Daha önemli sonuçları görecek adımlar atacağız

Bakan Ergün, alınan tedbirlerle ihracattaki artışın, ithalattaki artışın önüne geçeceğini ve cari açıkta da bazı önlemlerin etkili olmaya başladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, alınan tedbirlerle ihracattaki artışın, ithalattaki artışın önüne geçtiğini belirterek, "Demek ki cari açık diye önümüzde duran meselede aldığımız bazı önlemler etkili olmaya başladı ve artık bu tedbirlerin de sonuçlarını görmeye başladık. Önümüzdeki süreçte çok daha önemli sonuçları görecek adımları atacağız" dedi.
Ergün, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından "Dalgaları Yöneterek Geleceği Tasarlamak" temasıyla düzenlenen 10. Sanayi Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, eskiden dünyada işler iyi giderken bile Türkiye ekonomisinde krizlerin yaşandığını, şimdi ise gelişmiş ülkelerde işlerin kötüye gittiğini ama Türkiye ekonomisinin önemli başarılara imza attığını kaydetti.
 
Türkiye'nin büyüdüğünü ama büyürken Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların da azaldığını ifade eden Ergün, şunları söyledi:
"Alınan tedbirlerle ihracattaki artışın, ithalattaki artışın önüne geçtiğini görüyoruz. Demek ki cari açık diye önümüzde duran meselede aldığımız bazı önlemler etkili olmaya başladı ve artık bu tedbirlerin de sonuçlarını görmeye başladık. Önümüzdeki süreçte çok daha önemli sonuçları görecek adımları atacağız. Ekonomimiz, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8,2 oranında büyüyerek dünyada Çin'den sonra en fazla büyüme gösteren ekonomi olmuştur. Böylece geçen sene yüzde 9 oranında büyüyen ekonomimizin, bu yıl da yüzde 8 civarında büyüyeceği netleşmiştir. Bu büyümenin reel sektör yatırımlarına, üretime ve ihracata dayanması çok önemlidir.
2012 yılının da Türkiye için çok iyi geçeceğine, yükseliş trendinin devam edeceğine inanıyorum. Belki 2010 ve 2011'deki gibi yüksek bir büyüme yakalayamayacağız ancak, Orta Vadeli Planda ihtiyatlı olarak belirlemiş olduğumuz yüzde 4'lük büyümeyi yakalayacağımızı, belki de geçeceğimizi düşünüyorum

"Bugünkü ürünlerle ihracat 500 milyar dolara çıkmaz"

 
Türkiye'nin kamu maliyesi açısından iyi bir konumda olduğunu ifade eden Ergün, "Artık daha rekabetçi ve yenilikçi üretim yapısına geçmeliyiz. Orta ve uzun vadede başarı için Ar-Ge ile inovasyon gibi konular başta geliyor. Bu sayede bilim ve teknoloji kapasitesindeki her artış, hayatın tüm alanlarına olumlu yansıyacaktır. Türkiye gelişmiş ülkeleri takip etmekle yetinemez. Bilgi üretiminde ve bunun ticarileştirilmesinde lider ülkelerden biri olmak durumundadır" dedi.
Makro ekonomik reformların ağırlıklı olduğu bir dönemin ardından, mikro reformların ağırlıkta olacağı bir dönemde olunduğuna işaret eden Ergün, mikro reformların güven ve istikrar ortamının değerini artıracağını, sanayici ve işletmelere de rekabet gücünü mikro reformların kazandıracağını kaydetti. Türkiye'nin bugün üretilen ürünlerle ihracatını 500 milyar dolara çıkarmasını mümkün görmediklerini vurgulayan Ergün, "500 milyar dolar ihracat demek yeni ürünler, yeni üretim teknolojileri ve yüksek rekabet gücü demektir" dedi.
"Ulusal istihdam strateji hazır, detayları yakında açıklanacak
Ergün, bakanlığı tarafından "Ulusal İstihdam Stratejisi"nin hazırlandığını, detaylarının yakında açıklanacağını söyledi. KOSGEB'in sorumluluğunda da girişimcilik eğitiminin yaygınlaştırılacağını belirten Ergün, "Ülke olarak bize üstünlük getirecek diğer bir konu girişimciliktir. Üniversiteleri tüm gücümüzle destekliyoruz. Bu yılın sonu itibariyle girişimcilik eğitimi alacakların sayısı 40 bini aşacak" dedi.
"Yatırımların adresi Türkiye olacak"
Türkiye'nin otomotiv konusunda tasarım merkezi, daha fazla katma değer üretmesi ve kendi marka ve modellerini oluşturması için uğraştıklarını belirten Bakan Ergün, hedeflerinin otomotiv, makine, sermaye ve tekstilde daha yüksek katma değer üretmek olduğunu, bilişim, yazılım, nano teknolojide ise önemli bir ivme yakalamak istediklerini kaydetti.
Bakan Ergün, Ar-Ge harcamalarının önemli oranda artığını, şu anda 100 binin üzerinde marka başvurusu olduğunu ve bu sayede Avrupa'da ilk sıraya yerleşileceğini bildirdi. Türkiye'nin bazı açılardan doğal bir teşvik alanı olduğunu, siyasi istikrarsızlık ve ekonomik belirsizliklerin ortadan kalktığını savunan Bakan Ergün, "Bu başlı başına bir teşvik unsurudur. Konumumuz, genç nüfusumuz, reel sektörün rekabetçi yapısını önemli görüyoruz" dedi. Dünyada değişik firmaların yatırım alanları aradığına işaret eden Ergün, "Türkiye, Avrupa ve ABD'de yaşanan gelişmelerin ardından önemli bir yatırım adresi olacaktır" dedi.
"Dalga geçmeyi bırakalım"
Ergün, gençler tarafından geliştirilen teknolojilerin kamu otoritesi tarafından ihalelerde engelle karşılaştığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim kamu idarelerimiz ihalelerde, 'sen bir dolaş gel, el aleme sat ondan sonra görelim' doğru bir yaklaşım değil. İhaleler sırasında en azından engel çıkarma, girsin çocuk. Dalgaları göreceksek, önce dalga geçmeyi bırakmamız, işi ciddiye almamız gerekiyor. Özel sektörse özel sektör, kamuysa kamu dalga geçmeyi bırakacak ki bu dalgaları görelim ve geleceği ona göre tasarlayalım."

Bu konularda ilginizi çekebilir