Dink davası 28 Mart'a ertelendi

Dink'le ilgili, 2'si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın dosyasının, esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Hrant Dink'le ilgili, 2'si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın dosyasının, esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in talebi gereği telefon görüşmeleriyle ilgili HTS raporlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) mahkemeye gönderildiği tutanağa geçirildi.

Hakkında duruşmaya zorla getirilme kararı verilen tanık Mesut Kadri'nin Yunanistan'da olduğunun tespit edildiği, Türkiye'ye giriş yasağı olması nedeniyle mahkemeye çıkarılmadığı da tutanağa geçirildi.

Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, cinayetle ilgili olarak gazeteci Nedim Şener'in "Kırmızı Cuma" ve Adem Yavuz Arslan'ın "Bir Ermeni Var" adlı kitaplardan alınan bazı bölümleri, dava dosyasında bulunmadığı ve araştırılmadığı gerekçesiyle araştırılması için mahkemeye sundu.

Hrant Dink suikastı soruşturmasına 2007/972 no'lu soruşturma dosyasıyla devam edildiğini ve cinayetle ilgili yeni bulguların bu dosya üzerinden araştırıldığını belirten Çetin, 25 Ekim 2010 tarihli duruşma sonrasında yaşanan gelişmeler, kimi yayınlar ve iddialarla delil sayılabilecek yeni bulguların ortaya çıkması nedeniyle araştırma yapılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Savcılığına bu yeni bulguların iletilmesini ve savcılık soruşturmasının akıbetinin sorulmasını talep etti.

Çetin, soruşturmanın hazırlık sürecinde adı geçen "Ergenekon" davası tutuklu sanığı Kemal Kerinçsiz'e ait iki telefon kaydının bu davayla ilgisi olabileceği kuşkusunun yüksek olması nedeniyle "Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden istenerek görüşme yoğunluklarının araştırılmasını talep etti.

Çetin, "Ergenekon" davası sanıklarından Hurşit Tolon'da bulunduğu iddia edilen Türkiye'de yaşayan azınlıklar ve vakıflarına ilişkin "gizli" ibareli dokümanlar ile "misyonerlik" isimli slayt sunumlarının da bu davayla ilgisi olabileceğini belirterek, aynı mahkemeden istenilmesini, içeriğinin araştırılmasını istedi.

Hrant Dink cinayeti sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü olarak görev yapan ve suikast soruşturmasını yürüten Selim Kutkan'ın herhangi bir suç kapsamında herhangi bir örgütle ilgili teknik takibe takılıp takılmadığının, takılmışsa bu bilgi ve görüşmelerin detayının, görevinden alınıp alınmadığının, alınmışsa nedeninin araştırılmasına, görev yürüttüğü sırada Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin görevlerini yapmalarına zorluk ve engel çıkarıp çıkarmadığının tespitine karar verilmesini talep eden Çetin, bu hususların araştırılmak ve soruşturulmak üzere İstanbul Cumhuriyet Savcılığının devam eden soruşturma dosyasına eklenmesini istedi.

Avukat Çetin, Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılarak, istihbaratçı olarak görev yapan Erbay Çolakoğlu'nun 2006 yılında Trabzon'da misyonerlik, Pontusculuk ve azınlıklar konusunda yürüttüğü çalışmaların hangi kapsamda ve hangi görev tanımına bağlı olarak yürütüldüğünün ve MİT Müsteşarlığına da sanıkların ifadelerinde adı geçen İhsan Kasap'ın geçmişte veya halen MİT için çalışan bir muhbir olup olmadığının, Dink cinayeti sırasında görevde olan MİT Trabzon Bölge Başkanı'nın hangi tarihte ve hangi gerekçeyle görevden alındığının sorulmasını da talep etti.

Tuncel ve Hayal'in tutukluluk hallerine devam kararı

Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, Dink ailesi müdahil avukatlarının davaların birleştirilmesi yönünde talepleriyle ilgili takdirin mahkemeye ait olduğunu belirtti.

Yeni soruşturma açılması yönünde taleplerle ilgili de görüşünü açıklayan ve Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlileriyle ilgili 2010/192 numarayla yeni soruşturma dosyası açıldığını belirten Çavuşoğlu, kamu görevlilerine ilişkin bilgi ve belgelerin bu dosyada değerlendirilmesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in kaçma şüphesinin devam etmesi, kuvvetli suç şüphesini gösteren olgu kriterinin mevcut dosyada devam etmesi ve koruma tedbirlerinin yeterli olmayacağı kanısı nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Heyet, Dink cinayetiyle ilgili olarak AİHM'in verdiği kararın uygulanmasının zorunluluğundan bahseden ve bir kısım kamu görevlileri hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden dava dosyalarının bu dava dosyasıyla birleştirilmesi taleplerini "dosyanın geçirdiği safahat, geldiği aşama, birleştirmenin dosyaya önemli yenilik getirmeyeceği, yargılamanın uzamasına sebebiyet verebilecek olması ve bir kısım görevlilerle ilgili başlatılan soruşturma da göz önünde bulundurularak" reddine karar verdi.

Hrant Dink soruşturmasının devamı niteliğinde bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 2007/972 ve 2007/890 sayılı soruşturmalarının geldiği aşamadan mahkemeye bilgi verilmesi için yazı yazılmasına hükmeden heyet, Türkiye'ye girişi yasaklanan Yunanistan'daki tanık Mesut Kadri'nin dinlenilmesinden vazgeçilmesine hükmetti.

Tutuklu sanık Erhan Tuncel'in adliye nezarethanesinde bulunduğu yerde bıçak bulunmasıyla ilgili olarak cumhuriyet başsavcılığınca ne tür işlem yapıldığının sorulmasını ve soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığı takdirde esas hakkında mütalaasını yazması için dosyanın cumhuriyet savcısına gönderilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı 28 Mart 2011'e erteledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir