Davutoğlu'ndan İsrail'de çıkan haberlere yalanlama

Davutoğlu, Mısır yolculuğu öncesinde Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır yolculuğu öncesinde Esenboğa Havalimanında İsrail'deki bazı gazetelerde çıkan haberlerin "gerçek dışı" olduğunu söyledi.

Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Ekim ayında İsrail'e yapacağı ziyaret esnasında İsrail'den Gazze'ye geçmeyi talep ettiği ve bunun İsrail tarafından reddedilmesi üzerine Türk Dışişleri Bakanlığının İsrail ziyaretini iptal ettiği yönündeki haberlerle ilgili olarak "Bahsi geçen şekilde bir haber gerçek dışıdır. Bu tarz bir taleplerle ilişkisi olduğuna dair bir haber doğruyu yansıtmıyor. Ama dediğim gibi biz bölgede her türlü teması her zaman yaparız. Bunun için de çok özel bir çaba, özel bir çerçeve gerekmez" dedi.

Türkiye'nin bölgedeki aktiviteleri ve geliştirdiği ilişkileri herkesin bildiğini söyleyen Davutoğlu, bu çabaların geçmişte olduğu gibi bugün de tamamen barışa yönelik insiyatifler olduğunu belirterek, "Bu çerçevede de görüşmelerimizi her ülkeyle sürdürürüz" diye konuştu.

Mısır ve Ürdün'ü kapsayan iki günlük yurtdışı gezisiyle ilgili de bilgiler veren Davutoğlu Mısır'ın başkenti Kahire'ye Arap Birliği toplantısına katılmak için gideceklerini ve oradan da Ürdün Dışişleri Bakanı Cevde ile birlikte Amman'a gideceklerini söyledi.

Davutoğlu, Amman'da Ürdün Dışişleri Bakanı Cevde'ni yanı sıra Kral Abdullah ve Başbakan Nadir Dahabi ile de biraraya geleceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlarının katılımıyla dörtlü toplantı yapılacak

Davutoğlu, Kahire'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanında, Mısır'da yapacağı temaslara ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'nin bölgede artan aktivitesi ve uluslararası alanda artan rolünün Türk-Arap ilişkilerine de yansıdığını belirten Davutoğlu, bu bağlamda gelişmiş ilişkilerin mevcut olduğunu söyledi.

Mısır'da Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile birlikte Irak ve Suriye Dışişleri Bakanlarının da katılımıyla dörtlü bir toplantı yapılacağını belirten Davutoğlu, Irak ve Suriye ilişkilerindeki gelişmeleri ele alacaklarını kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye'nin bu iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini belirterek, Mısır'da ayrıca ikili temaslarda da bulunacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mısır temaslarının ardından geç saatlerde Ürdün'e geçeceğini söyledi.

Türkiye-Ermenistan

Ermenistan ile normalleşme sürecinde gelinen son noktaya ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, dış politika konularında özellikle Kafkaslardaki gelişmeler, Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci gibi toplumun yakından takip ettiği meselelerde son derece şeffaf ve bütün tarafların katılımcı bir şekilde istişarelerde bulunduğu bir sürece büyük önem verdiklerini belirtti.

Bu nedenle anlaşmalar imzalanmadan önce bir siyasi istişare döneminin olduğunu ifade eden Davutoğlu, bunun aslında dış politika geleneği itibarıyla son derece önemli bir ilke olduğunu kaydetti. Davutoğlu, nihai bir noktaya gelmeden önce toplumun her kesimiyle istişareler yapılmasının, dış politika meşruiyetinin sağlanması açısından çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

Herkesin AK Parti hükümetinin politikasını benimsemesinin beklenemeyeceğini söyleyen Davutoğlu, "Ancak hükümetimizin bakış açısının, gelişmelerle ilgili tutumunun doğru anlaşılmasını çok önemli buluyoruz" dedi.

Davutoğlu, bu çerçevede önümüzdeki günlerde muhalefet liderleri, siyasi partiler ve ilgili başka kurumlarla yakın istişareler yapmayı planladığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumunun da bu doğrultuda olduğunu belirten Davutoğlu, bu kadar önemli bir konunun en yaygın şekilde tartışılması ve istişare edilmesine büyük önem atfedildiğini kaydetti.

Davutoğlu, bu yönde önümüzdeki günlerde girişimlerin süreceğini belirterek, "Ümit ederiz ki, bu istişareler bu sürecin en sağlıklı şekilde işlemesine katkıda bulunur ve Türkiye'nin Kafkasya'da gerçekleştirmek istediği kalıcı barışı sağlayacak bir toplumsal zemin Türkiye'de oluşur" diye konuştu.

Bir başka soru üzerine, bütün uluslararası anlaşmaların imza atıldıktan sonra TBMM'ye sevk edildiğini anımsatan Davutoğlu, "Hükümetimizin görevi orada biter, o andan itibaren o artık bir yasama görevidir ve tamamıyla ne zaman onaylanacağı, onay sürecine gireceği, yüce meclisimizin takdiridir" dedi.

Söz konusu protokole ilişkin "6 hafta sonra onaylanacak gibi bir beklenti içinde kimse olmamalıdır" diyen Davutoğlu, bunun teknik olarak da yanlış olduğunu, böyle bir beklentinin Türkiye'deki anayasal yapının doğasına da aykırı olduğunu kaydetti. Davutoğlu, 6 hafta sonra yapılacak olanın imza işlemi olduğunu ifade etti.

Doğan Yayın Holding'e verilen ceza

Avrupa'dan, "Doğan Yayın Holding'e verilen cezanın basın özgürlüğüne yönelik sansür olabileceği" şeklinde gelen görüşlerin hatırlatılması üzerine de Davutoğlu, bunun tamamıyla hukuki bir süreç olduğunu belirterek, "Dışişleri Bakanı olarak benim doğrudan müdahil olmamı gerektirecek bir konu olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Ancak Türkiye'de basın özgürlüğünün yaygınlaşması ve AB standartlarında düşünce özgürlüğünün, basın özgürlüğü ve etiğinin yerleşmesinin Türkiye'nin hedefleri arasında olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Ancak özel olarak bu konu şu anda benim değerlendirme yapmam gereken bir konu değildir, hukuki bir süreçtir çünkü" diye konuştu.