Dershaneler 2 yıl daha açık kalacak

Bülent Arınç, dershane tasarısının önümüzdeki Ocak ayında meclise geleceğini belirterek,“Bu dönüşümün sağlıklı olması için iki yıllık bir süre öngörüyoruz. Eylül 2015 tarihine kadar dershanelerin okullaşma sürecinde son noktaya gelmesini öngörüyoruz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün 7,5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada dershanelerin dönüşüm sürecenin iki yıl olacağını söyledi. Arınç, dershanelerle ilgili yeni yılın ilk ayında Meclis'te çalışma yapılacağını ve iki yıllık bir süre içerisinde dershanelerin özel okullara dönüştürüleceğini ifade etti.

Dershaneler, kapatılma kararına karşı mahkeme, anayasa mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)'ne gitmeye hazırlanıyordu. Arınç'ın yaptığı açıklama bu davaların açılmasını da erteletecek gibi gözüküyor. Öte yandan Bülent Arınç, iktidar- cemaat tartışmaları ile ilgili olarak , Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın çeşitli kesimlerle görüştüğünü ve bir taslak hazırlandığını belirterek, "Bugün bazı basın organları, yoğun bir şekilde dershaneler üzerine yayın yapıyorlar. Dershaneler hür teşebbüsün unsurlarıdır. İnsanlar ticari amaçlarla öğrencilerin üniversite ya da liselere hazırlanırken test çözme tekniklerini artırmak için kurulmuş takviye kurumlardır" dedi.

"Dönüşüm sürecinde teşvikler öngörülüyor"

Arınç, dönüşümü özendirmek amacıyla çeşitli teşviklerde bulunacaklarını ifade ederek, "Dershaneler, 'ben özel okula dönüşmek istiyorum' dedikleri takdirde özel okul olarak hizmetlerine devam edeceklerdir. Sayın başbakanımızın daha önce ifade ettiği gibi burada çalışan öğretmen ve personellerin hakkı korunacaktır" açıklamasını yaptı.

"Taslak son şeklini aldıktan sonra Ocak ayında TBMM'ye gelecek"

Arınç, dershane tartışması ile ilgili çeşitli yorumların tehdit noktasına vardığını belirtti. Hükümetin hedef noktasına konulduğunu söyleyen Arınç , "Güç gösterisi haline gelen davranışları yadırgadığımızı söylemeliyim. Taslak son şeklini alacak ve ocak ayında bunu meclis gündemi mümkün ise yasalaşması için meclise göndereceğiz. Ocak ayı içerisinde TBMM gündemine gelecek olan taslağına arkasında duracağız. Bu sürecin sağlıklı olabilmesi için, 2 yıllık süre öngörüyoruz Eylül 2015'ten sonra yeni eğitim dönemi tarihinde dershanelerin okullaşma sürecinde son noktaya gelmesini tahmin ediyoruz" dedi.

"Cemaatin dershanelerdeki payı yüzde 22'dir"

Dershanelerin bugüne dek çok faydalı işlere imza attığını söyleyen Arınç, "Bu proje dershanelere karşı bir husumet olarak kimse algılamasın. Bu konu hizmet hareketi olarak bildiğimiz sizin cemaat dediğiniz olguyla, iktidar arasında bir kavga var denilerek yansıtılamaz. Farklı siyasi düşünceler, inanç gruplarına sahip insanların sahiplik yaptığı dershane kuruluşları var. Cemaatin dershanelerdeki payı %22'dir" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir