”Devlet adamlarının iyi ilişkileri işadamlarına cesaret verir”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki siyasi ilişkilerin sağlam olması halinde ekonomik ilişkilerin de sağlam olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki siyasi ilişkilerin sağlam olması halinde ekonomik ilişkilerin de sağlam olacağını belirterek, "Devlet adamları arasında iyi ilişkiler, karşılıklı güven, gelecekle ilgili kararlılık varsa iş adamları da bunları cesaretle alır" dedi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile Rixos Otel'de düzenlenen Türkiye-Rusya İş Forumu toplantısına katılan Gül, burada iş adamlarına hitap etti.

İş forumunun ve foruma Medvedev ile katılmalarının iş adamlarını ne kadar teşvik ettiklerinin göstergesi olduğunu dile getiren Gül, iş adamlarına, "Onun için çok umutlu olmanız lazım, onun için çok daha fazla çalışmanız lazım" dedi.

Gül, geçen yıl Rusya ziyaretinde, iki ülke arasındaki çok boyutlu ilişkileri derinleştirme ve geliştirme deklarasyonu imzaladıklarını anımsatarak, bugün de Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi kurulması kararı alındığını söyledi. Gül, bu belgeler ve karşılıklı ziyaretlerle iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin Avrasya'da ve dünyada çok önemli olduğunun altını çizen Gül, "Siyasi, ekonomik ve ticari konularda iki ülkenin güçlü iş birliğinin çok büyük neticeleri doğacaktır ve bu neticeler de doğmaktadır. Önce bölgemizdeki istikrara katkı açısından, sonra dünyanın önemli olaylarındaki istişarelerimiz açısından bunları çok mühim görüyorum" diye konuştu.

"Geleceğe güvenle bakabilirsiniz"

Görüşmelerde iki ülkenin de birçok konuda aynı görüşte olduğunu teyit etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, "Siyasi ilişkiler çok sağlam olursa ekonomik ilişkiler de sağlam olur. Devlet adamları arasında iyi ilişkiler, karşılıklı güven, gelecekle ilgili kararlılık varsa iş adamları da bunları cesaretle alır" dedi.

Gül, Türkiye ve Rusya'nın farklı bir iş birliği, dayanışma ve çalışma ortamı içinde olduğunu belirterek, Türk ve Rus iş adamlarına, "Sizler geleceğe güvenle bakabilirsiniz" diye seslendi.

Rusya'nın dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu, Türkiye'nin de tarihi ve siyasi nüfuzuyla bölgesinde önemli bir ülke olduğuna dikkati çeken Gül, bu nedenle iki ülke ilişkilerinin olağanüstü değer kazandığını kaydetti.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmaların iş adamlarının önünü açtığını ifade eden Gül, vize anlaşmasının başlı başına önem taşıdığını söyledi.

Gül, "Burada doğrusu bir tezat da var. Türkiye, AB'ye tam üyelik müzakereleri yürütüyor. Gümrük Birliği içindeyiz. Ama siz iş adamları malınızı satmak için, oradaki fuarlarda mallarınızı tanıtmak için bazen çok büyük engellerle karşılaşıyorsunuz. Vize almak zorundasınız. Rusya ile bu vizeleri kaldırdık. Bunun ne kadar önemli olduğunun eminim ki farkındasınız. Bundan dolayı her iki ülke yöneticilerini takdir etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

İlişkilerde ticaretin yanı sıra yatırımların da önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Gül, bazılarına hayal olarak gözüken 5 yıl içinde 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

Enerjide olağanüstü iş birliği

İki ülke arasında enerji alanındaki iş birliğini "olağanüstü" diye niteleyen Gül, "Büyük projeleri gerçekleştirdik. Vaktiyle bazılarının 'olmaz' dediği projeler, denizin 2 bin metre altından geçen boru hatları... Bütün bunlar gerçekleşti. Bunlara yeni ilavelerin yapılmasını konuşuyoruz" dedi.

Gül, Türk iş adamlarının da Rusya'da önemli yatırımları bulunduğunu, yatırım miktarının 7 milyar doları bulduğunu belirtti.

Müteahhitlere olan güvene teşekkür

Türk müteahhitlerinin de Rusya'da önemli projelere imza attığını dile getiren Gül, Medvedev'e, Türk müteahhitlere fırsat vermesi ve güvenmesinden dolayı teşekkür etti. Gül, Türk müteahhitlik sektörünün dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğuna dikkati çekerek, Medvedev'e, "Sizin Türk firmalarına gösterdiğiniz güveni boşa çıkarmayacağız ve sizi mahcup etmeyeceğiz" dedi.

Turizm ve ulaştırma alanlarında iş birliğine de önem verdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı, yılda 3 milyon Rus turistin Türkiye'yi ziyaret etmesinden gurur duyduklarını söyledi.

Gül, ulaştırma alanında imzalanan anlaşmalarla taşıma ve ulaştırma yollarının çeşitleneceğini ve bunun ekonomik ilişkilere olumlu yansıyacağını kaydetti.

Yakın tarihteki ilişkiler

Rusya'nın 1930'lu yıllarda Türk sanayisine çok büyük katkısının olduğunu anlatan Gül, "1960'lı yıllarda da yine, hatta bazı müttefiklerimiz bazı teknolojileri bizden kıskanırken, o zaman mesela cam teknolojisini siz (Rusya) bize verdiniz. Demir-çelik konusunda yine Türkiye'ye önemli teknolojileri verdiniz" dedi.

Türkiye'nin o teknolojiyi bugün geliştirdiğini, Avrupa ve yurt dışında büyük tesisler açıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı, bu örneklerin ilişkilerin sağlamlığını gösterdiğini belirtti.

Kültürel alandaki ilişkilere de önem verdiğini, Türkiye'de Rus Kültür Merkezi, Rusya'da Türk Kültür Merkezi açılabileceğini anlatan Gül, bu alandaki yakın ilişkilerin ekonomiyi ve diğer alanları etkileyeceğine inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve iş adamlarının ortaklıklar kurmasını, karşılıklı yatırımlar yapmasını ve üçüncü ülkelerde de ortak projeler geliştirmelerini istedi.