Devlet olarak kibrit, pil üretecek dönemleri geride bıraktık

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile AB Bakanı Egemen Bağış'ın katılımıyla gerçekleştirilen "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi"nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, özel sektöre hareket kabiliyeti alanını verecek her türlü imkanın sağlanmasının AKP hükümetlerinin temel felsefesi olduğunu belirterek, "Bu saatten sonra kalkıp artık devlet, hükümet olarak kibrit üretecek, pil üretecek dönemleri geride bıraktığımız çok net ortaya çıkmıştır” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile AB Bakanı Egemen Bağış'ın katılımıyla gerçekleştirilen "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi"nin açılışı, Hilton Otel'de düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan burada yaptığı konuşmada, firmaların uluslararası rekabet güçlerinin artırılmasını hedefleyen "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi"nin sürdürülebilir ihracat trendinin devam etmesi için atılan adımlardan bir tanesi olduğunu belirterek, Cumhuriyet'in 100. yılında, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmayı ve ihracat odaklı üretim yapısı ile yıllık ihracatı 500 milyar dolar seviyesine getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Konuşmasında özel sektörün önemini vurgulayan Çağlayan, "Türkiye yeni dönemde, özellikle rekabetin son derece acımasız hale geldiği ve bir ülkede çıkan konut piyasasındaki sıkıntının tüm dünyayı darmadağın ettiği bir ortamda; hem büyüyeceksiniz, hem ayakta duracaksınız, hem gelişeceksiniz... Bunların hepsini yapmak için değişime ihtiyaç var. Özellikle küresel krizin yeniden gündemde olduğu bir ortamda Türk özel sektörünün gerek üretim yapısının, gerek pazarlama yapısının, gerek ihracat odaklı çalışma siteminin tamamen değişmesi gerekiyor" dedi.

Özel sektöre hareket kabiliyeti alanını verecek her türlü imkanın sağlanmasının AKP hükümetlerinin temel felsefesi olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Bu saatten sonra kalkıp artık devlet, hükümet olarak kibrit üretecek, pil üretecek dönemleri geride bıraktığımız çok net ortaya çıkmıştır. Türkiye ne zaman ki özel sektör marifetiyle büyüme stratejisi izlemiş, ne zaman ki uluslararası üretim yapmak, rekabet etmek zorunda olduğunu şu son 9 yılda belirlemiş Türkiye'nin ondan sonra iki yakası bir araya gelmeye başlamıştır.

Devletin her türlü ekonomik alanın içine girmiş olduğu bir durumdan keşke Türkiye bu 8-9 yıl içinde değil, 25, 30 yıl önce çıkabilseydi. Devlet kendi özel sektörüne karşı haksız rekabet ortamı içinde olmasaydı ve özel sektörümüz dünyada rekabet etmenin ne olduğunu daha önce kavrasaydı. Yüksek katma değerli üretim yapmak zorunda olduğunu keşke daha önce bilseydi. Bu keşkeleri o zaman diyen ama bugün icraatın içinde olan biri olarak artık bu ortam tamamen sağlanmıştır" dedi.

Kümelenme zaman kaybedilmiş bir konu

Kümelenmenin ise Türkiye'nin ciddi zaman kaybetmiş olduğu bir konu olduğunu söyleyen Çağlayan, kümelenmenin sadece aynı sektörde yer alan firmaların bir araya gelmeleri olmadığını, kümelenmenin değişimi yakalamak, rekabet gücünü artırmak için kolaylaştırıcı ve altyapı güçlendirici tedbirleri alınmasının da bir yolu olduğunu ifade etti.

Çağlayan, rekabetin bu acımasız kuralları çerçevesi içinde KOBİ'lerin kümelenmesinin önemine işaret ederek, projeye vurgu yaptı. Bugün yapılan çalışmanın Türkiye'nin hem bölgesel, hem uluslararası rekabetin gücünün iyi tesis edilmesi ve 500 milyar dolar ihracat hedefinin, 2023 yılında 2 trilyon dolardan fazla bir milli gelir hedefinin alt yapısını oluşturduğunu belirtti.

Çağlayan İlk etapta Çorum, Samsun, Trabzon, Kahramanmaraş ve Gaziantep olmak üzere 5 hedef il belirlenen "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi"yle uluslararası pazarda stratejik hedeflerle rekabet edebilen, sürdürülebilir ihracat yapabilen firmalar için bölgelerarası KOBİ işbirliklerinin kümelenme anlayışıyla geliştirilmesini hedeflediklerinin altını çizdi.

Konuşmasının ardından Bakan Çağlayan, proje kapsamında beş hedef il olarak belirlenen Çorum, Samsun, Trabzon, Kahramanmaraş ve Gaziantep'in Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanlarına, tedarik ihalesi alınan araçların anahtarlarını teslim etti. Bakanlar ve proje ortakları ile Oda ve İhracatçı Birlikleri Başkanları daha sonra hep birlikte, minibüslerin önünde fotoğraf çektirdiler.

Bağış: AB 'başarısız bir kümelenme' 

AB Bakanı Egemen Bağış, KOBİ'lerin işbirliği ve kümelenmesinin, Türk sanayisinin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde özellikle üzerinde durması gereken bir konu olduğunu belirterek, "Firmalar tek başına yapamadıklarını bir araya geldiklerinde minimum maliyette ve maksimum verimlilikle gerçekleştirebiliyorlar. Benim hep söylediğim bir söz vardır; birlikten kuvvet doğar'. Aslında kümelenmenin yaptığı da budur" diye konuştu.

AB'nin aslında bir kümelenme örneği olduğunu belirten Bağış "Ama bugün o kümeleme örneğini hak ettiği noktaya, vizyona ulaştıramayan bazı dar görüşlü siyasilerin AB'ye zarar verdiğini görüyoruz. Irkçılık bataklığına saplanmış, kendi değerlerinden uzaklaşmış, belirli üyelerin güdümüne girmiş ve ekonomik bir darboğaz yaşayan AB ‘başarısız bir kümelenme' olarak anılmaktan kurtulamaz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir