Devletten bir alacak katma değer vergisi
A. Enver ÇITAK / Dış Ticaret Danışmanı
Katma Değer Vergisi Kanunu 29. Madde 2. fıkrasında "Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez" yer almaktadır.
Siz mal ve hizmet satıyor ve alıyorsunuz. Tahsil ettiğiniz KDV ile Ödediğiniz KDV arasındaki fark sizin KDV alacağınız olarak KDV beyannameniz üzerinde sürekli yükselen bir rakamda bulunduğunu varsayalım. Diyelim ki İthalatçısınız. Yaşadığımız ekonomik zorluklar nedeni veya sektörün durumu gereği siz mal satamıyorsunuz. Faaliyetinizin devamı için satın aldığınız mal ve hizmetlerdeki KDV tutarı da indirilecek KDV tutarınızın azalmamasına neden olmakta. Bugüne kadar vergi mükellefiyetini oluşturan özel ve veya tüzel kişiliğiniz Maliyenin veya devletin her hangi bir biriminde ne bir ceza, ne güveni kötüye kullanmak gibi bir eylemde yapmadınız. Vergi mükellefi olarak Devlete karşı tüm sorumluluklarınızı yerinize getiriyorsunuz. Siz güvenilir bir mükellefsiniz.
Destek paketleri
Devletimiz ekonomik krizden çıkış amaçlı, ihracatı arttırmak amaçlı bakanlıklara ve ilgili devlet kurumlarına verilen görev ile kullanılacak kredinin faizini sizin için ödemektedir. Yurt dışında ofis açma, fuara katılma destekleri, yeni Pazar arama gibi ve benzeri konularda destekler sağlamaktadır.
İndirilecek KDV bakiyesi
Hâlbuki ithalatçı imalat için ithal edeceği malına gümrük vergisi toplamı YTL değeri bulamazken, İhracatçı İhracat için imalatçıdan alacağı malın bedelini bir araya getiremezken, küçük sanayici işçi ücretini ödemede zorlanırken devletten alacağı olan indirilecek KDV mükellefe ödenemez mi? Dönemsel olarak da fazlalık arz edecek İndirilecek KDV tutarı mükellefe ödenemez mi?
Özel teşvik tedbiri
Maliyenin mükellefi olan Dış ticaret işleri ile uğraşan, dış ticaret için mal üreten özel ve tüzel kişilerden belirlenecek güvenilirlik kriterlerine sahip olanların devletten KDV alacağının belirli bir şekilde mahsubu sağlanabilecek bir düzenleme yapılamaz mı? Yapıldığında da mükellefler belge toplamada daha özenli olamazlar mı? Olabilirler tabi ki.
Kontrol sistemi
İyi niyeti suiistimal etmek isteyenlerde olabilir. Devlet yetkilisinin masasındaki bilgisayardan tüm işlemleri takip edebildiği, gerekli kayıtları gerekli zamanlarda kontrol edebildiği, istihbarat alabildiği günümüz Türkiye'sinde anında müdahale edilebilecek bir kontrol sistemi oluşamaz mı?
KDV kanununda belirtilen her türlü değişikleri yapabilme hakkı Bakanlar Kurulu'nda olduğu belirtilmektedir. Bakanlar Kurulu da bu halkın oy verdiği milletvekillerinden oluştuğu gerçeği var ise, niçin devletten alacaklı olunan KDV tutarı özel ve tüzel kişiliklere belirli şartların yerine gelmesi ile mahsup yolu ile veya Nakit olarak iade edilmesin…
Fazla veya eksik alınan KDV
16.03.2007 tarihinde DÜNYA Gazetesi'nde yer alan yazımda; İthalatta KDV Matrahına ilave edilen yurt içi giderlerde alınan hizmetin normal Katma Değer Vergisi oranı %18 olsa bile Malın GTİP numarasına göre belirlenmiş KDV oranının %1 - %8 %23 olması durumunda hizmet bedeline isabet edilen KDV olarak GTİP de belirtilmiş KDV oranı alındığını belirtmiştim.
Bu durumun aynı yurt içi hizmeti alan ithalatçı firmaların farklı GTİP numaralı mal ithalatı yapması nedeni ile haksız rekabet sağlayabilecek bir KDV eksiği ödemelerine neden olduğu ve devlete gelir eksikliği oluşturan veya fazla KDV tahsiline neden olan bu durumun ne zaman giderilebileceği ise henüz bilinemiyor.