Dinamitler binayı yıkamadı

Maltepe'deki 12 katlı bir binanın yıkımı, 120 kilogram patlayıcı kullanılarak gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı yıkımın başarıyla gerçekleştiğini bildirirken, yıkımı gerçekleştiren firmanın yetkilisi patlamanın başarılı olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılımıyla, kentsel dönüşüm kapsamında bulunan Maltepe'de riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemi kullanıldı. 

AA'nın haberine göre Maltepe Zümrütevler Mahallesi'ndeki 12 katlı binanın yıkım öncesi konuşan Sarı, alanların dönüştürülmesi noktasında Maltepe'de bir dönüşüm projesini gerçekleştirdiklerini belirtti.  

Burada kat malikleri, site sakinleri, bakanlık, belediye ve ilgili kurumların, özellikle üniversitenin desteğiyle çok başarılı bir çalışma yapıldığını anlatan Sarı, "Hayırlı olsun. Türkiye için İstanbul için Maltepemiz için güzel bir örnek teşkil eder inşallah" sözleriyle butona basarak, binanın yıkımını gerçekleştirdi.  

Bu sırada çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Yıkım esnasında bazı vatandaşlar telefonla video ve fotoğraf çekti. 

Bakan Sarı, yıkımın ardından yaptığı açıklamada da "Her patlattığımız bina bir sonraki çalışmamız için bize emsal teşkil edecek. Bu da başarılı bir patlatma oldu. Bundan sonraki sürecimiz emniyetli bir şekilde molozun kaldırılması olacak. Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde çeşitli yıkım işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bunlardan bir kısmı elle yapılıyor, bir kısmı da mekanik bir kısmı da patlatma sistemiyle yapılıyor. Burada patlatma sistemiyle yaptığımız bir yıkım işlemini gördük. Tekrar hayırlı uğurlu olsun diyorum" diye konuştu.  

'Yıkım başarısız' iddiası

DHA'nın haberine göre Saat 10.00'da sirenlerin çalmasının ardından patlayıcılar peş peşe ateşlendi. Ancak patlamalara rağmen bina çökmedi. Sadece alttan 5 katı yıkıldı. Çevrede evi bulunan Eyüp Göçer, “Bina o kadar sağlam ki kulakları sağır eden patlama bile onu yerle bir edemedi. Bu binaya nasıl çürük raporu alındı anlamak imkansız." dedi.

Yıkılacak Demirli sitesinde dairesi olan ve ismini vermek istemeyen bir kadın da “Patlamadan sonra dimdik ayakta kalan bu binanın neresi çürük" diyerek tepkisini dile getirdi.

'GERİ KALANI MAKİNEYLE YIKILACAK'

Patlatmayı yapan firmanın yetkilisi Mehmet Güler ise, “Bu beklenen bir sonuç değildi. Bugüne kadar yaptığımız 22 patlatmanın tamamı başarılı olmuştu ama bu başarılı bir sonuç değil. Bu da daha önceki patlatmalar gibi yerle bir olacaktı. Ama bu 200 tane delik ve birbirine bağlanan bir sistem var. Bunların arasında bir hata olmuş olabilir, bir aksilik olmuştur. Bu dünyanın her tarafında olabiliyor. Bu bina şu anda risk taşıyor yan yatmış durumda. İçinde bir gram bile patlayıcı kalmamıştır. Patlama gerçekleşmiştir. Fakat binanın bazı kolanlarında istenilen parçalanmayı sağlamadığı için 5 katının yıkıldığı 6 katının ayakta kaldığını görüyoruz. Geri kalanında makine ile yıkacağız" diye konuştu.

Öte yandan uygulamalı Kontrollü patlatma yıkımı sırasında 120 kilogram dinamit/emülsiyon, 1780 kapsül ve 800 metre fitil kullanıldığı öğrenildi