DenizBank'ı almayı henüz düşünmüyorum

Zorlu, DenizBank'ın olası satışında bankayı almayı henüz düşünmediklerini söylese de, satış beklentileriyle DenizBank hisseleri İMKB'de tavan yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Dexia'nın ana hissedarı olduğu Denizbank'ın olası satışı durumunda, bankayı satın almayı henüz düşünmediğini ve yorum yapmak için erken olduğunu söyledi. Dexia CEO'su Pierre Mariani ise Denizbank'ın satışına ilişkin, süre kısıtlaması olmadığını bildirdi.

Zorlu, CNBC-e televizyonunda yer alan açıklamasında, eski sahibi olduğu Denizbank'ı satın almayı değerlendirdiği yönündeki haberlerle ilgili olarak, "Henüz düşünmüyorum, yorum yapmak için erken" dedi.

Habertürk Gazetesi'nde bu sabah yer alan habere göre Zorlu, 2006'da Dexia'ya sattığı Denizbank'ın satışa çıkması halinde, bankayı satın almayı değerlendireceğini söyledi.

Bakacağız ve değerlendireceğiz

Söz konusu habere göre, Dexia'nın Fransa, Belçika ve Lüksemburg hükümetleri tarafından kurtarılması ve Denizbank'ın da satılacak varlıklar arasında olması durumunda ne yapacağı ile ilgili soruları yanıtlayan Zorlu, "Bankayı geri almak için herhangi bir çalışmanız oldu mu?" sorusuna, "Talip olmak için şimdiye kadar herhangi bir girişimimiz olmadı. Fiyat çalışmamız da yok. Ancak bakacağız ve değerlendireceğiz" dedi.

Dexia'nın yönetim kurulu 14 saat süren bir toplantının ardından bu sabah bankanın Belçika biriminin kamulaştırılmasına onay vererek devlet garantisi sağlarken, diğer Euro Bölgesi ülkelerini bankacılık sektörlerini destekleyici adım atmak için baskı altında bıraktı. Dexia'nın sahip olduğu Denizbank ve varlık yönetimi şirketi gibi varlıkların satılıp satılmayacağı konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Açılıştan itibaren yüksek primli seyreden Denizbank hisseleri saat 1156'da yüzde 11.67 yükselişle tavan fiyat olan 9.38 liradan işlem görüyor. Denizbank hisselerinin yüzde 0.16'sı halka açık.

Denizbank'ı satmakta aceleci davranmayacak

Dexia Üst Yöneticisi Pierre Mariani Denizbank'ın satışına ilişkin, süre kısıtlaması olmadığını söyledi. Belçika, Fransa ve Lüksemburg hükümetlerinin ortak operasyonuyla kurtarılan Dexia, Türkiye'deki iştiraki Denizbank'ı satmakta aceleci davranmayacak.

Pierre Mariani, düzenlediği basın toplantısında Denizbank'ın satışında süre kısıtlaması olmadığını söyledi.

Bankanın sermaye yetersizliğinden değil, "kısa vadeli fonlama" sorunu nedeniyle zora girdiğini belirten Mariani, bu nedenle sermaye artırımı seçeneğine gerek olmadığını kaydetti.

Mariani, Dexia'nın bölünme ve planlanan satışların ardından geriye kalacak riskli aktiflerinin "kötü banka" olarak adlandırılmayı hak etmediğini dile getirdi.

Pierre Marani, bankanın zora girmesinin ardından müşterilerinin kayda değer miktarda para çekse de bu miktarın 2008'deki kurtarma operasyonu sırasında çekilen mevduatla kıyaslanamayacağını belirtti.

Dexia'nın Lüksemburg'daki birimine Katarlı yatırımcı talip

Öte yandan Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden, Katarlı El Thani ailesinin üyelerinden oluşan bir yatırımcı grubun Dexia'nın Lüksemburg'daki birimi Banque Internationale Luxembourg'u (BIL) almaya hazır olduğunu, Lüksemburg devletinin de azınlık payı alacağını söyledi.

Frieden düzenlediği basın toplantısında, "KBC Group, KBL'yi Katarlı bir yatırımcıya sattığı bilgisini verdi. Söz konusu ailenin birimlerden birini (KBL) almış olması ve bir diğerini (BIL) de almak istemesi Lüksemburg'un finans sektörü için olumludur" dedi.

Lüksemburg'un BIL'de azınlık hissesi almak istediğini belirten Frieden, durumun ay sonuna kadar bütünüyle netlik kazanmasını beklediğini de ekledi.

Frieden, Royal Bank of Canada (RBC) ile yapılan görüşmelerle ilgili olarak da, "RBC ve Dexia arasında RBC'nin BIL'in RBC Dexia Investor Services'deki hissesini almasına ilişkin görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmelerde de çok ileri bir aşamaya gelindi" şeklinde konuştu.

RBC Dexia Yatırımcı Hizmetleri'nin geçen yılın sonu itibarıyla yönetimi altında 2.8 trilyon dolarlık müşteri varlığı bulunuyor.

DenizBank hisseleri tavan

Bu arada İMKB'de işlem gören Denizbank hisseleri, bankanın satışının gerçekleşebileceği yönündeki haberlerin ardından günlük bazda yüzde 20,48 oranında artış gösterdi.

Geçen haftayı 8,40 liradan tamamlayan Banka hisseleri, bugün açılışın ardından yüzde 11,67 oranında artışla 9,38 liraya yükselmişti. İkinci seans açılışından itibaren yukarı yönlü hareketini sürdüren Denizbank hisseleri seansın ilk 45 dakikalık bölümünde ilk seansa göre yüzde 7,89, günlük bazda ise yüzde 20,48 oranında artış göstererek 10,12 liraya çıktı.

Bu arada Deniz Yatırım Ortaklığı hisseleri de günlük yüzde 18,98 oranında artışla 1,63 liraya yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir