Dehşet bataklığında 200 askerin kemikleri bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Arkeologlar, Danimarka'nın doğusundaki Alken Enge bataklığında yaptıkları kazılarda yüzlerce asker iskeleti buldu. Aarhus Üniversitesi, Skanderborg and Moesgard müzelerinden uzmanlarla işbirliği içinde yapılan kazılarda günışığına çıkarılan iskeletlerin yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğunu açıkladı.

Aarhus Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden kazıları yöneten Prof. Mads Kahler Holst, 2 aydır devam eden kazılar sırasında yaklaşık 200 askere ait kemiklerin bulunduğunu belirtti. 40 hektarlık bir alanda bulunan kemikler arasında parçalanmış bir kafatası ile üzerinde balta izleri olan bir kalça kemiğinin de bulunduğunu kaydeden Prof. Holst, buluntuların bir ordunun tamamının bataklıkta kurban edildiğine işaret ettiğini söyledi.

Bataklıkta çok sayıda iyi korunmuş balta, mızrak ve kalkanın da bulunduğunu belirten Prof. Holst, bu kadar büyük bir kurban eyleminin o zamanki toplumu derinden etkilemiş olacağına dikkati çekti. Araştırmacılar, askerlerin rakip kabileye yenildikten sonra baltalarla parçalanarak kurban edildiğini ve bataklığa atıldıklarını düşünüyor.

Bataklıktan çıkarılan kemikler, uluslararası bir ekip tarafından incelenecek. Skanderborg Müzesi ise, internet sitesinde yaptığı açıklamada bölgenin Demir Çağı'nda sık sık kurban törenlerine ev sahipliği yaptığını belirtti. Kurban törenlerinin ne amaçla düzenlendiği henüz aydınlatılamadı. Alken Enge, insan kalıntılarının ilk kez bulunduğu 1950'lerden bu yana arkeologların ilgisini çekiyor. Aarhus Üniversitesi'nden jeologlar, arkeologlara yardımcı olmak amacıyla bataklık tortularını inceliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir