Demirtaş Köşk için yol haritasını açıkladı

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş Köşk seçimleri için izleyeceği politikayı açıkladı. 'Çağrımız yeni bir yaşam çağrısı' sloganını kullanan Demirtaş, "Cumhurbaşkanı olursam Allah Erdoğan'a yardım etsin. Demokrasiye alışacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Halkların Demoktatik Partisi'nin (HDP) Köşk adayı Selahattin Demirtaş'ın seçim sloganı, 'Bir Cumhurbaşkanı Düşünün' başlığını taşıyor. Demirtaş'ın seçim şarkısının adı ise 'Gel Demirtaş'

Demirtaş seçim vizyonunu bugün İstanbul'daki Şişli Kent Merkezi'nde başlayan toplantıyla açıkladı. İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları:

Türkiye’nin siyasi atmosferinin bu kadar kaotik olduğu bir ortamda ısrarla söylememiz gereken barışa dair ne varsa her yerde söylemek için bugün buradayım. Adına demokratik seçim demedik, demeyeceğiz. Halk tarafından seçilir olması süreci demokratik ve şeffaf kılmıyor maalesef. Halkta kendi inisiyatifi ile ama 100 ama 200 bin imzayla aday göstersin demiştik. Sadece parlamentonun tekelinde aday gösterme süreci demokratik değildir. Madem ki vekiller değil asiller seçiyor, adayları da asiller göstermeliydi.

Kadın aday yok. Kadın özgürlük anlayışını temsil etme onurunu göstere şerefi yine bana düşecek. Adaylar belirlenirken de umut ederim ki bundan sonraki süreçlerde kadın adayların çokluğu ile daha demokratik bir seçim yaşayacağız. AKP’nin adayını bir kişi belirlemiştir. Çatı adayda katılım daha fazla, AKP’ye göre katılım yüzde yüz fazla, 2 kişi belirledi. Biz önce bir isim belirleyip, PR yaparak, başkalarını usulen ziyaret ederek bir süreç yaşamadık.

Benim adayım şu ilkelere uygun olsun diyen herkes adına bugün buradayım. Yarışın kendisi de demokratik değil. Hazineden yardım alan ve almayanlar var. Bizi destekleyen partiler Hazine’den yardım almayan partiler. Diğer adayları destekleyen partiler Hazine’den yardım alarak bu kampanyayı yürütüyor.

Ekmel Bey’in bize gönderdiği 1000 TL’yi bir kenara bırakırsak kampanyamıza halkın her kesiminden bize oy versin vermesin bize ilgi olduğunu görüyoruz. Devlet yardımları da yok. Söylemler tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde değil. Daha önce de meydanlarda herhalde bu dilin siyaseten bir karşılığı olduğunu eve yüzde 50’ye yakın eksimi tuttuğu için tek istediği bunu konsolide etmek. Zannediyor ki Allah sadece AKP’ye oy verenleri yaratmış, diğerlerini yaratmamış diye düşünüyor herhalde.

Berkin Elvan'ın annesini alkışlattı

Biz meydanlarda acılı anneleri yuhalatacak bir dilden kaçınacağız. Herkesin ezilmiş kimliği ile cumhurbaşkanı olmaya çalışacağız. Berkin Elvan’ın annesini bu salonda alkışlatmak istiyorum. Ne mutlu onlara ki eşi Hrant öldürüldüğünde, Gezi’de çocukları katledildiğinde intikam naraları atmadılar bu anneler. Acıları yarıştırmayan bu dili siyasete hakim kılabilirsek rehberimiz bu olacaktır.

Çağrımız yeni yaşam çağrısı. Çağrımız Türkiye’deki tüm halkların birbiri ile özgürce yepyeni bir yaşam inşa etmeleridir. Hayalini kurduğumuz cumhurbaşkanı sokakta halkla birlikte olacaktır. Yeni yaşam etnik, dinsel, cinsel, sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın yanında yeşerecektir.Türkiye artık yol ayrımında. Ya devlet otoritesini daha da pekiştirecektir, ya da radikal demokratik değişimi tercih edecek. Bu seçimlerde 3 aday ama 2 çizgi yarışıyoruz. Bizim çizgimiz neo-liberal düzen içinde tekçi, mezhepçi bir tercihe zorlanmayı reddeden çizgidir. Devletin küçüldüğü, yurttaşın büyüdüğü bir sistemi hedefliyoruz. Devlet tek bir kişiyle artık yönetilmeyecek. Cumhur meclisleri ile halkın doğrudan yönetime katılmasının önünü açacağız. Çiftçi, emekli meclisleri olacak.
MGK gibi vesayetçi bir yapı ile değil demokratik kurullarla yönetilecek.

"Diyanet kaldırılmalı"

Devlet Denetleme değil Halk Denetleme Kurulu olacak. Kürt sorununun çözümü Türkiye’nin demokratikleşmesi ile eşzamanlı yürüyecek bir süreçtir. Bunu sağlayacak irade vardır bizlerde. Her türlü tekçilik son bulacak. Devletin anayasası döneminden halkların anayasası dönemine geçiş olacak. Mevcut anayasanın başyazarları kısa bir dönem önce müebbete mahkum oldu. Devletin kutsandığı, halkalrın yok sayıldığı bu anayasanın topyekun değiştirilmesi artık ertelenemez bir sorundur. Herkesin sosyal hayatını özgürce yaşamasının önü açılmalıdır. Anadilinde ibadet hakkı tanınmalı. Diyanet kaldırılmalı. Nefret suçlar içeren ayrımcı söylemler temizlenmeli ve bunlara cezai yaptırımlar getirilmeli.

"HES yapımına direndiği için dayak yiyen..."

Bergama köylülerinin siyanürlü altın madenlerine direnmesinden bugüne doğa katliamları ülke gündeminden düşmüyor. Deresinin üzerine HES yapımına direndiği için jandarmadan dayak yiyen Karadenizli kadın yaşam alanalrı tehdit edilen köylüler… Karnımızı doyuran toprak, su ve bu dünyayı paylaştığımız diğer türler. Yaşam hakkı sadece insanlar için geçerli değildir. Tüm canlıların yaşam hakkını savunmak temel ilkelerimizden olacaktır.

"Cumhurbaşkanı olursam Erdoğan'a Allah yardım etsin"

Ben cumhurbaşkanı seçilirsem, Erdoğan başbakanlığa devam ederse Allah ona yardım etsin. Demokrasiye alışacak, çoğulculuğa alışacak öyle toplantılarda kalk gidelim diyemeyecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir