Direksiyonda "hacker" var!

Son dönemde otomobil dünyasının kabusu olan hack'lenme, lüks markalara da sıçradı. Güvenirliğini kanıtlamış Tesla'nın bir modelinin de "saldırı" testinden geçememesinin ardından, markalar araç içi sistemlerini yeniden yapılandırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat YILDIZ

Dijital çağı yaşadığımız şu günlerde birçok sektör söz konusu çağın getirilerine uyum sağlamaya devam ediyor. Otomotiv sektörü de dijital dönemin dinamiklerine ayak uydurmaya çalışanlardan... 

Ancak son dönemde otomobil dünyasında "hacker" saldırılarının ardı arkası kesilmiyor. Peki yüzde 100 güvenilirliğine inanılan bu otomobiller nasıl oluyor da hack'leniyor? Markaların ve otomobil sahiplerinin alması gereken önlemler neler? Otomobil sektörü bu kabustan nasıl uyanacak? Hacker faaliyetlerinin arasına otomobillerin de eklenmesinin ardından, firmaların şimdiden önlem almaya başladığı biliniyor; ancak bu noktada araç sahiplerinin de endişeleri artmış durumda. Peki, araç sahipleri otomobillerin hack'lenmemesi için neler yapabilir? Binlerce lira ödenerek alınan araçlarını koruma altına almak için öncelikle araçları kumanda etmeye yarayan entegre cihazların "güvenli" olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor. Araç sahiplerinin bu önlemleri almasının yanında, otomobil firmalarının da güvenlik stratejilerini yeniden belirlemeleri gerekiyor. Zira, firmaların kullandığı kablosuz sistemlerde çok iyi şifreleme yazılımları kullanmaları şart. İnternete bağlı olan herhangi bir sistemin elbette tam anlamıyla güvenilir olması beklenemez ancak firmaların kullanıcı verilerini toplamak adına araba sistemlerinde oluşturdukları açıkların önlenmesi dahi bu giderek büyüyen sorunu çözmeye yardımcı olabilir.

Güvenirliği ile tanınan Tesla'nın motoru kapandı!
Otomobil dünyası Fiat hack'lenmesinin şaşkınlığını yaşarken, ikinci haber güvenirliği ile tüm dünyaya kendisini ispatlamış Tesla'dan geldi. Hacker'lar Tesla modele sadece erişmeyi başarmadılar, buldukları açık sayesinde aracın tüm sistemlerini de kapattılar. Yapılan deneye göre, saate 10 km’den daha düşük bir hızda hareket eden Tesla Model S’e bağlanmayı başaran hacker’lar, otomobilin motorunu ve içinde bulunan akıllı sistemi sürücünün müdahalesi olmadan kapatmayı başardı.

Chevrolet de hack'lenir!
Tesla'dan sonra Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırma ekibi, otomobilleri hack ederek uzaktan kontrol etmenin yolunu buldu. Üstelik bunu dünyaca ünlü Chevrolet üzerinde denediler. Sigorta firmalarının otomobillerin hızını ve yerini belirlemekte kullandıkları OBD (araç üzeri teşhis) sistemi üzerinden gerçekleştirilen hack'leme neticesinde, araçların sileceklerini çalıştırmak gibi basit ve zararsız işlerden tutun da frenleri kontrol edebilme gibi son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek eylemlerin dahi yapılabildiği fark edildi. Corvette üzerinde denemeler yapan ekip, OBD aparatının bağlı olduğu hücresel ağa eyleme ilişkin komutu kısa mesaj olarak göndererek aracı uzaktan durdurdu. Nitekim bu durum farklı modeldeki binlerce arabanın da potansiyel tehlike altında olduğunu gösterdi.

Fiat 1.4 milyon aracını geri çağırdı
Fiat Chrysler, deneysel olarak hack'lenen araçlarından sonra 1.4 milyon otomobilini geri çağırdı. Ünlü arazi aracı Jeep’in, otoyolda 100 km hızla giderken, deneysel olarak hacklenmesi sonrasında, hacker’ların otomobil sürücülerini uzaktan otomobillere bağlanarak öldürebilecekleri ortaya çıkmış ve haber oldukça yankı bulmuştu. Wired Magazine'in yaptığı test ile ortaya çıkan açığın kapanması için FCA, Jeep markalı araçların sahiplerine USB dongle içinde özel bir yama ulaştırararak, araç sürücülerinin bu yamayı gönüllü olarak yapmalarını isteyeceğini duyurdu. Markanın bu atağından sonra sürücülerin de hacker sardırılarına karşı önlemlerini artırması kaçınılmaz oldu. Hack'lenen modellerin içerisinde 2013-2015 yılları arasında üretilmiş araçlar ağırlıklı olurken, Jeep Grand Cherokee ve Cherokee SUV, Dodge Durango SUVs, MY Chrysler 200, Chrysler 300 gibi modeller bulunuyor.