Cumhurbaşkanlığı için ilk başvuru

CHP ve MHP, ortak adayları Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren dilekçelerini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - CHP ve MHP, ortak adayları Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, cumhurbaşkanı adayı gösteren dilekçelerini TBMM Başkanlığı'na sundu. Toplam 163 milletvekilinin imzasının bulunduğu başvuru ile İhsanoğlu ilk resmi aday oldu. İhsanoğlu için bazı bağımsız milletvekilleri de imza verdi. 

İhsanoğlu'nun adaylık başvurusu için TBMM Başkanlığı kabul salonunda CHP'den Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ile MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Yusuf Halaçoğlu hazır bulundu. Salona Cemil Çiçek'in gelmesinin ardından imzalı dosyalar gruplar tarafından teslim edildi. 

Cemil Çiçek, adaylık dilekçelerinin bulunduğu dosyaları aldıktan sonra kısa bir açıklama yaptı. Bu yıl ilk defa Cumhurbaşkanını halkın seçeceğini ifade eden Çiçek şöyle devam etti: 

"Bugün ilk müracaatı TBMM olarak almış bulunuyoruz. Aldığımız bu başvuruyu yarın YSK’ya ileteceğiz. Bundan sonraki süreç YSK’nın tasarrufundadır. Bu seçimlerini ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Cumhurbaşkanlığının anayasamız ve devlet geleneğimizde çok önemli bir yer var. 
Cumhurbaşkanları devletin başıdır. Türk devletinin birliğini temsil eder. Milletimiz de bu makamın yüceliğine yakışır bir seçim gerçekleştirecektir. 
Benim dönemimde birçok ilkler oldu bazıları olumlu bazıları olumsuz. Hayırlara vesile olsun." 

Başvurunun ardından konuşan CHP’li Altay ise "Bu tercihimizin esas nedeni parlamenter demokratik sisteme olan inancımızdır" diyerek şöyle devam etti: 
"İkinci olarak devletimizin laik niteliği ve sosyal bir hukuk devleti özelliğini korumak istememizdir. Üçüncü sebebimiz ise aziz milletimizin huzuru refahı ve mutluluğudur. Türkiye bir kamplaşma ve gerilimi politikasını yıllardır yaşıyor. Toplumun beklentilerine karşılık verebilecek bir aday olarak İhsanoğlu’nu milletimize önerdik." 

MHP’li Oktay Vural da aynı konuya ilişkin "Biraz önce tarihi bir anda MHP milletvekilleri olarak İhsanoğlu’nu Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı olarak milletin teveccühüne havale etmiş bulunmaktayız" diyerek şunları söyledi: 

"Cumhurbaşkanı adayı olarak Türkiye çok önemli bir dönemeçte bulunmaktadır. Biz sadece bir cumhurbaşkanı adayı belirlemedik. Aynı zamanda bir cumhurbaşkanının nasıl görev yapması gerektiği bakımından bir irade beyanında bulunduk. İhsanoğlu demokratik bir alternatif olarak Türk milletini önüne konulmuş durumdadır. Gerçekten millet cumhurbaşkanlığı makamında kavga istemiyor. Biz MHP olarak biz böyle bir zihniyetin cumhurbaşkanı olacağını takdir ettik ve millete takdim ettik. Allah utandırmasın, Allah yar ve yardımcısı olsun." 

"Riskli bir oyun"

Açıklamaların ardından imzalara ilişkin detay veren Altay, CHP'den 109 imzanın bulunduğu, Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal ve Burdur Milletvekili Hami Yıldırım'ın imzalarının da bulunduğunu söyledi. Meclis'te CHP'nin 130 milletvekili olduğunun ve 21 CHP Milletvekilinin imza atmadığının hatırlatan gazetecilerin, "Bir başka aday çıkacak mı?" sorusuna Altay "Evet 21 sayısı blackjack. Riskli bir oyundur" esprisiyle cevap verdi. MHP'nin dosyasına ilişkin imzaları açıklayan Vural ise Tuğrul Türkeş'in yurtdışında olması nedeniyle imzasının ALMADIĞINI belirtirken, Bağımsız olarak ise İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu'nun imzasının bulunduğunu açıkladı.