Davos'tan kritik faiz mesajı

Merkez Bankası'nın 0.5 baz puanlık faiz indirimini Davos'tan değerlendiren Davutoğlu, "Biz faizlerin daha fazla inmesini faydalı görürüz. Ama bu trendinin devam edeceğine inanıyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu Davos'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, Merkez Bankası'nın 0.5 puanlık faiz indirimiyle ilgili sorulara yanıt verdi. 

Davutoğlu faiz için "Merkez Bankası Başkanı Başçı ile henüz konuşmadım. Faizlerin daha inmesini faydalı görüyoruz, bu trendin devam edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Davos'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu'nun faiz ile ilgili kritik açıklamaları şu şekilde:

"Merkez Bankası dünyanın her yerinde bu tür kritik dönemeçlerde aldığı kararlarla öyle ya da böyle gündeme gelir. Türkiye demokratik ülke. Herkes kanaatini söyler. İstikamete baktığımızda Türkiye’de son aylarda enflasyon ev faizde düşme trendi var. 

'Genel trend olumlu'

Biz de faizlerin daha fazla inmesini faydalı görürüz. Ama bu trendinin devam edeceğine inanıyorum. Ekonominin genel dengelerinin seyrine baktığımızda sıhhatli bir seyirde olduğumuzu söylemek isterim. Ekonomi nihayetinde entegre bir alan.  Önemli olan finansal yapının gücünü koruması. 

Düşük faiz her zaman reel sektörü harekete geçirecek bir unsurdur. Genel trendin olumlu yönde olduğu kanaatindeyim."

Somali'deki saldırı

Davutoğlu'na basın toplantısı sırasında Somali'deki saldırı da soruldu. Somali'nin güvenlik riskleri olan bir ülke olduğunu söyleyen Davutoğlu, şunları söyledi:

"Biraz önce Somali Büyükelçimizle görüştüm. Somali zaten güvenlik riski bakımından yüksek riske sahip bir ülke. Sadece Cumhurbaşkanlığı ziyareti dolayısıyla değil, birkaç gün önce de yine bir terör saldırısında Somali güvenlik güçlerinden vefat edenler oldu. Bu saldırıda da üç Somalili kardeşimiz hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyorum.

Bizim ön heyet olarak gitmiş heyetin kaldığı otelin karşısında bir saldırı söz konusu. Tabii doğrudan bizim hedefi alıp almadığı konusunda inceleme devam ediyor. Büyükelçimiz her türlü tedbiri Somalili yetkililerle birlikte alıyor, biz 2012'de Sayın Cumhurbaşkanımız başbakanken, ben dışişleri bakanı iken de Somali'ye gittiğimizde çok daha zor şartlarda oraya gitmiştik ama gitmekten vazgeçmedik. 
Şu ana kadar da gördüğüm kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız da gitme iradesini sürdürüyor. Riskler olur ama Türkiye'nin böyle riskli durumlarda her zaman kararlı tutumu değişmez. Afrika politikamız bizim en öncelikli politikalarımız arasındadır.

Daha önceden de Somali'ye gitmiştik, çok zor şartlarda ama vazgeçmedik. Yine Cumhurbaşkanımız gitme iradesini sürdürüyor. Salt Türkiye'ye yönelik bir saldırı olarak değerlendirmemek lazım."

Bu konularda ilginizi çekebilir