Dershanelerden ilanlı tepki

Dershane sahipleri ve birlikler, dershanelerin kapatılmak istenmesini ortak bir ilanla eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ÖZ-DE-BİR (Özel Dershaneler Birliği Derneği), töder (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği), GÜVEN-DER (Güven Dershane Sahipleri Derneği), ÖZDER (Özel Öğretim Derneği) ile pek çok kurum, dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesine ilanla tepki gösterdi.

Bugün birçok ulusal gazetede yer alan ilanda, dershanlerin gerekliliğinin eğitim sisteminin yetersizliğinden doğduğuna vurgu yapıldı. Ortak ilanda, hükümetin eğitim sisteminin yetersizliğini düzeltmek yerine, eğitim sistemine yardımcı olan ve fırsat eşitliğini sağlayan dershanelerin kapatılmasının anlaşılamadığı ileri sürüldü.

'Hukuksuz' vurgusu

İlanda ayrıca hala kadro bekleyen 150-200 bin öğretmenin bulunduğuna vurgu yapılarak, bu rakamın üzerine bir de dershanelerde çalışan 100 bin kişilik istihdamın da ekleneceği kaydedildi. Uygulamanın hukuksuz olduğu belirtilen ilanda, Milli Eğitim Bakanı, özel dershane ve sektör temsilcileri ile soruna çözüm bulmaya davet edildi.

İlanda, "Bu olası hukuksuzluğa karşı haklarımızı korumak zorunda kalmadan sayın Başbakanımızın gerekeni yapacağına olan inancımızı korumak istiyoruz" denildi.

Sınav varsa, sınava hazırlık da olacak

Buarada dershanelerin kapatılması tartışmalarıyla ilgili olarak Bakırköy’de şubesi bulunan dershaneler başta olmak üzere birçok dershaneden yönetici, öğretmen ve öğrencinin katılımıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.  Grup adına konuşan Bakırköy Final Dergisi Dershanesi Kurucusu ve Yöneticisi Zeki Çobanoğlu, bugün 2 milyon 107 bin öğrencinin dershaneye, 720 bin öğrencinin de etüt merkezi ve okuma salonlarına devam ettiğini aktararak, “2013 ÖSYS’de 10 binden fazla öğrenci İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumak istedi. Ama bu fakültenin kontenjanı bin 300 olduğundan hedefi bu okul olan öğrencilerin onda dokuzu bu üniversiteye giremedi. Tercih edilen okulların kontenjanı, onları tercih eden öğrenci sayısından az olduğu sürece sınavlar kaçınılmazdır. Sınav varsa, sınava hazırlık da olacaktır. Dünyada sınavın olduğu her yerde, buna Avrupa ülkeleri ve ABD de dahil, sınava hazırlık kursları vardır. Dershaneleri ve etüt merkezlerini kapatmak kararı ile hem üniversitede hem de iyi bir lisede okuma isteğiyle takviye ders alma ihtiyacı bulunan milyonlarca öğrenci ve veliler birinci derecede mağdur edilecektir” dedi.

"Hakkımızı Anayasa Mahkemesi, AİHM nezdinde arayacağımızı bildiririz”

Dershanelerin kapatılması kararının, anayasaya, hukuka, ticari kanunlara, teşebbüs hürriyetine, fikir özgürlüğüne, serbest girişimcilik ve karma ekonomi gibi değerlere karşı işlenebilecek en büyük hukuksuzluk olduğunu iddia eden Çobanoğlu, “Bu kapsamda yapılan yanlışlığı tüm dünyaya duyurma, anayasal, yasal haklarımız başta olmak üzere her türlü hukuki mücadele hakkımızı, mahkemeler, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde arayacağımızı bildiririz” diye konuştu.