Dev zümrüt fuara sığmadı

İstanbul Jewellery Show'da 400 kişinin koruduğu dev zümrüt fuar alanına alınamadı. Yoğunluk nedeniyle sabah sergi alanına getirelemeyen dünyanın en büyük zümrüt taşı akşam saatlerinde sergilanmaye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Saf zümrüt kayası olarak dünyanın en büyük taşı olarak kabul edilen Daga zümrütü İstanbul Mücevher Fuarı'nda sergilenmeye başlandı. UBM Rotaforte tarafından düzenlenen ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) sponsorluğunda gerçekleştirilen fuarda, yoğunluk nedeniyle sabah saatlerinde alana sokulamayan 12 bin 360 karat ve 2,5 kilo ağırlığındaki zümrüt taşı, yoğun güvenlik önlemleri altında Valentine Diamond firmasının standına yerleştirildi. Ziyaretçiler zümrüt taşını, güvenlik elemanlarının oluşturduğu güvenlik koridorunun ardından görebiliyor.

İstanbul Jewellery Show'dan kareler

Firma sahibi Hüseyin Tangülü, yaptığı açıklamada, zümrütün Hindistan'da Daga ailesinin şahsi serveti olduğunu ve kendilerinin ricası üzerine İstanbul Mücevher Fuarı'nda Türk ve dünya mücevherseverlerin görüşüne çıkarıldığını söyledi. Fuar sonrası taşın tekrar geri gönderileceğini belirten Tangülü, taşın sabah yerine konulamamasıyla ilgili olarak şunları kaydetti: ''Zümrütü 400 güvenlik elemanı koruyor. Bunlar kendi güvenliğimiz değil. Emniyet mensupları, fuar güvenliği, özel sigorta güvenliği, taşıyıcı firma ve bizim güvenliğimizden oluşuyor. Güvenliğini çok hassas ele alıyorlar. Onların senkronizasyonu uzun sürdü. En ufak riske onay vermediler. En sonunda çok şükür yerine koyduk.''

Tangülü, zümrüte paha biçilemediğini, bu tarz bir parçanın borsa değeri, terazi değeri olamayacağını ifade ederek, ''Bizim Kaşıkçı Elması gibi. Her zaman satışı da söz konusu olmaz. Biz sadece bunu buraya sergilemek için getirdik. Burada bulunduğu süre içinde nasıl koruduklarını, nerede koruduklarını da bilmiyorum. Akşam özel bir kasada saklanacak. İsminin açıklanmasını istemeyen ve sadece bu işleri yapan uluslararası bir nakliye firması getirdi'' dedi.

Gören herkesin çok şaşırdığını, Sultanahmet Meydanı'nda sergilense herkesin tarihi bir eser gibi göreceğini, ancak burada herkes mücevherci olduğu için 50 metre öteden görüp anladıklarını anlatan Tangülü, ''Bu bir efsane. Bu işle çok uğraşan insanın da bunu hayatı boyunca görme şansı yok. Bu şansı burada yakaladılar'' dedi. Zümrütün sergilendiği stantta basın mensupları, güvenlik elemanları ve ziyaretçiler nedeniyle yoğunluk oluştu.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir