Deprem ve tsunaminin Türkiye'ye yararı ne olacak?

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Wall Street Journal'ın sorularını yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunaminin absorbe etmek için çaba gösterdikleri büyük kısa vadeli yatırım akışlarını azaltacağını, böylece yükselen piyasalar için beklenmeyen bir yarar sağlayabileceğini bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Wall Street Journal'ın sorularını yanıtladı. Uzun vadede Japonya'nın yeniden inşası ihtiyacının "Japon ekonomisine yeniden can vereceğine inandığını" belirten Yılmaz, riskten kaçışın düşük maliyetli yenle borçlanıp Türkiye ve diğer yükselen piyasalardaki kısa vadeli yüksek getirili varlıklara yatırım yapmak olarak bilinen Japon carry trade işlemlerini azaltma olasılığı bulunduğunu da kaydetti.

Durmuş Yılmaz, "Bu açıdan gelişmiş ekonmilerin genişlemeci politikalarından acı çeken ekonomiler rahatlayacak" dedi.

Yılmaz, bankanın istenmeyen "sıcak para" akışlarını caydırmayı hedefleyen politikasının işleyip işlemediğini değerlendirmek için ay sonunu bekleyeceğini belirtirken, WSJ, MB'nin faizde beklemede kalabileceğine, ancak banka kredilerini sıkılaştırma ihtiyacına değindi.

Merkez Bankası'nın aldığı sıcak para ve kredi büyümesine karşı önlemlerin Türkiye'nin kabaran cari işlemler açığını azaltmayı hedeflediğini belirten WSJ, açığın bu yıl GSYİH'nın yüzde 7.5'ine çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Yılmaz'ın fiyat istikrarı üzerine finansal istikrarı sağlamak için "geleneksel araçlardan yararlanarak yenilikçi politikalar" kabul ettiğini söylediğine değinen WSJ, Durmuş Yılmaz'ın "Faizlerin indirilmesi, ithalatı pahalı, ihracatı ucuz hale getirerek liranın zayıflamasına yardım etti. Kredi büyümesinin azaltılması da, ithalat çılgınlığı içindeki tüketici harcamalarını dizginlemeye, böylece cari işlemler açığının daraltılmasına yardımcı olabilir" görüşünü yansıttı.

Gazetede, "Yılmaz, 'Hükümeti para politikası duruşunun yaptıklarına son derece bağlı olduğu konusunda devamlı olarak uyardık. Bunun için eğer maliye politikası yeterli ölçüde sıkı değilse merkez bankası para politikası duruşunu değiştirir' dedi. Bu da faiz oranlarının yükselmesi ve seçimler önünde istenmeyen bir ihtimal anlamına gelir" ifadesi yer aldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir