Dışişleri Bakanlığı'ndan Kırım açıklaması

Bakanlık, Kırım Tatar televizyonu ATR ile diğer bazı Kırım Tatar medya kuruluşlarının lisans yenileme başvurularının reddedilmesini kınadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanlığı, Kırım'da faaliyet gösteren Kırım Tatar televizyonu ATR ile diğer bazı Kırım Tatar medya kuruluşlarının lisans yenileme başvurularının reddedilmesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren Kırım Tatar televizyon kanalı ATR ve diğer bazı Kırım Tatar medya kuruluşlarının yarımadadaki fiili yönetim nezdinde yaptıkları lisans yenileme başvurularının reddedildiği ve bu nedenle 1 Nisan 2015 tarihi itibariyle yayınlarını durdurmak zorunda kaldıkları hatırlatıldı.

"Bu durumu derin bir endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz" denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı.

"Çoğulculuğun ve demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan basın hürriyetinin Kırım’ın asli unsurunu teşkil eden ve şimdiye kadar haklarını demokratik ve barışçıl yollarla arayagelmiş Kırım Tatarlarınca kullanılmasının engellenmesi, soydaşlarımıza yönelik baskı politikasının yeni bir örneğini oluşturmaktadır. Türkiye, Kırım Tatarı soydaşlarımızın anavatanlarındaki esenliğinin takipçisi olmaya ve bölgedeki gelişmeleri yakından izlemeye devam edecektir."

Avrupa Konseyi'nden açıklama

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise yazılı açıklamasında, lisans yenileme başvurularının reddedilmesinden ''endişe duyduğunu'' bildirdi.

Jagland, "Çoğulcu medyanın sunduğu farklı içerikler, sadece Kırım için değil bütün Avrupa için önemlidir. Kırım'da faaliyet gösteren Kırım Tatar televizyonu ATR ile diğer bazı Kırım Tatar medya kuruluşlarının lisans yenileme başvurularının kabul edilmesini yetkililerden talep ediyorum. Özgür medyanın haberleri dağıtma hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından da garanti altına alınmıştır. Avrupa Konseyi, uzmanları aracılığıyla sorunun çözülmesi konusunda her türlü yardımı yapmaya hazırdır" ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi, geçen yıl Rusya'nın Kırım'ı tek taraflı ilhakını tanımadığını açıklamıştı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren Kırım Tatar televizyon kanalı ATR ve diğer bazı Kırım Tatar medya kuruluşları, yarımadadaki fiili yönetim nezdinde yaptıkları lisans yenileme başvurularının reddedilmesi üzerine 1 Nisan 2015 tarihi itibariyle yayınlarını durdurmak zorunda kalmıştı.