Danimarka, AB anlaşmasını referanduma götürmeyecek

Danimarka Başbakanı Thorning-Schmidt, ülkesinde AB anlaşması ile ilgili bir referandum yapılmasının mümkün görünmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KOPENHAG - Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, ülkesinin, Euro Bölgesindeki borç krizinin çözümü yolunda AB liderlerinin geçen hafta aldığı anlaşma kararını referanduma taşımayı düşünmediğini açıkladı.
Euro Bölgesinde yer almayan Danimarka'nın bu statüsüne saygı duyulması gerektiğini belirten Thorning-Schmidt, ülkesinde konuyla ilgili bir referandum yapılmasının mümkün görünmediğini söyledi.
Başbakan, Danimarka'nın, bir karar vermeden önce anlaşmanın son halini görmesi gerektiğini de kaydetti.
Öte yandan İrlanda Başbakanı Enda Kenny, muhalefet liderlerine Brüksel'de geçen hafta yapılan euro zirvesine ilişkin bilgi verdi.
Kenny, aralarında Fianna Fail lideri Micheal Martin ile Sinn Fein lideri Gerry Adams'ın da bulunduğu siyasetçilerle Brüksel'de alınan kararlara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
Micheal Martin görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, zirvedeki kararın temel meselelere işaret etmediğini vurgulayarak, Başbakandan, AB görüşmelerinde bankacılık sorunlarının ön plana alınmasını istediğini söyledi.
Referandum
AB'nin daha derin bir mali işbirliği oluşturulmasına dair planlarının, İrlanda'da bir referandum gerektirip gerektirmeyeceği de merak konusu.
İrlanda'nın AB İşleri Bakanı Lucinda Creighton'a göre, hükümet bu konuda bir karar vermek için Mart ayını bekleyecek ve kararını anlaşmanın son şeklini temel alarak verecek.
İrlanda halkının AB'nin anayasası olarak nitelenen Lizbon Anlaşması'nı 2008 yılında geri çevirmesi AB'yi zor duruma sokmuştu. İrlandalılar, AB'den bazı güvencelerin temin edilmesi üzerine anlaşmayı bir sonraki yıl düzenlenen ikinci referandumda onaylamıştı.
Bu konularda ilginizi çekebilir