Davutoğlu: Her genç bu ülkede özgürce konuşacak

Başbakan Davutoğlu, hangi düşüncede ve anlayışta olursa olsun kim şiddete başvurursa engelleneceğini belirterek, "Şiddetin olmadığı özgürlük ortamını sağlayacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Başbakanımız Gençlerle Buluşuyor" programında yaptığı konuşmada, şu ana kadar 74 vilayette 104 miting gerçekleştirdiklerini anlattı.

Davutoğlu, "Amaç, sizin neslinize bizden daha iyi şartlarda yaşayacakları bir ortam temin etmektir. Gençlerle bir araya geldiğimizde aslında geleceği zihnimizde bir kez daha kuruyoruz. Tabii gençlerle bir araya geldiğimiz derken kendimi de gençlerin dışında tutmuyorum. Ben de sizin kadar gencim" dedi.

Davutoğlu, "Tarihin derinliğine doğru yayı ne kadar gerersek, geleceğe doğru oku o kadar hızla fırlatabiliriz. Hem zaman olarak bu böyledir, güçlü bir tarih bilinci. Ama Osmanlı'dan aldığımız hızla 22'nci, 23'üncü yüzyıla gitmek lazım" diye konuştu.

Özgür bir ülkede, Cumhuriyetin çocukları olarak eğer bugün Cumhuriyetin 100. yılına yürünüyorsa, Osmanlı'nın son neslinin yaptığı büyük fedakarlıklarla bunun gerçekleştirildiğini aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bunu şunun için zikrediyorum. Tarih idraki olmadan gelecek idraki olmaz. Şimdi Osmanlı'ya savaş açanların, Osmanlıcayı yabancı dil gibi görenlerin, Selçuklu'yu anlamayanların, 'Cumhuriyeti inşa edeceğiz' fikrini öne sürmeleri temelsiz bir çatı inşa etmek gibidir. Biz tarihi süreklilik içinde Selçuklu'nun, Osmanlı'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin birbirinin devamı olduğu bir tarihi çizginin takipçileriyiz. 1920'li yıllar yeni bir cumhuriyeti kurma yıllarıydı. O dönemin gençliği yeni bir heyecanla, yeni bir devleti inşa etme çabası içindeydi zorluklar içerisinde. 1930'lu yıllar, tek parti baskısının altında gençliğin bunaldığı yıllardı. Necip Fazıl'ı açıp okuyun, Nazım Hikmet'i okuyun. Sağ veya sol, şu veya bu düşünceye sahip herkes büyük baskılar altında kaldı."

Davutoğlu, gençlerden beklentilerini sıralayarak, "Beklentimiz özne olmanız. Şimdi özne olmanın kritik bir aşamasına geldiniz. Özellikle ilk defa oy kullanacaklar için söylüyorum. Mutlaka gidin ve oyunuzu kullanın. Özne olmak ülke kaderiyle kendi kaderinizle ilgili belirleyici olmaktır. Kim sizi nesneleştirmek isterse istesin ona karşı çıkın" dedi.

'Cuma namazını görmeden katedrali ziyaret eden aydın var'

Lise ve üniversite çağlarında, camiye, külliyeye veya tarihi bir mekana adımı atmadan Batı klasikleri okumuş, Paris'i hayal eden çok kişi gördüğünü anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul'da herhangi bir camide merakla dahi bir cuma namazını görmeden büyük katedrallerde turistik ziyaret yaparak da olsa oralara gitmiş çok aydın gördüm. Aydın olmak, hem evrensel birikime sahip olmaktır, her yerde bütün dinlere bütün medeniyetlere vukufiyet anlamında hem de yerli kültürel birikimimizin öznesi olmaktır. Kendi dünyasını, kendi halkını tanımayan, Konya'ya gittiğinde Mevlana'dan bahsedemeyen bir profesörün ya da Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Beş Şehiri'ni okumayan birinin Erzurum'a, Bursa'ya tepeden bakan birinin isterse dünyanın diğer birikimlerini tanımış olsun gerçek anlamda aydın olması mümkün değil. Şimdi oy kullanacaksınız. Hem oyunuzu kullanın, sonrasında da öyle bir seferberlikle öyle bir bu halkı tanıyın ki. Ben 74 ile gittim, her seferinde yeni şeyler öğreniyorum."

'Bir siyasetçi eleştirilebilir ama hakaret edilmemeli'

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, bundan sonra gençlerin çok daha özgür ve iddialı şekilde geleceğe hazırlanmaları için neler yapılabileceğini planlamaları gerektiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi: 

"Üniversitelerimizde ve liselerimizde gençlerin özne olmasını sağlayacak, öz güveni teşvik edecek ortamı sağlayacağız ve bunu teminat altına alacağız. Gençlerin de özgürlük ile düzen, kamu düzeni arasında veya eleştiri ile hakaret arasında, eleştiri ile saldırı arasındaki farkı da görebilmeleri lazım. Bir siyasetçi, devlet adamı eleştirilebilir ama bir siyasetçi, bir devlet adamına hakaret edilmemeli. Politikalar eleştirilebilir ama bir devlet adamı, siyasetçi üniversiteye geldiğinde daha onu dinlemeden hakaretler ve ona dönük birtakım eylemler yapılmamalı. 'Herkesin konuşabileceği bir Türkiye' diyorsak, özgürce herkesin görüşlerini ifade edebileceği bir Türkiye iddiasındaysak hepimizin bu özgürlük ortamını korumaya özen göstermemiz lazım. Bu korunacak. Ben size şu teminatı veriyorum; hangi düşüncede, hangi anlayışta olursa olsun, her genç bu ülkede özgürce konuşacak ama hangi düşüncede, hangi anlayışta olursa olsun kim şiddete başvurursa o da engellenecek. Şiddetin olmadığı özgürlük ortamını sağlayacağız. Bu aileden başlayan bir şey." 

Genç istihdam eden firmalara muafiyet

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 8 ile 29 yaş arasında genç istihdam eden firmalara 5 yıl primlerden muafiyet getirdiklerini belirterek, "Yine son açıkladığımız paketle önümüzdeki dönemde de inşallah bütün gençlerimiz bundan istifade edecek. İş Kur'da eğer birisi, bir genç istihdamı yaparsa 6 aylık eğitim döneminde yani staj döneminde, 6 aylık işbaşı eğitimde, ücreti devlet tarafından ödenecek" dedi.

Davutoğlu artık ücretsiz stajyerlik döneminin biteceğini, stajyerlere devletin ödeme yapacağını bildirdi.