'Demokrasi güçlendiğinde barışı getirmiş olacağız'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı şehit cenazesinde, "Demokrasi alanını güçlendirdiğimiz takdirde bölgeye ve Türkiye'ye barışı getirmiş olacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de ilk kez bir darbe girişimine karşı bütün siyasi partiler, bütün meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ortak bir çaba, ortak bir mücadele gösterip, darbenin püskürtüldüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bu bizim demokrasi tarihimiz açısında önemli bir süreçtir, hatta çok önemli bir basamaktır. Çok önemli bir basamağı yakalamış olduk. Demokrasi alanını güçlendirdiğimiz takdirde bölgeye ve Türkiye'ye barışı getirmiş olacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, Hakkarı-Van Karayolunda Hakkari’ye yaklaşık 30 kilometre mesafede terör örgütü PKK mensuplarınca yola yerleştirilen el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu şehit düşen Jandarma İstikam er Tunahan Doktur’un Kazan İlçesi’nde bulunan ailesinin Türk bayraklarıyla donatılmış Kayı mahalesindeki evine taziye ziyaretinde bulundu. Kılıçdaroğlu’na partililerin yanı sıra Kazan Kaymakamı Engin Aksakal ile Belediye Başkanı Lokman Ertürk de eşlik etti. Kılıçdaroğlu daha sonra Kazan Belediyesi tarafından kurulan taziye çadırında şehidin ruhuna okunan Kur’an-ı Kerim’i dinledi, belediye ve Emniyet Müdürlüğü'ne taziye ziyaretinden sonra Kazan Belediyesi Maviay Masası’nda görevli memurların elini sıktı, çalışmalarında başarılar diledi. Kılıçdaroğlu “Kazan’ın duruşu nedeniyle de saygılarımı ilettiğini, gösterilen tavrın çok önemli olduğunu belirtirken, şunları söyledi:

Demokrasi tarihimiz açısından çok önemli bir süreç

"Bu bize bir şeyi gösteriyor. Eğer ülke tehlikeye düşüyorsa, ülkenin geleceği konusunda endişe duyuyorsak, siyasi kimliği ne olursa olsun, yaşam tarzı ne olursa olsun insanlarımız bir araya gelebiliyorlar. Türkiye’de ilk kez bir darbe girişimine karşı bütün siyasi partiler, bütün meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ortak bir çaba, ortak bir mücadele gösterdiler ve darbeyi püskürttüler. Bu bizim demokrasi tarihimiz açısında önemli bir süreçtir, hatta çok önemli bir basamaktır. Çok önemli bir basamağı yakalamış olduk. Demokrasi bu kadar değerliyse, demokrasiyi korumak, onu güçlendirmek bizim ortak görevimizdir. Elbette farklı siyasi partiler etrafında üye olabilir, kümelenebiliriz. Ama bizim bir tane ülkemiz var, bir tane bayrağımız var. Ülkemizi, bayrağımızı seviyoruz, huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Demokrasimizi güçlendirdiğimiz takdirde, dünyanın saygın ülkelerinden bir tanesi haline geliriz. Anayasamızın vazgeçilmez maddesi az önce ifade ettiğiniz sizde, laik, sosyal, demokratik hukuk devleti diye. Bu bizim temel taşımız aslında. Bizi bir arada tutan çimento. Farklı inançlar farklı kimlikler farklı düşünceler, ama hepimiz büyük bir ulusun Türk ulusunun parçasıyız, birlikte yaşıyoruz, sorunlarımız birlikte çözeceğiz, birlikte aşacağız. Siz belediye başkanı olarak çaba harcayacaksınız, biz TBMM’de bulunun milletvekilleri olarak çaba harcayacağız, sendikalar kendi alanlarında, sivil toplum örgütleri kendi alanlarında çaba harcayacaklar. Hepimiz işin bir ucundan tutacağız, ama hepimizin derinleştirmesi, güçlendirmesi gereken bir şey var, o da demokrasi alanı. O demokrasi alanını güçlendirdiğimizde hem bölgeye, hem ülkeye barışı getirmiş olacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, şehitlerimizin annelerini, babalarını, yakınlarını, Kazan halkının demokrasi sürecinde verdiği mücadele sonucu saygıyla selamladığını da belirtti,

"Duruşunuzu takdir ediyorum"

Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise konuşmasında, “15 Temmuzdaki bu duruşunuz ve bu duruşun Yenikapı ile taçlanması biraz önce ziyaret ettiğimiz şehit ailesinin de söylediği gibi gerçekten gönüllere taht kurdu. Tüm Kazan halkı olarak samimiyetle söylüyorum, bir kardeşiniz, bir Belediye Başkanı olarak da söylüyorum. Türkiye’deki toplumsal birlik ve beraberliğin devamı noktasında bir vatandaş olarak, sizin bu konudaki duruşunuzu takdir ediyorum. İnşallah bu sürecin devam etmesi, Türkiye’deki bu sevgi sarmaşığının sevgi dilinin devam etmesini gönülden arzu ediyoruzö diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir