Dev havalimanının personeli THK'dan çıkacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanında ihtiyaç duyulacak pilot, teknisyen ve kabin memurlarının Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nden mezun olacak öğrencilerden oluşacağını bildirdi.
 
Ban, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının tam kapasiteyle hizmete girmesiyle toplam 120 bin kişiye istihdam sağlanacağını açıkladığını hatırlatarak, THK Üniversitesi'nin havacılık ve uzayla ilgili uzman personel yetiştirdiğini söyledi.
 
Ban, 3. havalimanında ihtiyaç duyulacak pilot, teknisyen ve kabin memurlarının Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nden mezun olacak öğrencilerden oluşacağını dile getirdi.
 
Türkiye'de havacılık sektöründe son 10 yılda 5 kat büyüme sağladığına dikkati çeken Ban, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının önemli bir boşluğu dolduracağını ifade etti.
 
Sabiha Gökçen ve Atatürk havalimanlarının artık ihtiyaca cevap vermediğine işaret eden Ban, "Ancak biraz geleceğe bakmak lazım. Dünya ve Türkiye'de havacılık yüzde 7 büyüme kaydetti. Havacılık sektöründe böyle bir gelişmeye ihtiyaç vardı. Havayolu şirketlerinin en büyük korkuları rötardır. Havayolu trafiğinin getirdiği birçok risk var. Uluslararası ilişkilerde karşılık önemlidir" diye konuştu.
 
3. havalimanı yeriyle ilgili yorum yapmasının doğru olmayacağını, ancak ciddi bir yapılanma ve göç olacağını anlatan Ban, Türkiye'nin ulaşımla ilgili birçok sorunu çözdüğünü söyledi. Yeni yapılacak havalimanının eskileri kadar şehir merkezine yakın olmayacağını kaydeden Ban, ancak dünyada da bu şekilde bir yapılanmanın olduğunu ifade etti.
 
"Türk milleti uçmayı seviyor"
 
Yeni havalimanının "istihdam" anlamına geldiğinin altını çizen Ban, havacılık sektörünün dünyada çok hızlı büyüdüğünü bildirdi. 15 yıl önce Türkiye'de sadece 30-35 uçak varken, bugün sadece Türk Hava Yolları'na (THY) ait 200'ün üzerinde uçak bulunduğunu dile getiren Ban, "Türk milleti olarak uçmayı seviyoruz. 1925 yılından beri, hatta daha da öncesine dayanan Türk milletinin içinde uçma şevki hep vardı" dedi.
 
Havayolunun gelişmesine bağlı olarak havayolu şirketlerinin istihdam açığının her geçen gün arttığına dikkati çeken Ban, şöyle konuştu:
 
"Kaliteli, konusunda uzman, eğitimli, kalifiye elemanı bulmak giderek zorlaşıyor. Biz üniversite olarak ilk mezunlarımıza iş garantisi verdik. Çünkü biz, devamlılığı olan ve uluslararası eğitim veren bir üniversiteyiz. 3. havalimanı demek büyük bir istihdam demek. Mezunlarımızın alanında uzman, dünya üniversiteleriyle kıyaslanacak ölçüde eğitim alarak üniversite diplomalarını alacaklar. Türkiye'nin havacılık ve uzay üniversitesi olarak bizim için burada en önemli etken istihdam olacak."
 
"Havacılıktaki eleman ihtiyacını biz karşılayacağız"
 
Boeing firmasının yaptırdığı bir araştırmaya göre, dünyada yaklaşık 5 bin kabin memuru açığının bulunduğunu ifade eden Ban, "Araştırmaya göre, 2030 yılına kadar dünyada, 600 bin kabin memuru, 600 bin uçak bakım onarım teknisyeni ve 400 bine yakın da pilota ihtiyaç duyulacak. Bu açığı da bizim üniversitemizin mezunları kapatacak. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Havacılık ve uzayla ilgili personel yetiştirmeye çalışıyoruz. Birkaç yıl sonra doktor pilotları havada görmeye başlayacaksınız." diye konuştu.
 
 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir