Deva Holding, 60 milyon dolarlık yatırım yapacak

Şirket, 3 yıl içinde yeni bir onkoloji ilaç üretim tesisi kurmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Philipp Haas, gelecek 3 yıl içinde Türkiye'de yeni bir onkoloji ilaç üretim tesisi kurmayı ve bu projeye 60 milyon liralık yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Haas, Deva Holding'in 2009 yılı değerlendirme ve 2010 yılı hedeflerini paylaşmak üzere düzenledikleri toplantıda yaptığı konuşmada, 2009 yılında net satışlarını yüzde 53 oranında artırarak 333 milyon liraya ulaştırdıklarını ve rekabet ettikleri alanlarda ilaç markaları yaratarak ilk tercih olmayı hedeflediklerini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın, ilaç giderlerinin azaltılması amacıyla, beşeri ilaçların fiyatlandırılmasına dair kararda 4 Aralık 2009 tarihinde geçerli olmak üzere yeni bir düzenleme yaptığını hatırlatan Haas, bu düzenlemeye göre pazarda daralmanın beklendiğine dikkati çekti.

Haas, 2009 yılında son çeyreğe kadar çok iyi sonuçlar aldıklarını ancak dördüncü çeyrekte ilaçlarla ilgili çıkarılan kararnameden sektörün çok etkilendiğini belirterek, "İlaç sektöründe devletin bir tane daha fiyat kararnamesine imza atmaması gerekir" dedi.

Deva Holding olarak, beşeri ilaçların fiyatlanmasında yeni uygulama ile satışlarda yaşanan değersel daralmayı, tamamlamış oldukları yeni fabrika yatırımları sonucunda artan kapasitesiyle, kutu bazında satışlarındaki büyüme ile dengelemeyi hedeflediklerinin altını çizen Haas, şunları kaydetti:

"DEVA Holding, 2009 yılında 13 milyon lira operasyonel kar elde ederek, hedeflediği verimliliğe ulaşmak adına kararlılığını göstermiştir. 2009'un sonunda 8,1 milyon lira zarar açıklanmıştı. 2010'da artı bir rakamla seneyi kapatabileceğimize dair çok ümitliyim. Ayrıca, holdingin 2009 yılında finansal giderlerinde de yüzde 35 oranında maliyet daralması gerçekleşmiştir.

Holding'in 500 milyon lira olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, çıkarılmış sermayesinin 36 milyon lira (yüzde 25) bedelli artırılarak 144 milyon liradan 180 milyon liraya yükseltilmesi başarı ile tamamlanmıştır. Güçlenen sermaye yapımız ile holding olarak, yeni makine yatırımları ile üretim kabiliyetimizi yükseltirken, yeni ürün geliştirilmesi konularına odaklanma hedefindeyiz."

Haas, Türk ilaç sektöründe 2009 yılında, IMS Healthcare verilerine göre kutu bazında beşinci firma olarak yüzde 4,3 pazar payına sahip olduklarını ifade ederek, kutu bazında pazar payı azalması olduğunu bildirdi.

Şu anda daha fazla değer kazanan ürünlere odaklandıklarını dile getiren Haas, bu odaklanma stratejisindeki değişiklik çerçevesinde 2010 itibariyle kutu bazındaki pazar payı yerine Türk lirası bazındaki pazar paylarını artırmak istediklerini kaydetti.

Haas, şu anda Türk Lirası bazındaki pazar paylarının yaklaşık yüzde 4 oranında olduğuna dikkati çekerek, pazar paylarında bekledikleri artışı yeni ürünlerin piyasaya sürülmesiyle sağlayacaklarını bildirdi.

2010'un ilk çeyreğinde kutu hacminde bir artış yaşandığını ifade eden Haas, 2009'un son çeyreğinde ilaç fiyatlarının değişmesinden dolayı yapılamayan satışların 2010'un ilk çeyreğine yansıdığını, bu yüksek artışın ikinci çeyrekten itibaren biraz yavaşlayacağını öngördüklerini kaydetti.

Türk ilaç sektörünün büyüyeceğini dile getiren Haas, Türkiye'de kişi başı ilaç tüketiminin 125 dolar, Avrupa ülkelerinin kişi başı ilaç tüketiminin ise 500-700 dolar olduğunu ve bu bağlamda Türkiye'de ilaç sektöründe doğal bir artış sağlanacağını söyledi.

"Yeni bir onkoloji ilaç üretim tesisi kurmayı hedefliyoruz"

Önümüzdeki 3 yıl içerisinde Türkiye'de yeni bir onkoloji ilaç üretim tesisi kurma projelerinin olduğunu belirten Haas, Çerkezköy'de planlanan bu projeye 60 milyon liralık bir yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Haas, Sağlık Bakanlığı'nın, Türk ilaç üreticileri ile yurt dışındaki ilaç üreticilerini aynı düzeyde konumlandırmak için büyük çaba harcadığını belirterek, Türk üreticilerinin Sağlık Bakanlığı'ndan aldıkları izinlerin bazı ülkelerde geçerle olmadığını, ihracatın ve sektörün gelişmesi açısından Türkiye'nin karşılıklı tanınırlık anlaşmalarına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Sadece gelişmekte olan pazarlara değil gelişmiş pazarlara da ilaç satma hedeflerinin olduğunu dile getiren Haas, 2010 yılı sonunda bir kaç yabancı ülkenin denetçilerine tesislerinde denetim yaptırmayı düşündüklerini söyledi.

Hedeflerinin alternatifi olmayan alanlarda geliştirecekleri ürünleri yüzde 50 düşük fiyatlarla sunmak olduğunu belirten Haas, "Bazı ürünler var ki kutusu 5 bin lira civarında... Bu alanlarda ilaç sektöründe fiyatların düşmesine hala ihtiyaç vardır. Bu sebeple bu alanlara yöneliyoruz" diye konuştu.

Haas, DEVA Holding'in, ulaşılabilir fiyatlarla sunulan yeni ürünleri geliştirerek, 'lider' Türk Jenerik İlaç üreticisi olma hedefini koruduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu hedef doğrultusunda, 80 yeni istihdam yaratılmasını sağlayan yeni AR-GE merkezi 'DevArge' kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. Toplam 200 kişilik bilim adamlarından oluşan araştırma ve geliştirme ekibine ulaşmayı hedeflenen AR-GE merkezi ile DEVA Holding, yeni teknolojileri kullanarak ürün geliştirmede yeni atılımlar hedeflemektedir. Üretim tesislerinde 168 kişilik ek istihdam sağlayan Holding, yeni tesislerinde genişletilmiş kapasite hacmi ile kutu bazında satışlarını artırmaktadır.

Finansal yapımızdaki olumlu gelişmelerde de kendini gösteren başarıların gururuyla, önümüzdeki senelerin Deva Holding'in sadece Türkiye'de değil, içinde bulunduğu bölgede de güçlü bir şekilde kendini ortaya koyacağını birlikte göreceğimize gönülden inanıyorum. Başarılı ve motivasyonu yüksek ekibimiz sayesinde, önümüzdeki tüm zorluklar bizim için günlük yaşamın adımlarından ibaret olacaktır. Deva Holding olarak, 21. Yüzyılın ikinci on yılına girerken, 'şimdi büyüme zamanı' geldi diyoruz."

"Egzama türü bir hastalık için doğal ilaç geliştiriyoruz"

Haas, sadece onkolojiye odaklanan bir firma olmayacaklarının da altını çizerek, antibiyotik alanında da kardiyovasküler alanlarda da geliştirmekte oldukları ürünler bulunduğunu dile getirdi.

Geçen sene sattıkları kardiyovasküler ürünlerin cirosunun 55 milyon liraya ulaştığını bildiren Haas, solunum, antienflamatuar ve dermatoloji alanında da yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını, özellikle 3-4 ay içerisinde piyasaya sürecekleri "Egzama" türü bir hastalık için geliştirdikleri doğal ve yan etkisi bulunmayan bir ilacın kendilerini çok heyecanlandırdığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir