Dışa bağımlılığı azaltmak için düğmeye basıldı

Enerji Bakanlığı yerli ve ucuz bir enerji kaynağı olan linyitten elektrik üretiminin artırılması için harekete geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla, yerli ve ucuz bir enerji kaynağı linyitten elektrik üretiminin artırılması için düğmeye basıldı.

Edinilen bilgiye göre, yerli linyitin elektrik üretimindeki payının artırılması çalışmaları çerçevesinde, ilk aşamada linyitte 7 bin Megavat (MW) düzeyinde bir termik potansiyelin özel sektöre ihale edilmesi planlanıyor.

Bu çerçevede, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) yatırım modelinin geliştirilmesi için uluslararası bir danışmak firma ile çalışırken, Enerji Bakanlığı da özel sektörün görüşlerini almaya başladı. Yatırım modelleri arasında, "yap-işlet, yap-işlet-devret, rödovans (maden ocaklarının işletilmesinin kiraya verilmesi) ve kamu ortaklığı" modelleri üzerinde tartışılmaya başlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilisi, söz konusu modeller arasında en fazla "yap-işlet" modelinin öne çıktığını belirtirken, "Yatırım yapacak firmaların hangi ortamda ve hangi modelle bu yatırımları en hızlı şekilde gerçekleştirme imkanları var, onları öğreniyoruz" dedi. Yetkili, 2-3 ay içerisinde ihale aşamasına gelineceğini, yatırımların da en az 3-4 yıl zaman alacağını bildirdi.Türkiye'nin elektrik üretimi için kurulu gücü halen 52 bin 24 MW düzeyinde bulunuyor. Üretim kapasitesine 7-8 bin MW yerli linyitten eklenmesi durumunda, kapasite yaklaşık yüzde 15-16 artmış olacak.Türkiye'nin kesinleşen toplam linyit rezervi ise 11,7 milyar ton düzeyinde, bu da dünya linyit rezervinin yaklaşık yüzde 1,6'sının Türkiye'de bulunduğu anlamına geliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir