Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu seçim sonrası ilk kez bir canlı yayına katıldı. Davutoğlu, 'Başkanlık sistemini halk uygun görmedi, verdiği oylarla bu yetkiyi bize vermedi' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimlerin ardından ilk kez çıktığı TRT'de açıklama yaparak soruları yanıtladı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Davutoğlu, "Seçim neticelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Genel başkan, başbakan olarak değil, vatandaş olarak beni mutlu eden birkaç hususu söylemek isterim. Birincisi katılım. Çok yüksek bir katılım oldu. Bu çok önemli. Bu bir kere demokrasinin bir kere kökleştiğinin, halkımızın bilincinin çok yaygınlaştığını gösteren bir tablo. İkincisi meşruiyet. Meşruiyetin kaynağı ve kullanılması. Siyasi gücün kaynağı milli iradedir, milli irade de seçimlerle tezahür eder. Neticesi ne olursa olsun meşru çizgiyi millet gösterir, ülkenin idare edilmesini seçtikleriyle sağlamaya çalışır" diye konuştu. 

"Koalisyonlar Türkiye'ye zaman kaybettirir ama..."

Davutoğlu, "Amir olan millet dedi ki, ben koalisyon istiyorum. Onun tercihi. Ama bu tercihi uygun gördüğümüz anlamına da gelmez. Koalisyonlar Türkiye'ye zaman kaybettirir. Ama halk istemişse, bize düşen bunun en iyisini yapmak" dedi. 

"Koalisyonsa en iyisini yapmaya çalışırız"

Davutoğlu, "İşlemeyen koalisyon, kriz. Ona düşürmeyiz Türkiye'yi. Hükümet var mı yok mu, belli mi belirsiz mi, buna düşürmeyiz. Benim devlet tecrübem, ülkeye olan sadakatim şunu söyler bana. En doğrusunu yap. Ama dediğim gibi 79 şartlarına, 2002 şartlarında olduğu gibi düşürmeyiz. Koalisyonsa en iyisini yapmaya çalışırız. O olmadığında, yine meşruiyet sınırları içinde neyi yapmak gerekiyorsa onu yaparız" diye konuştu. 

"HDP için hayırlı olsun yüzde 13, şimdi ispat vakti"

Davutoğlu, "HDP için şimdi mesela. Büyük bir şenlik içindeler. Hayırlı olsun yüzde 13. Şimdi ispat vakti. Seçim kampanyası döneminde yapmadıklarını şimdi yapmaları lazım. Nişantaşı'nda en yüksek oyu almışsa, Marksist Leninist çizgiden yönünü değiştirip, tek tipçi anlayıştan yönünü değiştirip, Türkiyelileşme noktasına gidecekse, ben şiddeti terörü kabul etmiyorum" açıklamasında bulundu. 

"HDP'nin PKK'ya artık ben meşru bir partiyim, silahları bırak demesi lazım"

Davutoğlu, "PKK'yı seçim döneminde bile kullandılar. Baskı yaptılar vesaire. Ama yeni tabloda demesi lazım ki, şimdi dönüp ey PKK artık ben meşru bir partiyim, silahları bırak demesi lazım. Ben HDP'ye fırsat gibi bakan bütün aydınlara, seçmenlere söylüyorum, şimdi senden silahları bırak demeni bekliyorum. Eğer bunu demezse HDP. Verdikleri ödünç oylar, ihanet etmiş olur. Türkiye'de artık hiçkimse terör istemiyor. Biz siyasi bedeli ne olursa olsun, çözüm sürecini devam ettirdik. Yeni koalisyon nasıl olacaksa onlarla konuşacağız. Ama HDP yapabilir, ben artık terörün yanında değilim, karşıyım diyebilir" ifadelerini kullandı. 

"Hükümet işleyişinde hiçbir aksama olmayacak"

Davutoğlu, "Hükümet işleyişinde hiçbir aksama olmayacak. Piyasalara söylüyorum, iş adamlarımıza söylüyorum, STK'lara sesleniyorum herkes evinde rahat uyusun. O tecelli eden şeyi doğru anlayıp yolumuza devam ederiz. Süreklilikte sıkıntı olmaz" ifadelerini kullandı. 

"Her türlü müzakereyi açık yüreklilikle yapmaya hazırım"

Koalisyon hükümetinde müzakerelere açık olduğunu belirten Davutoğlu, "Diğerleri yol kapatmayı denerse, her ihtimali de düşünürüz. Diğer partiler iş birliği yaparsa bunu konuşuruz. Hiçbir opsiyonu dışlamadan. Ama bu olmuyorsa başka şeylere gerekiyorsa, onlara da açık. Onlar kendi aralarında bir şey yapacaksa ona da açıktır. Önemli olan meşruiyet sınırları içinde kalmak, iki samimiyet. Tiyatro oynamaması lazım kimsenin. Her muhalefet partisi görüşmemi ilkeli yapacağım. Her türlü müzakereyi de açık yüreklilikle yapmaya hazırım" dedi. 

"Uzlaşı gerekiyorsa koalisyon için ona da hazırız"

Davutoğlu, "Ben kırmızı çizgi tabirini hiç kullanmadım. Çünkü siyaset çizgiler değil, istikametle yürür. Opsiyonları daraltmış olursunuz. Her türlü konuyu görüşmeye hazır olmak lazım. Görüşürken ben bu konuya katılmıyorum dersiniz. Bu siyasetin doğasına da uygun değil. Ama şey yapmayacağımız ilkeler var. Bir kaos çıkar, yarı vesayetçi yapı çıkar diye ara rejim gibi yol almaya kalkarsa karşılarında dik dururuz. Bize oy veren seçmenlerime dönüp söylüyorum. Tek bir oyun dahi zayii olmaması için dimdik ayaktayız. Bize rağmen birisi kaosa oynarsa karşılarında dururuz. Uzlaşı gerekiyorsa koalisyon için ona da hazırız. Türkiye'yi riske atacak şekilde, ekonomiyi dalgalandıralım, AK Parti'ye bir darbe daha vuralım, şu veya bu yolla modelizasyon olmaz. Bizim parlamento grubumuz sadakatini ispat etmiştir" diye konuştu. 

"Kırmızı çizgilerden daha çok, ahlaki siyasi ilkelerimiz var"

Davutoğlu, "Kırmızı çizgilerden daha çok, ahlaki siyasi ilkelerimiz var. Bu anlamda da, ben Ak Parti'nin kurumsal kimliğine önem veririm. Balkon konuşmasından önce topladım arkadaşlarımı, ben şunları şunları söyleyeceğim, farklı bir şey var mı dedim. Doğru söylüyorsunuz dediler. İstişare ederek çıktım. Ertesi gün kurulları işletmeye başladım, şimdi de devam edecek" diye konuştu. 

"Halk başkanlık sistemini uygun görmedi, yetkiyi bize vermedi"

Seçmenin verdiği oylar ile başkanlık sistemini istemediğini belirttiğini söyleyen Davutoğlu, "Biz başkanlık sistemine geçmeyi tasavvur ettik. Söyledik halk bunu uygun görmediğini bir şekilde verdiği oylarla bu yetkiyi vermedi bize. O zaman şimdi var olan sistemi işletmektir bizim görevimiz. Küsemeyiz sırtımızı dönemeyiz" dedi. 

"Cumhurbaşkanımız koalisyon müzakerelerinin parçası değildir"

Koalisyon müzakerelerine ilişkin Davutoğlu, "Şu anda yeni bir tablo var, herkes bu tabloyu var olan sistem içinde yönetmekle zorunludur. Sayın cumhurbaşkanımızın pazartesi günkü yapmış olduğu açıklamayı bütün partilerin iyice okumasını dilerim. Sayın cumhurbaşkanımız bu tutumuyla krizi çözen bir makamdır. Rolleri dağıtacak ve yönetecek kişi cumhurbaşkanıdır. Kişi nerede ise makamı orasıdır. Sistem değişmediğine göre artık taşların yerine oturtulması lazım. Herkes kendi görevini yetik ve sorumlulukları dahilinde üzerine düşeni yaparsa bir uzlaşı doğar. Cumhurbaşkanı makamına böyle bir şekilde yaklaşılmasını kesinlikle kabul etmem. Cumhurbaşkanın sayın Baykal ile konuşması olumludur. Koalisyon partiler arasında olur. Koalisyon müzakeresi olmaz bu. Sayın Cumhurbaşkanımız koalisyon müzakerelerinin parçası değildir. Parçası haline getirmek de doğru değildir. Gelin güzel bir başlangıç yapalım. Şimdi rasyonel davranma zamanı" diye konuştu. 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir