”Cumhurbaşkanı onaylar ya da onaylamaz o kendi takdirleridir”

Hükümet Sözcüsü çiçek, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını içeren yasal düzenlemenin, "TBMM'den yeterli çoğunlukla" geçtiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını içeren yasal düzenlemenin, "TBMM'den yeterli çoğunlukla" geçtiğini belirterek, "Dolayısıyla bundan sonra Sayın Cumhurbaşkanı onaylar ya da onaylamaz o kendi takdirleridir. Anayasa Mahkemesine gider ya da gitmez, o da bu işi Anayasa Mahkemesi'ne götürecek makamların kendi takdirleridir" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'na ilişkin açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Askerlerin sivil yargıda yargılanmasını öngören bir düzenleme var. Bu konuda Genelkurmayın, askerlerin bilgisi var mı? Anayasa'ya aykırı olduğu iddia ediliyor. Bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırılığı var mı?" sorusuna Çiçek, şu yanıtı verdi:

"Hükümetler, Anayasaya aykırılığın değerlendirildiği kurullar, makamlar değil. Hükümet bir tasarı hazırlarken, hiç şüphesiz hazırladığı tasarının Anayasa uygunluğunu dikkate alarak hazırlar. Ama buna rağmen eğer muhalefet ya da Anayasa Mahkemesine konuyu götürmeye yetkili yargı makamı, Hükümet tarafından Anayasa'ya uygun olduğu kanaatiyle Meclis'e sevk edilen tasarı kanunlaşırken, bunu Anayasa Mahkemesine götürebilir. Uygunluk denetimini yapacak olan makam, Anayasa Mahkemesidir. Dolayısıyla gündemdeki yasayla ilgili olarak televizyonlardaki tartışmaları izliyoruz. Herkes kişisel kanaat serdedebilir, Anayasaya uygun olduğunu söyleyenler de var, aykırı olabileceği iddiasında olanlar da var. Hiç şüphesiz eğer konu Anayasa Mahkemesinin önüne gidecekse ki Anamuhalefet Partisi konuyu oraya götüreceğini ifade ediyor... Dolayısıyla bu konunun ne ölçüde hukuken doğru olup olmayacağını karar verecek olan Anayasa Mahkemesi'dir. Birinci konu budur.

İkincisi tabiatıyla bir tasarı veya teklifin kanunlaşıncaya kadar muhtelif evrelerden geçiyor. Bahse konu tasarı, vaki olan önergelerle birlikte artık TBMM'deki hazırlık devresi bitmiştir.

Yani TBMM Tarafından şu an yapılabilecek herhangi bir şey yoktur. Artık Cumhurbaşkanı'ın onayına sunulmuştur. Meseleyi, Anayasa, İçtüzük ve usul açısından takip etmekte fayda vardır. Bu tartışmalar teorik olarak yapılabilir ama 'pratikte yapılabilecek ne vardır' diye baktığımızda bu tasarı, TBMM'den geçmiştir. Yeterli çoğunlukla geçmiştir, hatta tartışılan madde açısından bakarsanız, herkesin mutabakatıyla geçmiştir. tutanaklara baktığımızda aksine bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla bundan sonra Sayın Cumhurbaşkanı onaylar ya da onaylamaz o kendi takdirleridir. Anayasa Mahkemesine gider ya da gitmez, o da bu işi Anayasa Mahkemesine götürecek makamların kendi takdirleridir."