Danıştay'dan 'örtülü reklam' kararı

Danıştay, sunucunun önündeki dizüstü bilgisayarın markasının görünmesinin "gizli/örtülü reklam" anlamına geldiğine hükmetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Danıştay, televizyonda sunucunun önündeki dizüstü bilgisayarın markasının ekrandan görünmesinin "gizli/örtülü reklam" anlamına geldiğine hükmetti.

Özel bir televizyon kanalında yayımlanan bir programda sunucunun önündeki dizüstü bilgisayarda markasının göründüğü, bu yolla bilgisayarın örtülü reklamının yapıldığı gerekçesiyle televizyon kanalına idari para cezası verildi. Televizyon kanalı, cezanın iptali istemiyle Ankara 10. İdare Mahkemesinde dava açtı.

Mahkeme, "program sunucusunun kullandığı dizüstü bilgisayarın kapağından yer alan markanın firması ile televizyon kanalı arasında programın finansmanının sağlanması yönünde bir ilişki bulunmadığı" gerekçesiyle idari para cezası verilmesine ilişkin işlemi iptal etti.

Bunun üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, uyuşmazlık konusu reklamın 4077 sayılı yasaya aykırı olduğunu, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını öne sürerek, mahkeme kararının kanun yararına bozulması isteğiyle Danıştaya başvurdu.

Danıştay Başsavcılığı da "Ülke çapında yayın yapan davacı şirkete ait televizyon kanalında dizüstü bilgisayarın örtülü reklamının yapılmasının kanuna aykırı olduğunu, bu nedenle davacı şirkete idari para cezası verilebileceğini" ileri sürerek, mahkeme kararının temyizen kanun yararına bozulmasını istedi.

Dosyayı görüşen Danıştay 10. Dairesi, İdare Mahkemesi kararını "Hükmün hukuki sonuçlarına etkili olmamak üzere" kanun yararına oy birliğiyle bozdu.

Dairenin kararında, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 16. ve 17. maddelerine işaret edildi. Kararda ayrıca, Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğinde "Reklamların yasalara, genel ahlaka uygun, doğru, dürüst ve gerçekçi olmak zorunda olduğu, biçimi ve yayımlandığı mecra ne olursa olsun bir reklamın 'reklam' olduğu açıkça anlaşılması gerektiği ve örtülü reklam yapılamayacağı" kurallarına yer verildiği hatırlatıldı.

Kararda, "Sunucunun önündeki dizüstü bilgisayarın kapağında makul ölçülerden büyük yazılmış bilgisayar markasının kameranın doğrudan kaydedebileceği şekilde yerleştirildiği ve böylece markanın doğrudan görülebilecek şekilde konumlandırıldığının anlaşıldığı" belirtildi. Bu şekilde bir kullanımın "gizli/örtülü reklam" anlamına geldiği vurgulanan kararda, bu nedenle davacıya idari para cezası verilmesine ilişkin işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı vurgulandı.