Dershane tartışması bu çalıştaylarda çözülecek

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin, "Sayın Başbakan'ın açıkladığı takvim, bizim öngördüğümüz takvim zaten. Dolayısıyla herhangi bir gecikme söz konu değil" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dershane tartışmaları ve öğretmen atamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi sürecinde izlenecek rota ile ilgili "Arsa teşviki, kredi kolaylığı, açık liseye farklı alternatif kurumlara dönüşmeyi taahhüt etmeleri halinde, varsa vergi borçlarının yapılandırılması, ayrıca bu mekanların farklı amaçlarla MEB tarafından nasıl değerlendirilebileceğine ilişkin öneriler gibi farklı teşvik yöntemleri var.Özel okula dönüşmek isteyenlerin, özel okul kriterlerinin biraz aşağıya çekilmesi gibi teşvikler ön görüyoruz" dedi.

Avcı, bir gazetecinin, dün Başbakan Erdoğan'ın, dershaneler konusunu Haziran ayına kadar bitirecekleri şeklinde açıklama yaptığını, bu konudaki çalışmaların ne aşamada olduğu yönündeki sorusu üzerine şöyle konuştu: 

"Sayın Başbakan'ın açıkladığı takvim bizim öngördüğümüz takvim zaten. Dolayısıyla herhangi bir gecikme söz konusu değil. Şimdi önümüzdeki hafta basın duyurusunu da yaptık. Arkadaşlarımız 8 ayrı çalıştayda özellikle dershane sektöründe çalışan girişimcilerin, öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerimizin görüşlerini alacaklar. O çerçevede değerlendirmelerimizi yapacağız. Önümüzdeki hafta yapılacak Bakanlar Kurulunda da bizim yaptığımız hazırlıkların, ilgili kamuoyu ve paydaşlar tarafından nasıl değerlendirildiğine ilişkin bilgileri edinmiş olarak arz edeceğiz."  

8 çalıştay düzenlenecek, sonuç kabineye sunulacak

25-28 Kasım'da gerçekleştirilecek 8 ayrı çalıştay ile ilgili bilgi veren Avcı, çalıştaylar sonrası kabineye gündemin merkezindeki dershanelerin okula dönüştürülmesi konusunda sunum yapılacağını duyurdu.

Avcı konu ile ilgili "İlgili paydaşların nihai görüşleri de alındıktan sonra önümüzdeki Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bu ihtimallerin hepsi konuşuluyor. Farklı öneriler görüşler var. Hepsini topluyoruz. 8 çalıştayın amacı da bu. Farklı farklı değerlendirmeleri alalım, öyle sunum yapalım diyoruz. Bunu biz tam kararlaştırmış olsak, tüm alternatifleri görmeden tebliğ ediyor durumuna düşmeyiz" dedi.

"Biz iki yıldan beri en azından komisyon başkanı olarak buna şahidim, bu çalışmaları, bu istişareleri, bu danışmaları yapıyoruz. Tüm bunların sonucu olarak hazırlanan süreçle ilgili konuları da Sayın Başbakan'ın talimatı üzerine son bir defa ilgili paydaşlarla görüşme fırsatı bulduk, buluyoruz. Ondan sonra da Bakanlar Kurulu'nda tekrar konuşacağız." 

Emekli öğretmenlerin yerine 10 bin öğretmen atanacak

Bir gazetecinin "40 yaş üzerindeki öğretmenlerin hazırlanan tasarı ile birlikte alınmayacakları yönünde bir endişe var. Bu endişeler ne kadar haklı" sorusu üzerine Avcı, Başbakan Erdoğan'ın Trabzon'da yaptığı açıklamayla endişeleri giderdiğini söyledi. 

Bütçe görüşmelerinde 127 bin öğretmen açığıyla ilgi sözleri hatırlatılan Avcı, şöyle konuştu:  

"Ağustos dışında benim söylediğim, o emekli olan öğretmenlerimizin yerine öğretmen almamız gerekiyor oralarda boşluklar oluşmaması için. Sayın Başbakan'ın geçen hafta, hafta içinde bir televizyon kanalında yaptığı açıklama Şubat ayında alacağımız 10 bin öğretmen adayı, emekli olanların yerine.  Bizim diğer büyük öğretmen alımımız daha önce planlandığı şekilde yapılacak." 

Dün Ankara'da öğretmenlerle polisin karşı karşıya kaldığı hatırlatılan Avcı, yaşanan olayı şöyle değerlendirdi:

"Tabi ki üzüldük öğretmenlerimizin eğitim sendikasının böyle bir olayın içinde yer almış olmasına. Önümüzdeki yıldan itibaren biz 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamalarını bu tür olaylara da yol açmayacak şekilde genişletmeyi, bütün öğretmenlerimizin seslerini en güzel biçimde duyurabilecekleri bir gün olarak kutlanmasını diliyoruz.
Öğretmenler Günü’nü kutlamak için eylem yapmaya, polisle karşı karşıya gelmeye gerek yok. Biz kutlanması için bütün öğretmenlerimizin katılabileceği etkinlikleri geniş tutmaya çalışıyoruz.İlgili sendika yöneticisi arkadaşlarımız da bu etkinliklerde yer alabilirler, almalıdırlar"

Bu konularda ilginizi çekebilir