Dijital parayı altına tercih ediyorlar

Sanal para Bitcoin, internet üzerinde kolayca gönderilebiliyor; diğer ödeme şekillerine göre çok daha hızlı ve az masraflı ve hiçbir hükümet, banka ya da organizasyon tarafından manipüle edilemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ 

“Bireysel özgürlüğe, serbest piyasa rekabetine ve küçük hükümetlere inanıyorum. Bundan 100 yıl önce, doların gümüş olarak karşılığı vardı; fakat bugün bu durum söz konusu değil. Doların karşılığı ABD hükümeti. Hükümet, istediği zaman doların değerini aşağı çekebilir, hatta dolar tamamen ortadan kalkabilir. Bu yüzden dolara, yene veya diğer hükümetlerin para birimlerine inanmıyorum. Gümüşe inanıyorum. Altına inanıyorum. Ve Bitcoin’a inanıyorum.”

Bu sözler internet üzerinde kullanılan sanal para birimi Bitcoin’un savunucularından Ken Shishido’ya ait. 

Bitcoin, herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluş ile ilgisi olmayan elektronik bir para birimi. 3 Ocak 2009'da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir Japon. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlı. Toplam Bitcoin piyasası ise şu anda 2.4 milyar dolara ulaşmış durumda.

Dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan Bitcoin teknolojisi, noktadan noktaya dağıtımlı bir ağ üzerinde çalışıyor. Bu sayede merkezi bir kuruluşa ihtiyaç kalmıyor. Para oluşumu ve transfer işlemleri ağ üzerinde kollektif olarak gerçekleşiyor. Bitcoin’ler, internet üzerinde kolayca gönderilebiliyor. Diğer ödeme şekillerine göre çok daha hızlı ve az masraflı. Ve hiçbir hükümet, banka ya da organizasyon tarafından manipüle edilemiyor.

Bu yüzden Bitcoin’a inananlar, dijital paranın altın veya gümüş kadar çekici olduğunu; hatta çok daha iyi olduğunu düşünüyorlar.

Özgürlük anlamına geliyor

Sınırlı sayıda arz edilen Bitcoin ‘ler, tek bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmiyor. Bitcoin’un kontrolü dünya geneline yayılmış binlerce kişisel bilgisayarda. Bu makineleri işleten yazılım, günün birinde yeni Bitcoin üretmekten vazgeçebilir; fakat bunun kararını yazılımı kullanan çoğunluk verecek. Bu yüzden dolayı kimse, bu sanal para biriminin değerini yapay olarak aşağı çekemiyor. Bitcoin’lerin değeri, kullanıcıların istediği seviyede kalıyor.  Wired dergisine açıklamada bulunan Shishido da, işte bu yüzden, Bitcoin’in özgürlük anlamına geldiğini söylüyor. 

Shishido, Tokyo’da her hafta düzenli olarak toplanan Bitcoin Toplantı Grubu kapsamında, iş adamlarını Bitcoin konusunda bilgilendiriyor. Bir bakıma Bitcoin dünyasının merkezine dönüşen Tokyo, Bitcoin kullanılan en popüler online alışveriş sitelerine ev sahipliği yapıyor.

Uluslararası para birimi

Tokyo başta olmak üzere, birçok bölgede, Bitcoin, uluslararası para birimi olarak kabul ediliyor. Bitcoin’un tercih edilmesinin en büyük nedeni ise, sınırları çok kolay bir şekilde aşabilmesi. Shishido, bir yandan Tokyo’yu “dünyanın en büyük Bitcoin toplumu”na dönüştürmeyi amaçlarken, diğer yandan bu sanal para birimine neden bu kadar inandığını anlatıyor. Shishido’nun başlıca nedenlerine bakacak olursak;

> Bitcoin, altın ve gümüşten çok daha iyi olabilir; çünkü, dijital bir para birimi olarak, dövizlerin yapamadığını yapabiliyor.  Olasılıklar sonsuz.

> Bitcoin, yerel dövizlerden bağımsız olmak anlamına geliyor. Bunun yanı sıra, banka masrafları, kredi kartı ücretlerinden de kurtulmuş oluyorsunuz.

> Bitcoin sayesinde, kimin ne için para harcadığını anlayabiliyorsunuz; çünkü tüm transfer işlemleri kayıt altına alınıyor ve kullanıcılar bu kayıtlara ulaşabiliyorlar.

> Para veya kredi kartı kullanmadan ödeme yapabilme fırsatı sunuyor. Paranın geleceğine dair çok başarılı bir örnek oluşturuyor.

İlk Bitcoin ATM’si

Bu arada ilk Bitcoin ATM’si bu hafta Kanada’da açılıyor. Robocoin isimli bir şirket tarafından geliştirilen ATM makinesi, Bitcoin’leri nakite, nakit parayı Bitcoin’e dönüştürecek. Robocoin sahiplerinden Mitchell Demeter, aynı zamanda Vancouver merkezli, Bitcoin alım-satım şirketi Bitcoiniacs’ın da kurucuları arasında.

Bu konularda ilginizi çekebilir