Devlet Tiyatroları 2 milyon seyirci hedefliyor

Bilet fiyatlarını arttırmayan Devlet Tiyatroları, 54 sahnede perde açacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Sezona 12 dünya prömiyeri ile başlayacak olan Devlet Tiyatroları, bu yıl 2 milyon seyirciye ulaşmayı hedefliyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Diyarbakır'da sezona, yeni bir tiyatro binasında perdelerini açarak başlayacaklarını belirterek, şu an provası devam eden 30'un üzerinde oyun bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin her tarafında 12 yerleşik bölgede, 54 sahnede perde açtıklarını kaydeden Bilgin, şöyle konuştu:

"Bunlar, ilk tur oyunlarımız ki, devamı gelecek. Yılda aşağı yukarı yüze yakın oyun çalışıyoruz. Özellikle 60. yılımızda hiç oynanmamış 60 yerli oyunun dünya prömiyerini yaptık. Her yılda, yine genç yazarlarımıza ya da hiç oynanmamış oyunlara ağırlık veriyoruz. Hem Türk edebiyatına hem de dünya edebiyatına katkıda bulunuyoruz diye düşünüyoruz. Biz bu yıl, ilk tur içinde 2'si yabancı 12 yeni oyunla perdemizi açacağız. 12 eserle dünya prömiyerini yapıyoruz. 12 ilde sanatçı ve teknik kadrosuyla birlikte yerleşik sahnemiz var. 7 ilde de teknik ve idari kadromuz var. Her hafta değişen oyunlarla 19 ilde 54 sahnede perde açıyoruz. Bu yılın sonuna kadar oyun sayısını 60'a tamamlayacağız."

"Kultuk sayımız yeterli gelmiyor"

"Bu yıl bilet fiyatlarında herhangi bir artış yok. Biz kar gütmeyen bir kuruluşuz. Asıl görevimiz Türkiye'nin her tarafındaki vatandaşımıza sanatın güzelliklerini paylaşma imkanı yaratmak" diyen Bilgin, bu yıl turne sayısını da arttıracaklarını ve her yere mümkün olduğu kadar ulaşmaya çalışacaklarını ifade etti.

Tiyatro canlı olduğu için seyirci ve oyuncu arasında çok sıcak bir ilişki doğduğunu ve bu nedenle şanslı bir meslek grubuna ait olduklarını ifade eden Bilgin, "Devlet Tiyatrosu'nda Türkiye'de herkes seyirci sorunundan bahseder, ama ben tam aksini söylüyorum. Bizim koltuk problemimiz vardır. Dünya ölçeğinde kıyasladığımız zaman koltuk sayımız yeterli değildir. Son yıllarda gerek yerel yönetimler, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerek İl Özel İdarelerinin kültür merkezleri yapımında bir artırım oldu. Boş geçen salonumuz yok. Yeterli koltuğumuz olmadığı için sayımızı artıramıyoruz. Ancak hedefimiz bu yıl 2 milyon seyirciye ulaşmak. Umarım ulaşacağız" dedi.

Bilgin, 12-13 yıldır Devlet Tiyatrolarında festivaller konusunda çok ciddi adımların atıldığını, 5'i uluslararası, 2'i ulusal festival düzenlediklerini söyledi.

Geçen yıl festivaller kapsamında, Türkiye'ye 53 yabancı topluluğun geldiğini anlatan Bilgin, "Misafirlerimizi ağırladık. Bizi, ülkemizi tanıdılar. Ön yargılarından kurtuldular. Sanatsal ortaklaşmalar başladı. En önemlisi bizim eserlerimizin yurt dışına gitme imkanı çıkıyor. Biz de kendi yazarlarımızı eserlerimizi, yurt dışındaki önemli festivallerde gösterme imkanı buluyoruz. Son yıllarda Türk tiyatrosunun dünyadaki yeri çok önemli bir yere sahip oldu. Bunda festivallerin çok katkısı var" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir