Cumhurbaşkanı Gül, yarın Mısır'a gidecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kahire'de düzenlenecek 12. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'ne katılmak ve resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Mısır'a gidecek.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin davetine icabetle, 6-7 Şubat 2013 tarihlerinde Kahire'de düzenlenecek İİT Zirvesi'ne katılacak.
"İslam Dünyası: Yeni Sınamalar ve Genişleyen Fırsatlar" temalı 12. İİT Zirvesi'nde, Gül'ün de katıldığı Senegal'deki 11. Zirve ve 15 Ağustos 2012'de Mekke'de gerçekleştirilen olağanüstü zirveden bu yana İslam dünyasındaki işbirliği faaliyetlerinde yaşanan gelişmeler ele alınacak, İİT'nin gelecek stratejisi şekillendirilecek.
Cumhurbaşkanı Gül, İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanı sıfatıyla, İSEDAK'ın önceki zirveden beri hayata geçirdiği başlıca projeleri konu alan "İlerleme Raporu"nu açıklayacak, kurumsal gelişim bağlamında atılan diğer somut adımlar hakkında sunumda bulunacak.
"Filistin'deki Yerleşimler" başlıklı özel oturumda katılımcılara hitap edecek Gül, İslam dünyasının karşı karşıya bulunduğu meseleler ve önündeki fırsatlar konulu bir konuşma yapacak, zirveye katılan liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirecek.
Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret kapsamında bir araya geleceği Cumhurbaşkanı Mursi ile de baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirecek. Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.
 
"Tarihi dönüşüm sürecine güçlü destek"
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nin açıklamasında, İİT'nin İslam'ın içerdiği barış ve kardeşlik mesajının uluslararası camiaya doğru ve etkili biçimde aktarılmasında merkezi rol oynadığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:
"Bölgesel gelişmelerin de gündemi yoğun şekilde işgal ettiği bir dönemde toplanacak olan 12. İİT Zirvesi, bu anahtar rolün daha da güçlendirilmesine yönelik müşterek gayretlerin koordinasyonunu ve İslam dünyasının gerek kendi içindeki gerek diğer küresel aktörlerle yürüttüğü diyalog ve işbirliğinin pekiştirilmesini sağlayacak, Teşkilat'ın üzerine düşen sorumluluğun ve görevlerin yeniden tanımlanmasına olduğu kadar, kapsayıcı bir strateji ışığında inisiyatif almasına da yardımcı olacaktır."
Açıklamanın resmi ziyarete ilişkin bölümünde de, Tahrir Devrimi "kardeş Mısır halkının özgürlük, haysiyet, adalet ve demokrasi talepleriyle gerçekleştirdiği" ifadeleriyle tanımlanarak, devrimden kısa süre sonra, 3 Mart 2011'de Gül'ün Mısır'a çalışma ziyaretinde bulunduğu anımsatıldı.
Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin de 30 Eylül 2012'de Ankara'ya çalışma ziyaretinde bulunduğu hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Tahrir Devrimi ertesinde Türkiye'den Mısır'a Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılacak bu ilk resmi ziyaret münasebetiyle, Türkiye'nin Mısır'daki tarihi dönüşüm sürecine verdiği güçlü destek teyit edilecek, Akdeniz havzasındaki iki halk arasındaki kadim dostluk ve kardeşlik bağlarından beslenen ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, ikili ve bölgesel konularda yürütülen verimli işbirliğinin her alanda daha da geliştirilmesi imkanları ayrıntılarıyla ele alınacaktır."