Davutoğlu'dan İran'a patriot cevabı

"Patriot sistemini eleştirmek yerine Suriye rejimine 'dur' de"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA – Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye Patriot füzelerinin konuşlanmasını sert tepki gösteren İran'ın Patriot sistemini eleştirmek yerine Suriye rejimine "dur" demesini istedi. Davutloğu "İran'dan beklentimiz, Suriye'ye mesaj verip etkin gücünü kullanmasıdır" şeklinde konuştu. 
 
Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca ile yapılan görüşmelerin ardından Dışişleri Konutu'nda düzenlenen ortak basın toplantısında İran'ın Patriot sistemine yönelik sert eleştirilerine dikkat çekilmesi üzerine Patriot sisteminin savunma amaçlı olduğunu defalarca söylediklerini belirtti. 
 
İran'ın Patriot bataryalarının konuşlandırılmasını eleştirmek yerine Suriye'ye "açık ve net bir mesaj" vermesini ve bu ülkedeki zulmün durmasını temin etmek üzerine etkinliğini kullanmasını istedi. Davutoğlu, şunları söyledi: 
"İran'dan beklentimiz. Suriye'ye mesaj verip etkin gücünü kullanmasıdır. Hiçbir kışkırtıcılık taşımayan bu sistemi eleştirmek yerine sürekli kendi halkını zulmeden, hava gücünü kullanarak tasfiye harekatını yapan ve Türkiye'ye karşı geçmişte birçok kere kışkırtıcı faaliyetler içinde bulunmuş olan Suriye rejimine ‘dur' demesidir. İran'ın, artık Suriye rejimine dönük olarak bu net mesajlar vermesi vakti gelmişti. Bugün bölge barışını tehdit eden bir unsur varsa da bu Suriye rejiminin yürütmekte olduğu saldırgan politikasıdır." 
 
Suriye'deki şiddeti kınıyoruz
Konuk Bakan Hoca ise, bir soruyu yanıtlarken de Kosova'daki Türklerin en geniş haklara sahip olduklarını, parlamentoda üç milletvekili tarafından temsil edildiklerini, hükümette de Türk toplumundan bir bakanın görev yaptığı anlattı. 
Suriye'deki durumla yakından ilgilendiklerini de ifade eden Hoca, Suriye halkının insan hakları açısından her türlü, en üst düzey hakka sahip olması gereğinin altını çizdi. Hoca, Suriye'de rejim tarafından uygulanan şiddeti kınadıklarını da sözlerine ekledi.