Cumhuriyet dönemi bestecisi Faik Canselen vefat etti
Cumhuriyet döneminin ilk kuşak müzik öğretmenlerinden olan, "İleri" ve "İzindeyiz" gibi sevilen marşları yazan besteci, 100 yaşında hayatını kaybetti
İSTANBUL - Cumhuriyet döneminin ilk kuşak bestecilerinden Faik Canselen, 100 yaşında, İstanbul Yeniköy'deki evinde vefat etti.
Canselen'in cenazesi, yarın Bebek Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Sarıyer Belediyesi Demirciköy Kültür Merkezi'ne götürülecek ve burada düzenlenecek törenin ardından Kilyos Mezarlığı'na defnedilecek.
Cumhuriyet döneminin ilk kuşak müzik öğretmenlerinden olan, "İleri" ve "İzindeyiz" gibi sevilen marşları yazan besteci, resmi kayıtlara göre 1909 yılında Kırklareli'nde dünyaya geldi.
İstanbul Balmumcu İlkokulu'nda eğitim gören Canselen, 1926-1931 yılları arasında Ankara Musiki Muallim Mektebi, 1938-1943 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuvarı İleri Kompozisyon ve Orkestra Yönetimi ile 1947-1949 yılları arasında Paris Ecole Cesar Franck Müzik Okulu ve Paris Devlet Konservatuvarı'nı bitirdi.
Canselen, 1934'te Atatürk'ün Türk müziğinde eksik olan çok sesliliğe işaret etmesi üzerine, Türkiye'deki ilk müzik ders kitabı yazarı ve İstanbul Üniversitesi'nde ilk çok sesli koroyu kuran müzik öğretmeni Hulusi Öktem'den ilkokul müzik eğitimi gördü.
Musiki Muallim Mektebi'nde Ahmet Muhtar Ataman ve Ahmet Adnan Saygun'dan 'Müzik Teorisi", Veli Kanık'tan "Armoni", İhsan Künçer ve Ulvi Cemal Erkin'den "Piyano", Devlet Konservatuvarı'nda Ferit Alnar'dan "İleri Kompozisyon-Orkestra Yönetimi", Paris'te devlet bursuyla gittiği Fransa'da D. Elvin Court'tan ve Paris Devlet Konservatuvarı'nda Prof. Jean Rivier'den "Kompozisyon" dersleri alan Canselen, 14 yıl türlü branşlarda müzik öğrenimi yaptı.
Canselen, 1931-1938 yılları arasında Çanakkale ve Zonguldak'ta ortaokul müzik öğretmenliği, 1943-1946 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuvarı ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Müzik Bölümü'nde Armoni, Müzik Tarihi ve Koro öğretmenliği, Ankara Gazi Lisesi ve Askeri Müzik Okulu'nda Müzik ve Armoni öğretmenliği görevlerinde bulundu.
Çeşitli kademedeki okullarda 42 yıl çalışan Faik Canselen, birçok öğrenci yetiştirdi.
Canselen, 1934 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nin açtığı ve seçiciler kurulunda Paul Hindemith ile Dimitri Şostakoviç'in de bulunduğu kompozisyon yarışmasında, sonradan bir süit haline getireceği "Köy Düğünü" adlı bestesiyle birincilik ödülünü aldı. O dönemde köy öğretmeni Canselen'i yüreklendiren Cemal Reşit Rey'di.
Daha sonra 1943'te Ankara Devlet Konservatuvarı İleri Kompozisyon ve Orkestra Yönetimi bölümlerini Ferid Alnar'ın öğrencisi olarak bitiren Canselen, 1947-1951 yılları arasında da Paris'te Ecole César-Franck Müzik Okulu ve Paris Devlet Konservatuvarı'nda öğrenim gördü.
Birçok koro kurup yöneten Canselen'in eserleri arasında' "Duyuşlar" başlıklı süitleri, "Köy Düğünü", "Yiğit Halkımdan Halkıma" gibi orkestra yapıtları, "İleri", "İzindeyiz" gibi marşları, koro eserleri bulunuyor.
Faik Canselen, SCAMV Onur Ödülü Altın Madalyası sahibiydi.