Davutoğlu, Tusk ile 'mültecileri' görüşecek

Başbakan Davutoğlu, Avrupa Konseyi Başkanı Tusk ile mülteci krizini ele alan bir görüşme gerçekleştirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Perşembe günü Ankara'da mülteci ve göçmen krizinde gelinen durumu ele alacaklar.

Geçtiğimiz yılın 29 Kasım'ında gerçekleşen Türkiye-AB zirvesinde varılan uzlaşı sonrası, AB Türkiye'den gelen Suriyeli göçmen sayısının azaltılmasını bekliyor. Uzlaşıya göre Haziran ayında geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesi sonrası, Ekim ayından itibaren Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı tanınması öngörülüyor.

Uzlaşı AB'nin Türkiye'ye, Suriyeli mülteciler için kullanılmak üzere 3 milyar euroluk bir kaynağı sağlamasını da içeriyor.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Perşembe günü Ankara'ya bir günlük çalışma ziyaretinde bulunacak Tusk, sabah saatlerinde biraraya geleceği Davutoğlu ile göçmen krizi, milyar euroluk AB kaynağının Türkiye'ye ulaştırılması ile ilgili süreç, kaçak mülteciler sorunu gibi konuları görüşecek.

Kaynaklar görüşme sonrası Davutoğlu ve Tusk'un ortak basın toplantısı düzenleyeceğini de belirttiler.

Davutoğlu, 7 Mart Pazartesi günü Brüksel'de göç ve mülteciler konularının ele alınacağı AB-Türkiye Zirvesi'ne de katılacak.

Önce Kalyoncu sonra Çipras geliyor

Başbakanlık kaynakları Davutoğlu'nun Çarşamba günü Ankara'da KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu'yu, 8 Mart Salı günü de İzmir'de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı ağırlayacağını söylediler.

Kalyoncu'nun Ankara'da çalışma ziyaretinde bulunacağını kaydeden kaynaklar, Çipras'ın İzmir'de Türkiye-Yunanistan Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katılacağını vurguladılar.

Kıbrıslı Rum ve Türkler arasında adanın birleşmesine dönük barış görüşmeleri devam ederken, Güney Kıbrıs Rum Lideri Nikos Anastasiades 21 Ocak'taki açıklamasında, adada barış anlaşmasının bu yıl yapılabileceğini söylemişti.

Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile birlikte adadaki üç garantör devletten birisi.

Davutoğlu vekillerle görüşecek

Başbakanlık kaynakları ayrıca Davutoğlu'nun bu hafta Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri Meclis'teki makamında AKP'li vekillerle 15'er kişilik gruplar halinde görüşmeler yapacağını da duyurdular.

Kaynaklar görüşmelerde, aralarında Suriye krizi, AB, Rusya, ekonomi gibi konuların da bulunduğu güncel gelişmelerin ele alınacağını belirttiler.