Dışişleri Ermeni tasarısının reddini bekliyor

Dışişleri Bakanlığı, ABD temsilciler meclisinde 4 Mart'ta görüşülecek Ermeni iddialarıyla ilgili tasarının reddedilmesini bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de 1915 olaylarına ilişkin tasarının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından görüşülmesi öncesi bekleyiş sürerken, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selim Yenel, tasarının 24 Nisanda ABD Kongresinden geçmesi durumunda iki ülke ilişkilerinin "yara" alacağını söyledi.

Bakanlıkta yapılan toplantıda gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Yenel, hassas bir dönemden geçildiğini belirterek, söz konusu tasarının Dış İlişkiler Komitesinden geçme ihtimalinin yüksek olduğunu, ancak bunun ilk kez olmadığını, 2007 yılında da komiteden bu tasarının geçtiğini hatırlattı.

Tasarının komiteden geçmesi halinde 24 Nisana kadarki sürecin önemli olduğunun altını çizen Yenel, Türkiye'nin bu süreçte hem ABD yönetimi ve kongre üyeleri hem de kamuoyuna yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü ve gerekli tüm uyarıları yaptığını belirtti.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Yenel, Tan'ın önceki akşam ABD'de Yahudi cemaatinin üst düzey temsilcileriyle görüşmeler yaptığını bildirdi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine de değinen Yenel, iki ülke arasındaki normalleşmenin devam etmesini istediklerini, ancak bu tasarının geçmesi halinde normalleşme sürecine zarar vereceğini kaydetti.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yanı sıra Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin de normalleşmesini arzu ettiklerini ifade eden Yenel, Türkiye'nin, bölgesel vizyonu çerçevesinde tüm komşularıyla iyi ilişkiler kurmak istediğini ve bunun en önemli adımlarından birinin de Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi olduğunu bildirdi.

Tasarıyla ilgili süreci "dikkatle" izlediklerini ifade eden Yenel, tasarının Temsilciler Meclisinden geçmemesi için çabalayacaklarını söyledi. Girişimlerini hem ABD'de hem de Türkiye'de sürdüreceklerini anlatan Yenel, ABD yönetimi ve diğer yetkililerle sürekli temas halinde olduklarını kaydetti.

Dış İlişkiler Komitesinde üyelerin yüzde 50'sinin Ermeni tasarısının geçmesini istediğini kaydeden Yenel, komitede ayrıca ciddi oranda kararsızların bulunduğunu ve tasarının kaderini bu kararsızların belirleyeceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin de toplantıda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 25 Şubat'ta Ukrayna'da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile 1,5 saatlik bir görüşme yaptığını ve bu görüşmede iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin yanı sıra ilk kez Karabağ meselesinin de gündeme geldiğini ifade etti.

Özügergin, daha önce yaptığı açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verecek ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak 1915 olaylarına ilişkin tasarıyı reddetmesini beklediklerini bildirmişti.

Sözcü Özügergin, asılsız soykırım iddialarına destek veren H.Res.252 rumuzlu karar tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 4 Mart tarihli gündemine alınmasını esefle karşıladıklarını söyleyerek, bunu da muhtelif düzeylerde ve makamlarda bulunan Amerikalı yetkililere bildirdiklerini kaydetmişti.

Sürecin işleyişi

Her yıl mart aylarında ABD'de bulunan Ermeni lobileri tarafından gündeme getirilen 1915 olaylarıyla ilgili iddialar, bu yıl da 4 Martta ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından görüşülecek.

Tasarının komiteden geçmesi durumunda  ABD Kongresi Temsilciler Meclisi'nin gündeme alıp almayacağına Temsilciler Meclisi Başkanlığını yürüten Demokrat Nancy Pelosi karar verecek. ABD başkanları her yıl 24 Nisanda, 1915 olaylarına ilişkin bir konuşma yapıyor ve şu ana kadar hiçbir ABD başkanı olayları "soykırım" olarak nitelendirmedi. ABD Başkanı Barack Obama'nın bu yıl sergileyeceği tavır merakla bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir