”Demokratik açılımdan 70 milyon istifade edecek”

TBMM Başkanvekili Pakdil, demokratik açılım çalışmalarından ülke halkının tamamının yararlanacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Nevzat Pakdil, "Bu açılımlar çerçevesinde gerekenler insanımıza yaraşır ve yakışır şekilde yapılacaktır" dedi.

Konya'ya gelen Pakdil, Özboyacı Altın A.Ş'nin Tevfikiye Caddesi'ndeki yeni mağazasının açılış törenine katıldı.

Pakdil, protokol üyeleriyle birlikte kurdeleyi keserek mağazanın açılışını yaptı.

Açılışa, AK Parti Konya il Başkanı Mustafa Çevik, AK Parti Konya milletvekilleri Hasan Angı, Ayşe Türkmenoğlu, Orhan Erdem, Harun Tüfekçi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışın ardından gazetecilerin sorusu üzerine Pakdil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla "demokratik açılım" sürecinin başladığını söyledi.

Demokratik açılımla ilgili görevlendirilmiş olan İçişleri Bakanı Atalay'ın bu konudaki temaslarını sürdürdüğünü dile getiren Pakdil, şunları kaydetti:

"Sayın Bakan, siyasi partilerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, iş çevreleriyle görüşüyor. Bu hususta fikri, düşüncesi olan bilim adamlarıyla, düşünürlerle, yazarlarla, faaliyetlerini, çalışmalarını sürdürüyor. Neticesinde de belirlenmiş programlar çerçevesinde Türkiye, 2002 yılından beri demokratik açılımlarını sürdürüyordu. Bu açılımlar çerçevesinde gerekenler, insanımıza yaraşır ve yakışır şekilde yapılacaktır. Demokratik açılım süreci içerisinde yapılan çalışmalar, Türkiye'nin üniter yapısı ve birliğine halel gelmeden, insanlarımızın diğer ülkelerde olduğu gibi elde etmiş oldukları haklar çerçevesinde yapılmış olan çalışmalardır."

Demokratik açılımla ilgili çalışmaların bir bölgeyle sınırlandırmanın yanlış olacağını dile getiren Pakdil, "Türk insanının hangi coğrafyada yaşarsa yaşasın, Türkiye'nin her tarafı bizimdir. 780 bin kilometrekaredeki insanlar için gerekli olan demokratik açılım paketleri, daha önceki hükümetler döneminde de yapıldı. 2002'den beri AK Parti hükümetleri döneminde de yapılıyor. Bu konuyu, bu işlerin, bu çalışmaların bir devamı olarak görmek gerekir" dedi.

Pakdil, son günlerde bazı gazetelerde yer alan ve terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan'a ait olduğu iddia edilen önerilerle ilgili bir soru üzerine de Hükümetin tüm çalışmalarının Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapıldığını bildirdi.

Pakdil, bu konuda İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın kimlerin muhatap alınacağıyla ilgili yapmış olduğu açıklamaların, çok net ve açık olduğunu söyledi. 

Nevzat Pakdil, başka bir soru üzerine şunları söyledi:

"Bu hususta çalışmaları hep beraber tüm insanlarımız dinliyor. Buradaki açılımı tüm insanlar farklı farklı yorumluyor. Hükümetin bu hususta ortaya koyduğu açılım, demokratik bir açılımdır. Bu açılımdan da Türkiye'de yaşayan 70 milyon insanın hepsi istifade edecektir. İnsanların kaygısı olan noktada Hükümetimiz gerekli çalışmaları valiliklerle, siyasi partilerimizle, sivil toplum kuruluşu ve sendikalarla görüşerek gerekli, ilgili yerlerin düşüncelerini alarak yapacaktır."

Açılım sürecindeki konuların ne zaman somutlaşacağıyla ilgili bir soru üzerine de Pakdil, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bu konuda çalışma yapmakla görevlendirildiğini, bu çalışmalar sonucunda gerekli açıklamaların İçişleri Bakanı Atalay tarafından yapılacağını bildirdi.