Dışişleri Bakanlığı yeniden yapılandırılıyor
'Diplomasi Akademisi' oluşturulacak, personel eğitimi ve hizmetiçi eğitim faaliyetleri yürütülecek.
ANKARA - Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu yenileyen tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Tasarıya göre, meslek memurluğu haricinde, Bakanlıkta farklı statüler altında istihdam edilen, ancak, Bakanlığın dış ilişkilerle bağlantılı vazifelerinin icrasında ortak ve eşit düzeyde görevler üstlenen diğer personelin statüsü "konsolosluk" ve "ihtisas memurluğu" unvanı adı altında birleştirilecek.
"Diplomasi Akademisi" oluşturulacak ve Akademi, personel eğitimi ve hizmetiçi eğitim faaliyetlerini de yürütecek.
Tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtımla, psikoloji bölümü mezunlarına da meslek memuru olabilme imkanı getirilen tasarıyla, Bakanlıktaki 30 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde bazı üst unvanları alamamış olan meslek memurları, sözkonusu unvanları alma haklarını yitirecek. Ancak unvan alamayanların yurtdışına çıkış engeli kaldırılacak.
Konsolosluk ve ihtisas memurları; halen meslek memurları tarafından yürütülen konsolosluk, protokol, kültür, ekonomi, dış ticaret, idari ve mali işler, personel, kamu diplomasisi, ulusal mevzuatla bağlantılı hukuki işler, elektronik konsolosluk ve bilişim hizmetleriyle, özel uzmanlık bilgisi gerektiren diğer alanlarda görev yapacak.
Konsolosluk ve ihtisas memurları, yurtdışı sürekli görevlerde temsil görevine ve sorumluluğuna da sahip olacak.
Yurtdışı sürekli görev kapsamına teknik hizmetler sınıfı da alınıyor. Bu kapsamda, yurtdışına sürekli görevle gönderilecek teknisyenler, birkaç farklı ülkedeki temsilciliklerin bilişim altyapısından sorumlu olacak.
Diplomatik misyon şefliğine bağlı sorumluluk ve vazifeler, meslek memurlarınca daha erken bir dönemde üstlenilebilecek. Bu çerçevede, ikinci ve üçüncü derece kadrolardaki meslek memurları da belirli temsilciliklerle sınırlı olmak üzere, büyükelçi olarak atanabilecek.
Bakanlık personeline yurt dışında okuyan çocukları için eğitim yardımı yapılacak.
Yurtdışında görev yapan en düşük dereceli memur da diğer görevlilerle aynı miktarda eş ve çocuk yardımı alacak.
Sıla bileti uygulaması
"Sıla bileti" uygulaması getiriliyor. Yurtdışında görev yapan personelle, eşi ve çocuklarının 2 yıl da bir defa olmak üzere Türkiye'ye geliş-gidiş masrafları karşılanacak.
Bazı mahrumiyet ve savaş bölgelerinde görev yapan personele, değişen oranlarda teşvik ödeneği verilecek, uğradıkları zararlar tazmin edilecek.
Tasarıyla, Bakanlığa 4 bin 127 kadro ihdas edilirken, bin 245 kadro da iptal edilecek.