Cumhurbaşkanı Gül, Fillon'la görüştü

Fransa Başbakanı François Fillon, Türkiye ile Fransa arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa Başbakanı François Fillon, Fransız İşadamları Derneği (MEDEF) ile Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği "Dünyada ve Avrupa'da daha güçlü olmak için: Türk-Fransız ortaklığı" konulu konferansın açılışında konuşma yaptı.

Fillon yaptığı açıklamada, Fransa'da devam eden "Türkiye Mevsimi" etkinliklerine atıfta bulundu ve Fransa'nın 80 kentinde 400'den fazla kültürel ve ekonomik etkinliğin yer aldığı programın büyük bir başarıyla devam ettiğini söyledi.

Fransa Başbakanı, bu etkinlikler sayesinde Fransız vatandaşlarının dün, bugün ve yarının Türkiye'sini daha iyi tanıma fırsatı bulduğunu belirtti.

Türk-Fransız ilişkilerinin geçmişine değinen bunun Fillon, Fransa'nın, Mustafa Kemal'in kurduğu cumhuriyeti ilk tanıyan ülke olmaktan gurur duyduğunu bildirdi.

Fillon, AB gibi bazı konularda görüş ayrılıkları olmasına rağmen Fransa'nın Türkiye'yi çok yakın eski bir dostu olarak gördüğünü ifade etti.

Fransa Başbakanı, G-20, NATO ve diğer uluslararası kuruluşlarda iki ülke arasındaki yakın işbirliğini vurguladı.

Konuşmasında Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomik ilişkilere de atıfta bulunan Fillon, Fransa'nın Türkiye'deki ikinci büyük yatırımcı olduğunu ve yatırımların tutarının 20 milyar doları geçtiğini hatırlattı.

Aksa, Groupama ve Renault gibi şirketlerin Türkiye'de yaptığı yatırımlara dikkati çeken Fill, "Şirketlerimiz Türkiye'nin geleceğine güveniyor" diye konuştu.

Fillon, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012'ye kadar 11 milyardan 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Türk şirketlerini de Fransa'da yatırım yapmaya davet eden Fillon, iki ülke arasındaki sanayi işbirliğinin gelişmesine önem verdiklerini söyledi.

Fransa Başbakanı, ülkesinin Türkiye'yle, Afrika ve Kuzey Afrika'da işbirliğinde bulunabileceğini ve aynı şekilde bu işbirliğinin Kafkasya ve Orta Asya'da da yapılabileceğini ifade etti.