Daha fazla özgürlük istedi

YouTube yasağını eleştiren Cumhurbaşkanı Gül, bu tip konuların Türkiye'nin imajını yerle bir ettiğine işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Youtube'a erişimin engellenmesini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül,  "Özgürlüklere ilişkin bakış açımızda hala muhafazakarız. Daha fazla özgürlüğün iyi bir şey olduğuna inanmalıyız. Daha fazla özgürlüğün ülkeyi zayıflatacağını söylemek en basit tabirle naifliktir" dedi.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Yeni Normal Dünyada Türkiye'nin Yeni Konumu, Yeni Gücü" konulu panelin açılışında konuşan Gül, geçen hafta New York'ta, Columbia Üniversitesinde yaptığı konuşmada da yeni bir dil inşa edilmesi gerektiğinden bahsettiğini hatırlatarak, bugün dünyanın nerede bulunduğunu ve hangi istikamete doğru yol alacağını anlatacağını ve yeni dünya düzeninden bahsedeceğini, ardından Türkiye'nin yeni normal dünyaya ne kadar hazır olduğunu paylaşacağını kaydetti.

Dengenin 3 boyutu

En çok ihtiyaç duydukları azim, cesaret ve bilgelikten bahsedeceğini vurgulayan Gül, uluslararası sistemin üç boyutlu bir eksik denge halinde olduğunu düşündüğünü söyledi.

Bu 3 eksik denge halinin siyasi, iktisadi, beşeri boyutlu açıklardan kaynaklandığını da değerlendirdiğini ifade eden Gül, stratejik ve siyasi bakımdan tecelli eden eksik dengenin temel sebebinin Soğuk Savaş'ın ardından yeni bir uluslararası düzenin kurulamaması olduğunu belirtti.

Gül, günümüzde Soğuk Savaş ve dehşet dengesinin dayattığı dinamiklerle yola devam edilmesinin artık mümkün olmadığını ifade ederek, gezegenin artık iki süper gücün etrafından dönmediği gibi, batının ağırlığının da giderek azaldığını kaydetti.

Krizin ortaya koyduğu zafiyet

Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi yükselen güç odaklarının uluslararası ilişkilerin siklet merkezini doğuya doğru kaydırdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Öte yandan uluslararası terörizm, iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve sınır aşan örgütlü suçlar gibi mahiyet değiştiren tehditler, geleneksel güvenlik anlayışının kapsamını da genişletmektedir. Halihazırda uluslararası güç dengesi ne tek kutuplu ne çok kutuplu ne de kutupsuz bir nitelik arz etmektedir. Öte yandan halen etkilerini hissettiğimiz küresel ekonomik kriz, uluslararası yönetim zafiyetini ortaya koymuştur. Ekonomik alanda da yeni ve normal bir düzen kurma gereği ortaya çıkmıştır."

YouTube ve Türkiye'nin imajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Özgürlüklere ilişkin bakış açımızda hala muhafazakarız. Daha fazla özgürlüğün iyi bir şey olduğuna inanmalı ve ikna olmalıyız. Daha fazla özgürlüğün ülkeyi zayıflatacağını, birlikteliğimize zarar vereceğini söylemek en basit tabirle naifliktir. Mahkemelerimizde karar veren yargıçlarımız, yargıçları suçlamak biraz kolay oldu, ama yargıçlara yol gösteren yasaları hazırlayan yasa yapıcılarımız 'Youtube' sitesini yasaklarken, bu sitelerin ve benzerlerinin yasak olduğu ülkelerin kimler olduğunu ve hangi ülkelerin arasına koyduklarının farkında mı? İstediğiniz kadar uğraşalım, yatırımlar yapalım, konferanslar yapalım ama ufak bir şey bakıyorsunuz bütün imajınızı alt üst edebiliyor. Ülkelerin ismini zikretmek istemem, rencide etmek istemem, ama bilmeyenler varsa baksınlar sayısı fazla değil. Bir elin parmaklarını geçmez."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir