Dagong, kimsenin gözünün yaşına bakmıyor

Çinli rating kuruluşunun verdiği notlar, batılı rakiplerini dahi aratacak nitelikte.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çin'in uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Dagong Global Credit Rating, batılı rakiplerinin objektif olmadığını öne sürerek, ABD başta olmak üzere birçok ülkenin notunu düşürdü.

Fransız gazetesi le Monde'daki habere göre, Dagong Global Credit Rating, 2008'de başlayan küresel finansal kriz ve Euro Bölgesi ülkelerinin borç krizinde oynadığı rollerle sürekli eleştirilen batılı üç büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Moody's ve Fitch'e karşı savaş açtı.

Dagong Global Credit Rating, 50 ülkenin ödeme gücüne ilişkin kendi hiyerarşisini belirledi. Kuruluşa göre, bazı batılı devletlerin ekonomileri göründüğü kadar güçlü değil. Dagong Global Credit Rating, aralarında ABD'nin de olduğu kredi notu "AAA" olan pek çok ülkenin notunu düşürdü.

Örneğin ABD'nin kredi notunu iki basamak birden indirerek, "AA" seviyesine çekti. İngiltere ve Fransa'nın notları üç basamak birden düşürülerek "AA-" olurken, Belçika, İspanya ve İtalya'nın notları tehlikeli bir düşüş kaydetti ve "A-"ye geriledi. Böylece İtalya'nın notu Malezya'nınkiyle aynı seviyeye inmiş oldu. 

Çinli kuruluş, Almanya, Hollanda ve Kanada'nın notunu "AA " olarak belirlerken, Norveç, Danimarka, İsviçre, Singapur, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın notlarını Batılı ajanslar gibi en yüksek not olan ve yatırım yapılabilir anlamına gelen "AAA" olarak korudu.

Dagong Global Credit Rating, Türkiye'nin döviz cinsi kredi notunu "BB-", yerel para biriminden kredi notunu ise "BB"  olarak belirlerken, görünümü durağan olarak açıkladı.

Kuruluş, Euro Bölgesi'ndeki krizden en çok etkilenen komşu Yunanistan'ın notunu ise "BB"ye indirdi.

Habere göre, Çinli ajans, kendi yönteminin mevcut güçlerinkine göre daha gerçekçi bir vizyonla hazırlandığını belirterek, batılı ajansları eleştirmek konusunda tereddüt etmedi.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao Nisan ayında yaptığı açıklamada, ülkelerin kredi notlarının belirlenmesinde dünyanın daha adil, makul ve standart objektiflere ihtiyacı olduğunu belirtmişti. Dagong'un bu isteği karşılamak üzere kurulduğu belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir