Cumhuriyetçi-Demokrat anlaşmazlığında son perde

Maaş bordrosu vergi indirimleri ve işsizlik yardımlarının uzatılması konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de Başkan Barack Obama'nın Kongre'den geçmesi için yoğun uğraş verdiği, maaş bordrosu vergi indirimleri ve işsizlik yardımlarının uzatılması konusu, Temsilciler Meclisi'nin bu yöndeki düzenlemeyi reddetmesiyle iyice çıkmaza girdi.

Temsilciler Meclisi, dün yaptığı oylamada, Senato'da geçen haftasonu bazı Cumhuriyetçi senatörlerin de desteğiyle onaylanan, maaş bordrosu vergi indirimleri ve işsizlik yardımlarının iki aylığına uzatılmasına yönelik tasarıyı reddetti. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Meclis, bunun yerine bir yıllık bir plan üzerinde Senato ile derhal müzakerelere geçilmesi talebinde bulundu.

Eğer Kongre, yıl sonuna kadar yaşanan çıkmazı aşmayı başaramaz ve Amerikalı çalışanlarda yıllık 1000 dolar civarında tasarruf sağlayan vergi indirimini uzatmazsa, 1 Ocak itibariyle 160 milyon orta gelirli Amerikalı çalışanın vergilerinin yüzde 2 oranında artacağı, 2 milyon civarında kişinin ise işsizlik yardımlarını kaybedebileceği belirtiliyor. Bazı ekonomi yorumcuları, 31 Aralık'ta süresi dolacak olan vergi indirimlerini uzatılmamasının, 2012 yılında ABD'de bir resesyon olasılığını artırabileceği tehlikesine dikkat çekiyor.

Senato'nun tatile girmiş olması ve Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid'in de Senato'yu tekrar toplamaya sıcak bakmaması, Temsilciler Meclisi'nin bazı üyelerinin de tatil için Washington'dan ayrılmaya başlamaları, bu konuda bir anlaşma sağlanması umutlarını azaltıyor.

Obama'nın işi zor

ABD Başkanı Barack Obama ise, dün sürpriz bir şekilde Beyaz Saray'da kameraların karşısına çıkarak, Cumhuriyetçi milletvekillerine yönelik sert uyarılarda bulundu.

Yaşadığı hayalkırıklığı yüzünden okunan Obama, Kongre üyelerine siyaseti bir kenara bırakmaları çağrısında bulunarak, gerilimi tırmandırıcı tavırlara son verilmesini istedi.

Obama, "Saat işliyor, zaman tükeniyor. Eğer Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, Senato'da kabul edilen tasarıyı onaylamayı, hatta Meclis Genel Kurulu'na dahi getirmeyi reddederse, vergiler 11 gün içerisinde artacak" dedi.

Senato'da geçen cumartesi günü her iki partinin desteğiyle varılan uzlaşmanın, vergilerin 1 Ocak'ta artmasını önlemenin tek uygulanabilir yolu olduğunu ifade eden Obama, vergi indirimlerinin uzatılmamasının, Amerikan ekonomisindeki toparlanmayı tehlikeye atabileceği uyarısı yaptı.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner ise, Obama'nın Senato'daki Demokratları tekrar oturuma çağırarak, süreçte yardımcı olması ve bu meselenin bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir