Demiryolunda 'yatırım ekspresi'

Türkiye demiryolunda yatırımın merkezi oluyor. Sektörde Limak, Kolin, Yıldırım gibi holdingler şirket kurdu. Yabancı devler ortak arıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye demiryolu sanayinde üretim üssü olmaya doğru hızla ilerliyor. Türkiye’nin raylı sistem yatırım projeleri, YHT projelerinin ihtiyaçları, 1 Mayıs 2013’te demiryolu taşımacılığının özel sektöre açılmasıyla birlikte çok sayıda lojistik şirketinin vagon siparişlerine başlaması sektörün yolunu açtı. Yetkililere göre önümüzdeki 10 yılda 50 bin vagon ve 1000 lokomotife ihtiyaç olacak. Tüm bu ihtiyaçları karşılamak için mevcut fabrikalar kapasite artırıyor, yeni üretim tesisleri kuruluyor. 

Üretim Anadolu'ya yayılıyor 

Son yıllarda demiryolu sanayinde üretim amaçlı çok sayıda yeni şirket kuruldu. Sektöre hızlı giren Kardemir, yüksek hızlı tren setleri üretebilecek teknolojiye ulaştı. Sakarya, Ankara, Konya ve Afyon’da yüksek hızlı tren hatlarında travers üreten fabrikalar kuruldu. Erzincan’da kurulan ray bağlantı elemanları fabrikası üretimin büyük kısmını ihraç ediyor. Yurtdışından temin edilen tekerlek takımlarının üretilmesi için Makine Kimya Endüstrisi ile işbirliğine gidildi. Çankırı’da hızlı tren makaslarını üretmek üzere özel sektör işbirliğinde Vedemsaş kuruldu. Sivas’ta hızlı tren, ağır demiryolu ve metro hatlarına travers ve diğer beton ürünlerini üretecek olan Sitaş kuruldu. Ağır ticari araçlara hava süspansiyon körüğü üreten Aktaş Holding, raylı sistemlere yönelik de körük üretimine başladı. Türkiye’nin ilk yerli tramvayını üreten Durmazlar Makine, 5 yıl içinde ihracata başlamayı hedefl iyor. Tren koltuğu üretimine başlayan Gramer, bu ürünlerin toplam üretimdeki payını yüzde 20’lere çıkarmayı hedefliyor. Vagon üreticisi Savasaş da yurtdışındaki ihalelerde yer almak için yeni projeler üretiyor. 

Özel sektörün demiryolunda kendi lokomotifl eri ile yük taşımasını sağlayacak Türkiye Demiryolu Ulaştırması’nın Serbestleştrilmesi Hakkındaki Kanun’nun 1 Mayıs 2013’te yürürlüğe girdi. Demiryolu Düzenleme Kurumu özel sektör işbirliğinde mevzuat çalışmalarını sürdürüyor. Mevzuatların tamamlanmasıyla 2015’te özel sektör temsilcileri demiryolunda işletmeci olarak kendi lokomotifl eriyle yükünü taşıyabilecek. Şimdiden çok sayıda firma demiryoluna girerek vagon siparişi vermeye başladı. Artan talep vagon sanayisini de hızla geliştiriyor. Demiryolu Taşımacılığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Öz, Vako, Rayvag, Esray, Askay, RC Mühendislik gibi firmaların vagon üretimine başladığını söyledi. Önümüzdeki 10 yılda 50 bin vagon ve bin lokomotife ihtiyaç olduğunu belirten Öz, “Artık kamu ve özel sektör rekabete girdi. Bu da maliyetleri düşürdü. Yabancı firmalar Türkiye’de vagon ve lokomotif üretmek için görüşmelere geldi. ABD’den Avrupa’dan ve İran gibi ülkelerden Türkiye’ye gelip üretim yapmak isteyen firmalar var. Alstom, Bombardier ve Simens gibi dünya devleri de Türkiye’de ortak arayışını sürdürüyor. ABD'li The Greenbrier vagon fabrikası kurmak istiyor. Türkiye demiryolu teknolojilerinde 3-4 yıl gibi kısa bir sürede üs olmaya doğru hızla ilerliyor” dedi.

Dev holdingler şirket kurup derneğe kayıt oldular

Türkiye’de çok sayıda holding ve lojistik firması demiryolunda kendi lokomotifl eriyle taşıma yapmak için sıraya girdi. Demiryolu Taşımacılığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Öz, Türkiye’de 10’a yakın büyük holdingin demiryoluna yatırım yapmayı planladığını, bir kısmının şirket kurarak dernek üyesi olduğunu söyledi. Öz, şu açıklamayı yaptı: “Vagon ve lokomotif yatırımı planlayan Kolin, KLN Lojistik şirketini kurdu. Limak ve Assan şirket kurdu. Yıldırım Holding Eti Lojistik’i kurdu ve büyük yatırımlara başladı. MSC, Medlog’u kurdu ve ciddi yatırımlar yapıyor. Ciner demiryoluna çok büyük yatırım yapmayı planlıyor. Türkiye’de demiryolu taşımacılığı yapmak için Almanya, Avusturya, Polonya, Romanya ve Rusya gibi ülkelerden gelen şirketler var. Derneğimizi de ziyaret eden bu firmalar Türkiye’de yatırım yapmak için ortak arayışında. Bu yıldan başlayarak çok sayıda yabancı firma Türkiye’de ofis açmayı planlıyor.” Omsan, Ekol, Reysaş gibi yerli lojistik devleri de demiryolunda kendi lokomotifl eriyle taşıma yapmayı planlıyor.

Kardemir yeni tesisler açıyor

[PAGE]

Kardemir yeni tesisler açıyor

Üretim tesislerine yapılacak yatırımlarla kapasitesini önemli oranda artıracak olan Kardemir, yeni ürünlerini piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

SABİHA TOPRAK

KARABÜK Ray üreticisi Kardemir, kurulacak olan 700 bin ton/yıl kapasiteli yeni çubuk ve kangal haddehanesinde düşük ve yüksek karbonlu çelikler, öngermeli beton çelikleri, yüksek alaşımlı çelikler, rulman çelikleri, otomat çelikleri, yay çelikleri, kaynak telleri, otomotiv çelikleri ile özel çubuk çelikler üretecek. Şirket, 200 bin adet/yıl kapasiteli teker fabrikasında ise yük ve yolcu vagonu tekerleri ile lokomotif tekerleri üretecek. 
Tesislerde üretim kapasitesi 3 milyon tona çıkacak 

Kapasite artışına yönelik başlattıkları Sinter Fabrikası, 3 Nolu Hava Ayrıştırma Tesisi, Yeni Kok Fabrikası, Yeni Kireç Fabrikası, Yeni Enerji Santrali ve Yeni Sürekli Döküm Tesisi gibi önemli projeleri tamamlayarak işletmeye aldıklarını söyleyen Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, montaj çalışmaları devam eden ve bu yılın üçüncü çeyreğinin başında tamamlanması planlanan 5 Nolu yüksek fırın ileyeni oksijen konverteri yatırımları ile birlikte üretim kapasitelerinin 3 milyon tona çıkacağını ifade etti. Temel inşaat çalışmalarına paralel montaj çalışmaları süren Çubuk ve Kangal Haddehanesi ve Teker Fabrikası yatırımları ile birlikte bu kapasiteyi katma değeri yüksek ürünlere dönüştüreceklerini belirten Demirel, böylelikle raylı sistemler, yapısal çelik ve başta otomotiv sektörü olmak üzere makine imalat sanayisinin ihtiyacı olan tüm çelik kalitelerinin Kardemir’in tesislerinde üretilir hale geleceğine dikkat çekti. Şirket, Ray Profil Haddehanesi'nde montaj çalışmaları devam eden Yuvarlak Malzeme Izgarası ve Paketleme Tesisi ile birlikte ø350 mm’ye kadar kalın yuvarlak çelikleri de ürün gamına ekleyecek. İthal ikamesi olan mantarı sertleştirilmiş rayların da üretimine başlanacak.

Ürün gamına raylı sistemleri de ekledi 

[PAGE]

Ürün gamına raylı sistemleri de ekledi 

ESRA ÖZARFAT 

BURSA -  Airtech, Aircomfort ve Aktaş markalarıyla TIR, kamyon ve otobüs gibi ağır ticari araçlara hava süspansiyon körüğü üreten Aktaş Holding, ürün gamına raylı sistemleri de ekledi. 
Çin, Bulgaristan ve Bursa’daki üretim tesislerinin yanında Brezilya, Amerika ve Almanya’da da satış-dağıtım depoları bulunan Aktaş Holding, 3 fabrikada yıllık 1,5 milyon körük üretiyor. Aktaş Holding’in toplam cirosu içinde OEM’lerin payı yüzde 10’u buluyor. Tren, hafif ticari araç körüğü, özel ürün geliştirme alanında 20’den fazla proje üzerinde çalıştıklarını belirten Aktaş Holding CEO’su Sami Erol, hafif raylı sistemler için geliştirdikleri körüklerin şu anda Türkiye’de kullanıldığını kaydetti. Bu alanda kendilerini geliştirmek için çalışan şirket, savunma sanayiine de yüksek know how gerektiren prestij ürettiğini açıkladı.

Çin ve Güney Asya'da ortaklık arayışında 

Hafif ticari araçlarla ilgili ileri teknoloji gerektiren bir ürün projesini de tamamladıkları bilgisini veren Sami Erol, seri üretim hazırlıklarına da başladıklarını söyledi. Aktaş, Airtech markasını uluslararası arenada üç yıldır Turquality ile 40’a yakın ülkede tanıtırken, kendisine ait olan patent haklarını da 60’dan fazla ülkede takip ediyor. Çin ve Güney Asya pazarında daha da güçlenmeyi planlayan şirket, bu yıl da bölgede proje, yatırım ve şirket bazlı işbirliklerini hayata geçirmeyi planlıyor. Erol, "Bu pazarlara hakim üreticilerle know how’u Aktaş’a ait olmak üzere ortaklık düşünüyoruz” dedi.

[PAGE]

Reysaş Lojistik:

'En büyük' terminalleri açmayı hedefl iyor 

Reyşaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, "Reysaş olarak yapılacak olan yatırımlarla Türkiye’nin en büyük demiryolu firması olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük demiryolu terminallerini hayata geçirmeyi hedefl iyoruz” dedi. Günlük olarak çeşitli istasyonlardan minimum 3 tren kaldırdıklarını ifade eden Döven, 2013'te taşıdıkları yükün milyon tonu geçtiğini ifade etti. Reysaş'ın demiryolu taşımacılığını yurtiçi ve yurtdışı olarak iki ana konu üzerinde yürüttüğüne dikkat çeken Döven, Reysaş'ın vagon yatırımı dışında operasyonlarının verimliliğini artırmak için konteyner vinç yatırımı ve hatta istasyon yatırımı da yaptığını da vurguladı. Döven, yeni çıkacak düzenlemeler ışığında vagon sayılarını artıracaklarını ve lokomotif yatırımı yapacaklarını ifade etti.

Eti Lojistik:

2013 yılında 170 bin ton yük taşıdı 

Yıldırım Grup şirketlerinden Eti Lojistik, 2013'te 170 bin tonu kendi vagonlarıyla olmak üzere toplam 520 bin ton demiryolu taşıması gerçekleştirdi. Şirket böylece Türkiye'de 2013 te taşınan toplam miktarın yaklaşık yüzde 2’sini, sahibine ait vagonlar ile taşınan miktarında yüzde 7,5’ini gerçekleştirdi. Ağırlıklı olarak Elazığ/İskenderun, Elazığ/Mersin güzergahlarını kullanan şirket, 3 manevra lokomotifi, 150 adet platform tipi vagon ve yaklaşık 250 adet demiryolu taşımasına uygun olarak dizayn edilmiş “open top” konteynerden oluşan ekipman parkına sahip. Eti Lojistik 2014'te açacağı yeni parkurlar ile taşıma miktarını ve payını artırmayı hedefl iyor. Tren işletmeciliğine de başlamayı hedefl eyen şirket, intermodal taşıma hizmetinin yanı sıra, limanları ile entegre çözümler sunmak için ekipman yatırımı da yapacak.

Medlog Lojistik:

Filodaki vagon sayısını 300'e çıkaracak 

İzmir mekezli Medlog Lojistik Gemicilik Turizm, İstanbul, Mersin, Bursa, Ankara, Samsun, Gaziantep, Eskişehir ofisleri ile hizmet ağını yaygınlaştırdı. Şirket, bünyesinde bulunan 150 TIR ve 200 vagon ile tüm hatlarla yapılan yüklemelerin kapıdan kapıya taşınmasının yanı sıra, demiryolu taşımacılığı, transit taşıma, proje taşımacılığı ve depo hizmetleri veriyor. 2014’ü karayolu ve demiryolu taşıma hizmetlerini geliştireceği bir yıl olarak açıklayan şirket, demiryolu kapasitesinin artırmayı ve hedef bölgelere yapılacak depo yatırımlarıyla müşterilerinin olduğu her bölgede bulunarak hizmet kalitesinin tüm Türkiye geneline yayılmasını hedefl iyor. Şirket, 2014 yılında vagon sayısını 300’ün üzerine ulaştırmayı ve depoculuk anlayışı ile tüm hizmetleri müşterilerine sistematik bir şekilde sunmayı amaçlıyor.

[PAGE]

Koltuk üretiminde atağa geçiyor

İki yıldır tren koltuğu alanında da üretime başlayan Grammer, bu ürünlerin toplam üretim içindeki payını yüzde 20’lere çıkarmayı hedefliyor.

Tren koltuğu üretimi alanında büyüme kararı alan Grammer, toplam üretimdeki tren koltuğu payını artıracak. TÜVASAŞ’a iki yıldır üretim yapan Grammer, tren yolcu koltuğu segmentinde büyüme kararı aldı. BMW, Audi, Mercedes ve Volkswagen gibi OEM’ler için koltuk kafalığı, orta konsol, kol dayamaları ve kapı içi panelleri üreten Grammer’in Bursa fabrikası, yurt içinde üretim yapan Ford Otosan, Karsan, Otokar, Man, Isuzu gibi ana sanayilere ürün veriyor. İki yıldır tren koltuğu alanında da üretimlerine hız veren Grammer, toplam üretim içindeki payını yüzde 20’lere çıkarmayı hedeflediğini açıkladı. 

TÜVASAŞ projesinin tamamlandığını, önümüzdeki yıl yapılacak yeni ihalelere katılacaklarını belirten Grammer Türkiye Genel Müdürü Bülent Sevinç, “Tren koltuğunda büyümeyi hedefl iyoruz. Grammer’in tren koltuğu üretimi yapan ayrı bir tesisi var. Onlarla da işbirliği içinde bu rakamları artıracağız. Türkiye’de demiryolları ağı her geçen yıl daha da artıyor. Buradaki tren ihalelerine giren yabancı şirketler var. Dış kaynaklı firmalar bu ihaleleri kazanırsa belirli oranda yerli parça kullanma zorunluluğu bulunuyor. Bunlar içinde de koltuk en önemli payı teşkil ediyor. Koltuğun yerlileştirilmesi de bu yüzde 50’lik kısma girmek için büyük avantaj. Burada da Grammer üretim kapasitesi ve kabiliyetiyle avantaja sahip bir firma olarak öne çıkıyor” açıklamasını yaptı. 

Gelecekte de otomotiv endüstrisinin kendileri için ön planda olacağını ifade eden Genel Müdürü Bülent Sevinç, tren koltuğu üretimini ise yüzde 20 seviyelerinde tutacaklarını aktardı. Bülent Sevinç ayrıca, Milgem projesinde yer aldıklarını da hatırlatarak, talep olduğu takdirde gemiler için de özel üretimler yaptıklarını kaydetti. Her yıl 1 milyon euroluk yatırım yapan Grammer’in üretiminin yüzde 60’ını ihraç ettiğini dile getiren Sevinç, Almanya başta olmak üzere Brezilya, Amerika, Çin, Rusya gibi dünyanın pek çok ülkesine ürün gönderdiklerini anlattı. Bülent Sevinç, Rusya pazarında kamyon üreticisi Kamaz için üretim yaptıklarını, önümüzdeki yıl buraya daha fazla ağırlık vererek Rusya’daki paylarını artıracaklarını dile getirdi. Bu yıl içinde belediyeler için otobüs üreten bir firma ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde yolcu koltuğu segmentinde ilk kez plastik enjeksiyon yöntemiyle plastik yolcu koltuğu üretimi yaptıklarını hatırlatan Sevinç, plastik koltuk üretim oranını yolcu koltuğu segmentinde yüzde 50’ye çıkardıklarını aktardı. 

Toplam cirosunun her yıl en az yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayıran Grammer, yolcu koltuğu alanında yaptığı geliştirme ve iyileştirmelerle ticarileştirdiği ürünleri katma değeri yüksek ekonomik bir değer olarak pazara sunuyor. 2010 yılından bu yana Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezi olarak faaliyet gösteren Grammer, Almanya’daki Ar- Ge merkezi için de önemli projeler geliştiriyor.

[PAGE]

Bursa, tramvay üretim üssü olmak istiyor

Belediyecilik hizmetlerinde kullandıkları tüm ekipmanların yerlileştirilmesi için sanayicileri teşvik eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, otomotiv kenti olarak bilinen Bursa’yı tramvay üretim merkezi haline de getirmeyi hedefl iyor. Bursa’nın gelişmesindeki en önemli itici gücü ‘Bursa’nın kendi markalarını üretmesi’ olarak açıklayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, teknoloji ve tasarıma dönük üretimin Bursa’yı daha da ön plana çıkaracağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi danışmanlığında üretilen yerli tramvayın Bursa sanayine yeni bir ivme kazandırdığına vurgu yapan Altepe, “Otomotiv kenti olarak bilinen Bursa, artık tramvay üretim merkezi haline de geliyor. Bu bir taraftan yeni istihdam alanları anlamına gelirken, diğer taraftan üretimi yapan firmanın, önemli Avrupa kentlerinin hızlı tren altyapısı işini alması anlamına da geliyor” dedi. Üretimin yerlileştirilmesi konusunda sanayicileri teşvik ettiklerini kaydeden Altepe, “Bugüne kadar Almanya’dan satın aldığımız tramvayları, artık Bursa’da üretiyoruz. Bu araçlar dünya piyasalarına hakim olacak” dedi.

[PAGE]

Vagon sanayiinde yeni projelere hazırlanıyor 

TÜVASAŞ (Türkiye Vagon Sanayi A.Ş.), işbirliğiyle üretilen ve Bulgaristan’a ihraç edilen 30 adet yataklı yolcu vagonu projesinde yer alan Sakarya Vagon Sanayi, yeni yatırımlar planlıyor. Sakarya Vagon Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Hülya Sönmez, son yıllarda Türkiye’de de raylı sistemler taşımacılığına yapılan yatırımların artarak devam ettiğini belirterek, SAVASAŞ olarak hızla gelişen demiryolu sanayinde güçlü bir yer edinmek ve yurtdışı pazarlarda yer almak için farklı projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. 2008 yılında faaliyete başlayan firmalarının yaptığı başarılı çalışmalarla kısa sürede sektörde lider konumunda yer almayı başardığını da ifade eden Sönmez şöyle devam etti: “Profesyonel bir ekip çalışmasıyla hızla büyüyen firmamız geçen yıl Kalkınma Bakanlığı, TOBB, TEPAV ve ALL WORD organizasyonu ile Türkiye’de en hızlı büyüyen ilk 100 şirket içinde 5. sırada ödüle layık görüldü. Sakarya Vagon Sanayi A.Ş. (Savasaş) olarak fabrika yatırımımızı Sakarya’nın Arifiye ilçesinde ulusal demiryolu bağlantılı lojistik açısından son derece önemli bir noktada yaptık. Yurtiçi ihaleler ile alınan yolcu vagonlarının hafif ve ağır bakımı ile beraber yeni boji üretimi de gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında Türkiye’nin tek yolcu vagonu fabrikası olan Türkiye Vagon Sanayi A.Ş.’nin Avrupa, İran ve Türk Cumhuriyetleri temsilcisi konumunda bulunuyoruz. TÜVASAŞ işbirliği ile üretilen 30 adet yataklı yolcu vagonu Bulgaristan’a ihraç edildi. Montajlarının tamamı fabrikamızda gerçekleştirilen bu vagonların TSI (sürdürülebilirlik) belgesine sahip Avrupa yollarında seyir eden ilk Türk vagonları olması bizi ayrıca gururlandırıyor. Benzer projeleri Türk Cumhuriyetleri için de yürütüyoruz. Ayrıca, yük vagonu projemize çalışıyoruz.”

[PAGE]

Demiryolunun payını yüzde 75'e çıkardı 

Samsun Lojistik, taşımalarında demiryolunun payını yüzde 75'e çıkardı. Demiryolunda yıllık ortalama 170 bin ton yükü taşıyan şirket, 2013 yılında ise 165 bin ton yük taşıdı. Samsun-Boğazköprü ve Yenüköy-İskenderun hatlarında yük taşıyan Samsun Lojistik, demiryolunda depolama ve elleçleme alanını genişletmeyi hedefliyor. Şirket ayrıca, önümüzdeki dönemde vagon ve lokomotif yatırımlarına da sıcak bakıyor. Samsun Lojistik yetkililerinden Kamil Asan, demiryolunun özel sektöre açılmasıyla rekabet koşullarının değişeceğini ve uygun fiyat koşulları oluştuğu takdirde demiryolunun cazibesinin artacağını söyledi. Yolcu taşımacılığına olduğu kadar yük taşımacılığına önem verilmediği kanaatinde olduklarını vurgulayan Asan, “Parkurlar arası mevcut yolların teknik durumu yetersiz olduğunu ve bu konuda daha fazla yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi.

[PAGE]

İhracatta ilk hedef Almanya

ESRA ÖZARFAT 
 
BURSA - Türkiye’nin ilk yerli tramvayı İpekböceği’ni üreten Durmazlar Makine, önümüzdeki 5 yıl içinde ihracata başlamayı hedefl iyor. Eylül ayında Berlin’de düzenlenecek olan dünyanın en büyük raylı sistemler fuarı Inno Trans’a bir tramvay ve bir metro aracıyla katılacak olan şirketin ihracatta ilk hedef pazarı da Almanya. 

Türkiye’nin ilk yerli tramvayı İpekböceği’ni üreten Durmazlar Makine, yurt çindeki ihalelerden de başarılı sonuçlar almaya başladı. Geçen yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği 6 aracın yollarda yürümeye başlamasının ardından yurtiçindeki ihaleleri kovalamaya başlayan Durmazlar, geçtiğimiz aylarda İzmir’de yapılan 38 araçlık ihaleyi de almayı başardı. Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, çift yönlü 38 aracı 3 yıl içinde teslim edeceklerini belirterek, sırada Kayseri, Diyarbakır, Adana, Mersin ve Kocaeli ihaleleri ile İzmir, Adana ve Bursa’nın metro ihalelerinin bulunduğunu kaydetti. Türkiye genelinde yerel yönetimlerin ulaşım sorunlarını raylı sistemlerle çözme yoluna gittiğini ifade eden Durmaz, Bursa’da yürüyen araçların oluşturduğu güvenle açılan tüm ihalelere girdiklerini aktardı. Eylül ayında Berlin’de düzenlenecek olan dünyanın en büyük raylı sistemler fuarı Inno Trans’a bir tramvay ve bir metro aracıyla katılacaklarını kaydeden Hüseyin Durmaz; “Bursa hattı 8.2’lik eğim ve virajlı kısımlarıyla Türkiye’nin en zor hatlarından biriydi. İpekböceği Bursa’da kendini ispat etti, kendimize güvenimiz geldi. Inno Trans’a bir çift yönlü tramvay ile kendi ürettiğimiz bir metro aracını götüreceğiz. Hem metro hem de tramvay ile dünya pazarına çıkacağız. Fuardan çok umutluyuz. Yaptığımız araçların motorları Siemens tarafından üretiliyor. Bu motorların kullanıldığı 5 bin araç dünya üzerinde dolaşıyor. Yani bir şeyleri yeniden keşfetmiyoruz. Deneme tahtası olmuyoruz. Her şeyin en iyisi hangisiyse onları kullanıyoruz. Böylece sorun da yaşanmıyor” dedi. Önümüzdeki 3 ile 5 yıl içinde yurt dışına ihracata da başlayacaklarını anlatan Durmaz, “İpekböceğini önce Almanya’ya satarız. Orada maliyetler yüksek, üretemiyorlar. Yürüyen araçlarımız olduğu için kendimize güvenimiz tam. Tek rakip Çinliler. Onları devlet sübvanse ediyor. Almanya’dan sonra Çin’e bile satarız” diye konuştu. 

Alstom'la ortaklık görüşmeleri yapıyor

"Hızlı tren projesi ihalesini Alstom alırsa ve anlaşabilirsek bizimle beraber yapacaklar" diyen Durmaz, Alstom Transport ile boji şasilerinin üretiminde ortak girişim kurmak için ön anlaşma imzaladıklarını söyledi. Alstom için yıllık 500 boji ürettiklerini anlatan Durmaz, anlaşma yapıldığı takdirde kapasitenin 1.000 boji/yıla çıkacağını belirtti.

[PAGE]

Tarifeli blok tren servisini haftada karşılıklı 3’e çıkardı 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğü ve katılımında Türkiye genelinden oda, borsa ve organize sanayi bölgeleri ile Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) tarafından, demiryolu ağırlıklı intermodal taşımacılığı hizmeti vermek üzere kurulan BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş.), tarifeli blok tren servisini haftada karşılıklı 3’e çıkardı. 

Manisa’dan Almanya’ya ilk sevkiyatını 8 Eylül 2013’te gerçekleştiren BALO, Anadolu sanayicisinin stok maliyetini ve zaman kaybını azaltmayı planlayarak Türkiye’de ilk olan bir intermodal taşıma sistemi uyguluyor. Firma, yükleri göndericiden alıcıya, kendine ait 45’ HC PW konteynerler ile ön ve son taşımasında karayolu ile toplayarak, Türkiye içinde Bandırma-Tekirdağ arasında denizyolu kullanıyor ve ana taşımayı terminalden terminale demiryolu ile yapıyor. İlk sevkiyattan itibaren istikrarlı olarak taşıma potansiyelini artıran ve ilk yılın sonunda bu güzergâhta haftanın 7 günü tarifeli blok tren çalıştırmayı planlayan BALO, Anadolu-Avrupa arasında ekonomik ve hızlı yeni demiryolu servisleri oluşturmak hedefi ile Avrupa’da tren çekim hizmeti aldığı Rail Cargo Austria (RCA) ile Aralık 2013’de mutabakat anlaşması imzaladı. Bu doğrultuda 5 Mart 2014’ten itibaren tarifeli blok tren servisini haftada karşılıklı 3’e çıkardı. Anadolu’nun ihraç ürünlerini zamanında ve ekonomik olarak Avrupa’ya ve ithalat yüklerini tarifeli tren seferleri ile Anadolu’ya taşıyan BALO, Türkiye sanayicisinin stok maliyetini azaltmayı ve zaman kaybının önüne geçmeyi hedefliyor.

[PAGE]

Yatırım planları hazır, mevzuatı bekliyor 

Demiryollarının özelleştirilmesi sürecini yakından takip ettiklerini vurgulayan Omsan lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, “Bu yasanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesiyle, Türkiye demiryolu taşımacılığının ivme kazanacağı ve karayolu ile taşınan yükün bir bölümünün bu taşıma moduna kayacağı değerlendiriliyor. Yeni yasayı dikkate alarak mevcut ve hedef demiryolu taşımacılığı operasyonlarımıza yönelik fizibilite çalışmalarımızı tamamladığımız için ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesiyle birlikte zaman kaybetmeden yeni yapının avantajlarından müşterilerimizi yararlandırmayı hedefliyoruz. Kendi lokomotifimize ve kendi makinistimize sahip olmak istiyoruz” dedi.

[PAGE]

Lokomotif alacak, terminal açacak 

İntermodal taşımacılık kapsamında Avrupa'ya blok tren hizmeti sunan ve bu yönlü taşımalarının yüzde 80'ini demiryoluya yapan Ekol Lojistik, yurtiçinde de demiryolu taşımacılığı yapmayı planlıyor. Bu yatırımları iç demiryolu yasası ile ilgili yönetmeliklerin tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Ekol Lojistik Intermodal Taşımacılık Direktörü Eşber Horasan, şöyle konuştu: “Amacımız Avrupa’da her geçen gün artırdığımız blok tren seferlerinin bir benzerini de Türkiye’de oluşturmak. Intermodal taşımacılık anlamında demiryolunu daha etkin kullanmak ve Türkiye’ye, üreticiye maksimum faydayı  sağlayabilmek.” 2014'te Avrupa’daki hatları ve sefer sayıllarının da artması planlanıyor.

[PAGE]

İntermodal'de hat ve sefer sayısı artacak

Mars Demiryolu Müdürü Erdin Erengül, intermodal hizmeti dışında taşımalarının yaklaşık yüzde 10'unu demiryoluyla gerçekleştirdiklerini kaydetti. Avrupa, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere demiryoluyla taşıma yapan şirket, 'intermodal' hizmetiyle ihracatçı ve ithalatçıya en ekonomik ve çevreci taşıma çözümünü sunmayı hedefl iyor. Intermodal taşımacılığına yönelik yatırımlarının devam edeceğini açıklayan Erengül, yeni güzergahların devreye alınmasıyla römork yatırımlarının süreceğini söyledi. İntermodal hattındaki sefer sayısını artırmayı planlayan Mars, bu kapsamda tren sayısını da artıracak ayrıca, yıl sonuna kadar başka bir hattı daha devreye almayı hedefliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir