Dershanelerin envanterleri çıkarılacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin dönüşümü için bu ay içinde bütün dershanelerin bir envanterinin çıkarılacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin dönüşümü için bu ay içinde bütün dershanelerin bir envanterinin çıkarılacağını belirterek, "Tek tek dershanelerimizin fiziki altyapıları nedir, beşeri altyapıları nedir, öğretmen ve diğer çalışanların niteliği nedir? İnceden inceye bütün dershanelerimizin bir anlamda röntgenini çıkartacağız ki bu dönüşüm sürecinde herkes kendi altyapısına uygun kurumsallaşmayı kolaylıkla gerçekleştirebilsin" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Antalya'daki Topkapı Palace Otel'de düzenlenen "Milli Eğitim Müdürleri Değerlendirme Toplantısı"na katılan Bakan Avcı, basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 28 ve 29 Kasım'da ortaöğretime geçiş ortak sınavları kapsamında Türkiye genelinde denetimli yazılıların yapıldığını hatırlatan Avcı, bugün yapılan toplantıda da bu sınavların değerlendirileceğini söyledi.

Yazılı uygulamalardan sonra il müdürlerinin uygulamada gördükleri hususları tek tek elden geçirmek istediklerini belirten Avcı, "Nisanda yapacağımız yazılı uygulamalarda daha da gelişmiş ne tür yöntemler uygulayabiliriz, bunları konuşmak üzere il müdürlerimizle burada iki günlük bir çalışma toplantısı düzenledik" diye konuştu.

Ortaöğretime geçiş ortak sınavlarının başarılı geçtiğini, kendilerine ulaşan ilk bilgilere göre öğrencilerin, öğretmenlerin ve velililerin çok mutlu olduklarını ifade eden Avcı, çocukların kendi sınıflarında sınava girdiğini, öğretmenlerin de kendi okullarında görev yaptıklarını, bunun da öğrenci ve velilerin psikolojilerini olumlu etkilediğini kaydetti.

Bakan Avcı, söz konusu organizasyonun başarılı olmasında emeği geçen, öğretmenler, milli eğitim müdürleri ile güvenliği sağlayan polis ve jandarma  ekiplerine teşekkür etti.

Dershanelerin dönüşümü

Dershanelerin dönüşümüyle ilgili çalışmaların sorulması üzerine Bakan Nabi Avcı, daha önce açıkladıkları program çerçevesinde 2014 yılı Ocak ayında konuyla ilgili tasarıyı Meclis'e sevk etmiş olacaklarını bildirdi.

Dönüşüm için bu ay içinde bütün dershanelerin envanterini çıkartacaklarını kaydeden Avcı, şunları söyledi:

"Tek tek dershanelerimizin fiziki alt yapıları nedir, beşeri altyapıları nedir, orada görev yapan öğretmenlerin ve diğer çalışanların sayısı, niteliği nedir inceden inceye bütün dershanelerimizin röntgenini bir anlamda çıkartacağız ki bu dönüşüm sürecinde herkes kendi altyapısına en uygun kurumsallaşmayı kolaylıkla gerçekleştirebilsin. Şimdi biz öncelikle inceleyelim, tek tek herkesin durumunu bir görelim. Nasıl bir binada çalışıyorsunuz, kirada mısınız, kendi mülkünüzde misiniz? Kaç dersliğiniz var? Kaloriferli mi, sobalı mı?.. Bunlara varıncaya kadar bunların röntgenini bir çıkarmak istiyoruz. Sonra çalışanların durumları… Formasyonu olan öğreticileriniz var mı, formasyonu olmayan öğreticileriniz kaç kişi, bunların branşları nedir, kaç yıldan beri sigortalı çalışıyorlar gibi daha sonra yapılacak düzenlemelerde bizim işimize yarayacak yoğun bir envanter çalışması yapacağız. İnşallah bu envanter çalışmasıyla biz kurumlarımıza hangi tip kuruma dönüşmelerinin kendileri açısından, öğrenciler açısından ve içinde bulundukları ortam, şehir açısından en uygun olacağını önerebiliriz."

Özel okula dönüşmek için şu anda bir başvuru olmadığını belirten Avcı, fakat dershane sektörünün temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde bu konuda ciddi bir istek olduğunu gördüklerini söyledi.

Dershaneler konusunda 2012 yılında yapılmış araştırmalar olduğunu da ifade eden Avcı, fakat o günden bugüne ne tür değişikliklerin olduğunu görmek açısından yeni bir çalışma yapmak istediklerini vurguladı. Avcı, "Sağlıklı kararlar verebilelim diye bu çalışmayı güncellemek istiyoruz. Yani bu bir güncelleme çalışması, daha ayrıntılı bir güncelleme çalışması" diye konuştu.

Üniversite sınav sisteminde değişiklik

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda iki sene kadar önce alınan karar çerçevesinde, üniversiteye girişin tek bir sınava endeksli olmaktan çıkartılması için bir çalışma içinde bulunduklarını bildiren Bakan Avcı, "Çocuklarımızın özellikle lisedeki başarılarının değerlendirilmesine dayalı bir yerleştirilmenin yapılması için bir Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kararı vardı. O karar gereğince zaten gerek YÖK, gerek ÖSYM, gerek TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak uyumlu bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah 2015'i hedefleyerek yapıyoruz bu çalışmalarımızı" dedi.

2015 yılından itibaren ortaöğretime geçişte olduğu gibi üniversite sınavlarının da tek sınava endeksli olmaktan çıkartılacağını vurgulayan Avcı, öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra orta ve uzun vadede diğer sosyal etkinliklerdeki başarılarını da üniversiteye yerleştirmede esas alacak bir çalışma yaptıklarını kaydetti.

Müfredat sadeleştirmesi

Okullardaki ders müfredatlarını sadeleştirme yönündeki çalışmaların sürdüğünü de belirten Milli Eğitim Bakanı Avcı, müfredata çok şey konulduğunu, fakat bunların pek azının öğretilebildiğini söyledi. Avcı, müfredatın daha gerçekçi bir yaklaşımla oluşturulacağını ve bir ders yılında öğretilebileceği kadarının hedefleneceğini bildirdi.

Müfredatın tek sınava endeksli olmaktan çıkartılması gerektiğini kaydeden Avcı, çocukların daha analitik düşünme, düşündüklerini ifade etme kabiliyetlerini geliştirebilecek bir uygulamayı hayata geçirmek istediklerini dile getirdi.

2006 yılından bu yana matematik ve fen bilgisinde iyileşme hızının arttığını ifade eden Avcı, fakat henüz istedikleri yerde olmadıklarını vurguladı.

"Bugün çocuklarınızı bir kitapçıya götürün"

7 Aralık gününün tüm dünyada "Bugün Çocuklarınızı Bir Kitapçıya Götürün Günü" olarak kutlandığını anlatan Avcı, "Ben de böyle bir günün olduğunu yeni öğrendim. Buradan bütün velilerimize, öğretmenlerimize ve çocuklarımıza duyuralım istiyorum. Bugün çocuklarını alsınlar uygun yerde olanlar çocuklarını kitapçıya götürsünler ve bir kitap alsınlar" dedi.