Davutoğlu-Ben-Eliezer görüşmesi İsrail'i karıştırdı

Lieberman, gizli görüşmenin Netanyahu ile arasındaki güvene darbe vurduğu söyledi. Türk Dışişleri Bakanlığı örüşmeyi doğruladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer arasında İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ortaya çıkan krizi çözmeye yönelik görüşme, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın saf dışı edildiği gerekçesiyle İsrail koalisyonunda gerginliğe neden oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bilgisi dahilinde gerçekleştiği ifade edilen görüşmeyle ilgili olarak Lieberman, kendisine bilgi verilmemesi nedeniyle görüşmenin Netanyahu ile arasındaki güvene "darbe" vurduğu yorumunda bulundu.

Lieberman'ın makamından yapılan açıklamada, "olayın Dışişleri Bakanı ile Başbakan arasındaki güveni zedelediği" vurgulandı. 

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığına bilgi verilmemesinin "normal usullerin ihlali" anlamına geldiği ve Lieberman'ın Başbakandan açıklama beklediği belirtildi.

"Teknik nedenlerden ötürü bilgi verilmedi"

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Dışişleri Bakanına "teknik nedenlerden ötürü" bilgi verilmediği ve Başbakanın Dışişleri Bakanı ile tam bir işbirliği içerisinde çalıştığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın görüşmeden saf dışı edilmesi, "hükümetin Lieberman'dan kurtulmak istediği" yorumlarına da neden oldu.

İsrail'in haber portalı Ynet haber sitesi, olaydan haberdar edilmediği ortaya çıkan koalisyonun aşırı sağ kanadından İsrael Beiteniu partisi lideri Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın etrafında "şeytanların dans ettiğini" yazarken, Likud ve İşçi Partisi'nden bakanlar, Savunma Bakanı Ehud Barak'ı sorumlu göstererek, Barak'ın Lieberman'ı koalisyondan çıkarmak istediğini savundular.

Netanyahu, Lieberman'a kapıyı gösterdi

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da Lieberman'a "kapıyı gösterme" kararlılığında olduğu iddiaları dile getirildi.

Bazı kaynaklar, toplantıyı Barak'ın sızdırdığı, çünkü İsrail Savunma Bakanının koalisyonun yapısını değiştirme niyetinde ciddi olduğunu göstermek niyetinde olduğu tahmininde bulundular.

Lieberman isbe İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, olan bitenlere rağmen hükümetten ayrılmak gibi bir planının olmadığını belirtti. Lieberman, Başbakanlığın açıklamasındaki "teknik nedenlerle bilgi verilmediği" gerekçesinin kendisini tatmin etmediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı görüşmeyi doğruladı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer arasında Brüksel'de görüşme yapıldığını doğruladı.

Özügergin, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun İstanbul'dan Ankara'ya gelişi sırasında Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Burak Özügergin, "Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve İsrail Ticaret Bakanı Ben Eliezer arasında görüşme yapıldığı doğrudur. Bu görüşmenin yapılması talebi İsrail tarafından geldi" dedi.

Özügergin, görüşmede, "son zamanlarda özellikle Gazze'ye yardım taşıyan konvoya yapılan saldırıdan sonra Türk-İsrail ilişkilerinin vardığı nokta ve bu ilişkilerin önümüzdeki dönemdeki seyri konularının ele alındığını" kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Ben Eliezer'e daha önce muhtelif vesilelerle dile getirilen, ilişkilerin düzelmesi için Türkiye'nin İsrail'in atmasını beklediği adımlar konusunda vurgular yaptığını anlatan Özügergin, "Biliyorsunuz, bunu defaatle dile getirdik. Beklentilerimiz nelerdir? Özür dilenmesi, tazminat ödenmesi, bir uluslararası bağımsız, tarafsız komisyon kurulması ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması taleplerimizi vurguladık" diye konuştu.

Özügergin, görüşme sonrasında İsrail tarafının, Türkiye'nin taleplerini değerlendirmek üzere hükümetine ulaştıracağı vaadinde bulunduğunu kaydetti.

Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bir soru üzerine ise Özügergin, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz, ilişkilerin vardığı nokta bizim de istediğimiz bir nokta değil. Görüşme talebinin karşı taraftan gelmesinin ardındaki neden de herhalde önümüzdeki dönemde atmalarını beklediğimiz adımların tekrar bir tespiti, bunların hükümet içinde paylaşılması. Herhalde onun için böyle bir talepte bulundular. Bizim Türk-İsrail ilişkilerinin düzelmesi için ortaya koyduğumuz beklentiler açık. Bunu yüz yüze Sayın Bakan, Eliezer'e iletti. Biliyorsunuz biz bu beklentilerimizi ve bazı diğer taleplerimizi bir notayla da bir hafta-on gün önce karşı tarafa iletmiştik. Bu da şüphesiz ele alınan konular arasında oldu."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir