Demirel'in ekonomi politikaları

DÜNYA Gazetesi Başyasarı Osman Arolat, Demirel'in ekonomi politikalarını değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat, 91 yaşında hayatını kaybeden Süleyman Demirel’in ekonomi politikalarını anlattı.

Osman Arolat şunları söyledi: 

"Demirel'in ekonomisini dört döneme ayırıyorum. 1964-70 dönemi. Bu dönemde yüzde 7 kalkınma ve yüzde 7'lik enflasyon oldu. Ağır sanayiye yönelmek istediğinde ABD destek vermeyiz, tarım ülkesisin dediler. Sovyetler Birliği'nden ağır sanayi yatırımları için destek geldi. 

İkinci dönem 24 Ocak kararları dönemi. Demirel kararları Özal'la hazırladı. Bu liberalleşme adımıydı. Çok önemli bir dönüşüm dönemiydi. Bu adımı attıktan sonra 12 Eylül darbesi geldi. 

1980 döneminde ülkenin en önemli yatırımlarından biri olan GAP'ın harekete geçmesini sağladı. 1990'larda üçüncü dönemde popülizme saplandı. Popülist dönemde ekonomi açısından olumlu şeyler olmadı. Dördüncü dönemi Cumhurbaşkanlığı dönemidir. Demirel siyasette çok önemli rolü olan bir liderdir.  

Demirel'in en önemli özelliklerinden biri empatiyle hareket etmesiydi. Bu dönemde de her dönemde de ekonomide de çözüm arayışını bir lider olurdu. Bugün de öyle olurdu herhalde."