Devlet şans oyunlarında 'denetleyen' olacak

Şans oyunları, 15 Temmuz'da yapılacak ihaleyle özelleştirilecek. Devlet artık şans oyunlarını denetleyen mekanizma olarak görev yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şans oyunlarını özelleştirirken, devletin artık oyun oynatmaktan çıkıp tamamen denetleme görevine odaklanmasını amaçladıklarını bildirdi.  Özelleştirme uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, 1986 yılından bu yana yapılan özelleştirmelere bakıldığında AK Parti'nin göreve geldiği tarihten bugüne kadar bir çok ülkeye örnek olacak işlere imza atıldığını söyledi.  

Geçen yılın, özelleştirme tarihinde 'rekor yılı' olarak kayıtlara geçtiğini anımsatan Şimşek, tüm özelleştirme gelirinin yüzde 21'inin 2013'te elde edildiğini kaydetti. 

Bakan Şimşek, bugüne kadar yapılan özelleştirme tutarının 60.2 milyar dolara ulaştığına işaret ederek, bu tutarın büyük bir bölümünün Hazineye transfer edildiğini ifade etti. Şimşek, böylece eğitim, milli savunma, alt yapı yatırımları ve sosyal harcamalar başta olmak üzere ülkenin ekonomik ve sosyal gelişiminin sağlanması için kaynak yaratıldığını bildirdi.  

Şans oyunlarının özelleştirilmesi 

Bu yılın özelleştirme uygulamalarının en önemlilerinden birinin de şans oyunlarının özelleştirilmesi olduğunu anlatan Şimşek, 15 Temmuz'daki ihaleye ilişkin şu bilgileri verdi:  

"Karşılığı nakit olmak üzere şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'ne ait olan piyango, hemen kazan, on numara, şans topu, sayısal loto ve süper loto ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunları lisansı topluca verilmek suretiyle özelleştirilecek. İhalenin yatırımcılarla birebir görüşmeleri 14 Temmuz'da, nihai görüşmesi ve açık arttırma suretiyle sonuçlandırılması ise 15 Temmuz'da yapılacak."  

Milli Piyango İdaresi, denetleyici kuruluş olacak

Şans oyunlarının özelleştirilmesindeki temel amacın, devletin artık şans oyunları oynatmaktan çıkıp tamamen denetleme görevine odaklanması olduğunun altını çizen Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bu sürece paralel olarak Milli Piyango İdaresini tamamen bu sektörün denetleyici kuruluşu olarak yapılandırmayı düşünüyoruz. Ülkemizde rekabetin ve verimliliğin artmasına, katkı sağlayan özelleştirme uygulamalarına bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edilecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir