Davutoğlu, bilgilendirme turunu noktaladı

Davutoğlu, dış politika gündemine dair siyasi partileri bilgilendirme turunun ikinci gününde BBP ve DP'yi ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - CHP, Saadet Partisi ve DSP'yi ziyeret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dış politika gündemine dair siyasi partileri bilgilendirme turunun ikinci gününde Büyük Birlik Partisi'ni ve Demokrat Partiyi ziyaret etti.

BBP Genel Merkezinde yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Davutoğlu, "Türk dış politikasını değerlendirmek üzere sayın Topçu ile görüştük ve bu istişarelerin devamına karar verdik" diye konuştu.

Topçu: Arkamızı sıkı kollayalım

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, "Hem Başbakan'ın hem Genelkurmay Başkanı'nın 'Ermenistan, Karabağ'da işgal ettiği topraklardan vazgeçmezse biz sınırları açmayız' sözüne Büyük Türk Milleti güvenmek istiyor. Bu sözün neticesini göreceğiz" dedi.

Topçu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Davutoğlu'nun kendilerine başta Ermenistan ile ilişkiler olmak üzere dış politika konularında bilgi verdiğini, kendilerinin görüş ve önerilerini aktardıklarını söyledi.

BBP olarak açılım çalışmalarına dikkatle yaklaştıklarını ifade eden Topçu, "Büyük Birlik Partisi, açılım meselesi denildiği an itibariyle, ben şahsen genel başkan olarak çıkıp Ardahan'dan Edirne'ye büyük Türk milletine şöyle söylemek istiyorum: (Aman, Adalet ve Kalkınma Partisi yine bir açılım peşinde, arkamızı sıkı kollayalım)" dedi. Topçu, açılım çalışmalarının ABD'nin talepleri doğrultusunda yapıldığını da ileri sürdü.

Yalçın Topçu, "28-29 Nisan tarihlerinde hem Başbakan'ın hem Genelkurmay Başkanı'nın 'Ermenistan, Karabağ'da işgal ettiği topraklardan vazgeçmezse biz sınırları açmayız' sözüne büyük Türk milleti güvenmek istiyor. Bu sözün neticesini göreceğiz" diye konuştu.

Son durak DP

Davutoğlu'nun, dış politika gündemine ilişkin siyasi partileri bilgilendirme turunun son durağı Demokrat Parti (DP) oldu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'la Celal Bayar köşkünde bir araya geldi.

Görüşmenin ardından basına kısa bir açıklama yapan Davutoğlu, dün başladıkları dış politikayla ilgili siyasi parti genel başkanlarını bilgilendirme toplantılarını bugün DP Genel Başkanıyla noktaladıklarını söyledi.

Cindoruk ile görüşmesinde Türk dış politikasının genel perspektifiyle ilgili bilgiler verdiklerini söyleyen Davutoğlu, "Ayrıca özellikle Kafkasya, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri ve Karabağ sorunu gibi konularda görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

Cindoruk ile yaptığı görüşmeyi "çok faydalı" olarak niteleyen Davutoğlu, bundan sonrada parti genel başkanlarıyla görüşmelere devam edeceklerini söyledi.

Cindoruk: Ermenistan ile ilişkilerin üçlü ilişkiler

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Ermenistan ile ilişkilerin üçlü ilişkiler olduğunu belirterek, bu üçlünün içinde Azerbaycan'ın mutlaka taraf olarak bulunması gerektiğini söyledi.

Cindoruk, Celal Bayar Köşkü'nde gerçekleşen görüşmenin ardından yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun partileri ziyaretlerinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, özellikle dış politika konusunda hükümetin partilere bilgi vermesi ve görüş almasının başlaması ve sürdürülmesi gereken bir gelenek olması talebinde bulundu.

Tarih komisyonu gibi teminatların anlaşmanın geçerliliği için yeterli olmadığını savunan DP Genel Başkanı Cindoruk, Türkiye'nin Ermenistan meselesini çözmekte acele etmemesi gerektiğini söyledi. Cindoruk, meselenin çözümünde tarafları daha fazla müzakereye, özeleştiriye ve farklı düşünceleri birleştirmeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Ermenistan'ın bu işte aciliyeti olduğunu belirten Cindoruk, "Çünkü Ermenistan topraklarına sıkışmıştır. Eğer sınırlar açılırsa, kazançlı çıkan Ermenistan olur" dedi.