapılmıştı ve biz bunu daha ileri taşımak için çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz." diye konuştu.
Tosyalı, Arifiye yerleşkesinde sağladıkları kazanımlara değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Öncelikle BMC bünyesinde ülkemizin bu alandaki en yetkin zırhlı araç tasarım ve üretim ekibi oluşturuldu. Bu fabrikada hem Fırtına Obüslerinin muharebe sahasındaki etkinliğinin artırılması hem ana muharebe tanklarımızın yeteneklerinin geliştirilmesi hem de sıfırdan zırhlı araç tasarımı gibi çok önemli çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda Fırtına Obüsü'nün beka kabiliyeti ve ateş gücünün artırılmasının yanında yurt içinde tasarlayıp ürettiğimiz ürünler ile dışa bağımlılığı da önemli ölçüde azaltıldı. Burada özellikle bir noktanın altını çizmek istiyorum ki Fırtına Obüsü'nde en kritik konu olan ithal teknoloji motor ve transmisyonun yerine 2025 yılından itibaren BMC Power tarafından geliştirilen yerli motor ve transmisyonun kullanılmasıyla Fırtına Obüsü'müz tamamen yerli ve milli hale getirilmiş olacak. Bugün Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimatı yapılacak 6 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü, BMC Savunma olarak 6 yıl aradan sonra yeni yetenekler kazandırılmış halde üretimine yeniden başladığımız obüslerdir. İnşallah proje sonuna kadar 140 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü'nü ordumuzun hizmetine sunacağız. Bu çalışmaları BMC ile birlikte ekip halinde yürüttüğümüz ASELSAN, Makine ve Kimya Endüstrisi ve ASFAT'a teşekkürlerimi sunarım."
"Altay tankının teknolojisini geliştirerek daha ileriye taşıdık"
Tosyalı, ASFAT ile birlikte yürüttükleri yerli ve milli imkanlarla geliştirdikleri Panter Obüsü'nün taktik tekerlekli askeri kamyon üzerine uygulama projesinde de son aşamaya geldiklerini ve bu araçların da ağustos ayından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine teslimatının başlayacağını dile getirerek, "Lastik tekerlekli 155 milimetrelik Panter Obüsü'nün kabiliyetine sahip obüsleri, dünyada sadece birkaç ülke üretebiliyor ve bunlardan birisi de biziz. Yeni Fırtına Obüsü, Panter Obüsü ve tabii ki şimdi de Altay Tankı; hepsi tamamen inovasyon ve AR-GE çalışmalarımızdan güç alarak hayata geçirilen araçlar." şeklinde konuştu.
İçinde bulundukları tesislerde çalışan mühendislerinin ilk tasarımı yaklaşık 10 yıl önce yapılan Altay tanklarını, değişen muharebe sahası ihtiyaçlarına uygun şekilde teknolojisini geliştirerek çok daha ileriye taşıdığını aktaran Tosyalı, şöyle devam etti:
"Bu geliştirmeler devam ederken seri üretim tarafında da yeni Altay'ın üretileceği fabrikanın temelini de önümüzdeki günlerde inşallah Ankara'da atacağız. Mayıs ayı içerisinde ise 2 adet yeni Altay'ı da törenle üretim bandından indireceğiz ve inşallah bir sonraki töreni de bunun için yapacağız. O törende tanklarımıza yerli ve milli güç grubunu entegre edeceğimiz takvimi de açıklayacağız. Ayrıca dünya pazarında rekabet edebilecek çok güçlü bir zırhlı personel taşıyıcı olan Altuğ aracımız da bu tesiste geliştirildi ve yine bu tesislerde üretilerek inşallah yakın zamanda ilk ihracatını gerçekleştireceğiz."
"Savunma sanayisi kara araçları üreticileri arasında ihracat lideri olduk"
Tosyalı, sadece insan gücü ve araçları değil, tesisin altyapısını da devlete verdikleri taahhüt çerçevesinde yenilediklerini anlatarak, yabancı menşeli test tezgahlarını yerli ve milli yazılım ve donanımlarla geliştirerek, dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için yoğun çalışma sürdürdüklerini vurguladı.
BMC Power'ın yürüyen projeleri kapsamında yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımı yaparak, Avrupa'nın sayılı motor ve transmisyon test merkezlerinden birinin bu tesise kurulmasını sağladıklarına dikkati çeken Tosyalı, Vuran aracına takılacak Türkiye'nin 400 beygir segmentindeki ilk yerli ve milli askeri motorların seri üretimini de burada kurdukları motor transmisyon üretim tesisinde gerçekleştirdiklerini aktardı.
Tosyalı, Fırtına Obüsü ve Altay tanklarının motorlarının geliştirilmesi, prototip üretim ve test faaliyetlerinin de bu tesislerde hızla devam ettiğini belirterek, "Teknoloji, inovasyon ve AR-GE ile tamamen Türk mühendislerin zekası ve çalışmasıyla bu tesiste dünya savunma sanayisinde öncü olacak birçok yeniliği hayata geçiriyoruz. Tesiste devraldığımızdan bu yana toplam 674 bin 748 adetlik üretim ve yenileme çalışması yaptık. Bu çalışmalarla yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırım ve altyapı kurulumu gerçekleştirmiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Tosyalı Holding olarak 3 kıtada sayıları 30'u bulan tesis ve yaklaşık 15 bin çalışanla 10 milyon tona ulaşan demir çelik üretimiyle dünyanın sayılı demir çelik güçlerinden biri olduklarını dile getiren Tosyalı, şunları kaydetti:
"Sürdürülebilirlik odaklı, inovasyon ve AR-GE ile şekillenen katma değerli üretim yaparak, ülkemizin ihracat odaklı büyümesine katkı sağlıyoruz. İskenderun'da devam eden 2,5 milyar dolar değerindeki yatırım ki ülkemizin halihazırda devam eden en büyük sanayi yatırımıdır, yaklaşık 4 milyon ton/yıl yassı çeliğin ithal ikamesine katkı sağlayacağız. Bu yatırım sayesinde ülkemize 1500'ü aşkın ilave istihdam yaratacağız."
Tosyalı, BMC'nin çoğunluk hisselerini devraldıktan sonra yaptıkları yatırımlar, uluslararası pazarlarda sahip oldukları güçlü replikasyon ve bilinirlikleri sonucu 2022'de BMC'nin, savunma sanayisi kara araçları üreticileri arasında ihracat lideri olduğunu bildirerek, "Savunma sanayisi genelinde de en çok ihracat yapan 5. şirket konumuna ulaştık. Yaptığımız başarılı hamleler sonrası, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve birçok ülke savunma sanayisi alanında yatırım yapmak üzere bizi ülkelerine davet etmeye başladı. Tosyalı grubu olarak gerçekleştirdiğimiz toplam büyüklüğü 2,5 milyar dolara ulaşan ihracat içerisinde artık savunma sanayisi de önemli yer tutuyor. Ve bunun giderek büyüyeceğine inanıyoruz. Türkiye savunma sanayisinin neler yapabileceğini dünyanın her yerinde BMC ile de göstermek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Tesisin BMC için savunma sanayisinde önemli kilometre taşı haline geldiğini ve daha burada yapacakları çok işlerinin bulunduğunun altını çizen Tosyalı, Türk Silahlı Kuvvetlerine sağlanan hizmetlerin kesintisiz ve daha da geliştirilerek devam etmesi, çalışanların haklarının korunması ve iyileştirilmesi, tesisin altyapısının modernize edilmesi için gerekli yatırımların yapılması konularında var güçle çalıştıklarını sözlerine ekledi.